21 Ιουνίου 2017

Ο ελεήμων άνθρωπος μοιάζει με τον Θεό.(Πνευματικά Αποφθέγματα)

Ο ελεήμων άνθρωπος μοιάζει με τον Θεό. Ο Θεός είναι ελεήμων. Τί λέμε στη Θεία Λειτουργία; «Ότι ελεήμων και φιλάνθρωπος Θεός υπάρχεις». Αυτός που είναι ελεήμων μοιάζει με τον Θεό και ο Θεός δεν μπορεί να αρνηθεί σ’ αυτόν τη χάρη Του.
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Η τύχη του κόσμου μας δεν εξαρτάται από κάποια ισχυρά κράτη ή από κάποιους κοσμικούς που έχουν εξουσία, αλλά από τους ταπεινούς εκείνους, που αγρυπνούν, που νηστεύουν, που προσεύχονται και εν γένει αγωνίζονται υπέρ όλου του κόσμου.
Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός


 Ποιός ενδιαφέρεται σήμερα για τον άλλον; Κανείς. Όλοι ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, για τον άλλον τίποτα. Γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο. Γιατί ο Θεός που είναι όλος αγάπη δε θα μας συγχωρέσει αυτή την αδιαφορία για τον πλησίον μας.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όπως εκείνος που έχασε το φως του σκοντάφτει σε πολλά εμπόδια, έτσι και εκείνος, που θα λησμονήσει το φόβο του Θεού, διαρκώς βασανίζεται από διάφορες φροντίδες, μέριμνες και λύπες. Όταν κάποιος άνθρωπος ξοδεύει όλη του την φροντίδα για να εξετάζει υπερβολικά τη ζωή των άλλων, θα έχει ως συνέπεια οι οικογενειακές του υποθέσεις να παραμελούνται και θα πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Όλη μέρα οι λογισμοί κινούνται! Κινούνται και περιπλανιούνται πέρα~δώθε! Οι περισσότεροι είναι λογισμοί μάταιοι καθώς αναφέρονται σε κοινές καθημερινές υποθέσεις και εργασίες ρουτίνας. Κάπου~κάπου ξεφυτρώνουν και άλλοι που αποτελούν κενά ονειροπολήματα.
Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος.

Η προσευχή είναι το μόνο βοήθημα που συνεργεί στην κάθαρση της διανοίας και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να ζήσουμε πνευματικά. Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής
Πραότης, ἀνεξιθρησκεία, εὐεργεσία, εὐγένεια τρόπων, εἶναι ὁ ἀληθής τύπος Χριστιανοῦ.
Ἅγιος Νεκτάριος

Μάθε να υπομένεις με ανδρεία τους πειρασμούς, όποιους και αν επιτρέψει ο Κύριος. Μη ζητάς στις θλίψεις σου παρηγοριά από τους ανθρώπους, για να παρηγορηθείς από τον Θεό.  
Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Η στενοχώρια και η απογοήτευση έρχονται, όταν στηριζόμαστε στον εαυτό μας και στις δικές μας δυνάμεις. Να τα αφήνουμε όλα με εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού και στην Αγάπη Του να τα τακτοποιήσει.
Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης

Μόνο ότι προέρχεται από την καρδιά, μπορεί να αγγίξει μιά άλλη καρδιά!
Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα.

Αν θέλεις να διδάξεις την Αγάπη του Θεού, μήν λες λόγια. Προσπάθησε να είσαι πάντοτε ευγενής και αξιαγάπητος!
Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.

Δεν χρειάζεται συνέχεια να μιλάμε. Ο κόσμος κουράστηκε από τα πολλά, τα παχιά, τα αδιαφανή, τα υποκριτικά, τα ξύλινα λόγια! Οι άλλοι δεν βρίσκονται πάντοτε πλάϊ μας για να μας ακούνε, αλλά και για να τους ακούμε. Λέει ένας σοφός: ''Ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα ~ περισσότερο να ακούμε και λιγότερο να μιλάμε!'' Εμείς κυκλοφορούμε σαν να έχουμε δέκα στόματα και κανένα αυτί!
Γέροντας Μωϋσής Αγιορείτης.

Στη ζωή δίνουμε εξετάσεις. Αν νικήσαμε τα πάθη μας, αν αγαπήσαμε την αγάπη, αν μισήσαμε την κακία, αν γνωρίσαμε τον εαυτό μας, αν συναντήσαμε τον Θεό. Τότε έχουμε βρει τον σκοπό, τον στόχο, το νόημα της ζωής! Έχουμε κερδίσει τις εξετάσεις. Αισθανόμεθα μύρο Αιωνιότητος. Δε φοβόμαστε τον θάνατο. Δε μας κουράζει η ζωή. Μετανοούμε. Ελπίζουμε. Χαιρόμαστε!
Γέροντας Μωϋσής Αγιορείτης

Να έχεις παντοτινά στο πορτοφόλι σου πίστη, αγάπη, ταπείνωση, φόβο Θεού κι ελπίδα.
Γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης

Άσε τα παλιά. Να τα ξεχάσεις όλα! Από εδώ και πέρα!
Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης.

Θέλεις να νιώσεις τη γλυκύτητα της ενώσεως με το Θεό μέσα σου; Αγάπησε το Θεό και τους ανθρώπους.
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου