4 Ιουνίου 2017

Η ημέρα της Πεντηκοστής

Έφτάσε η μεγάλη γιορτή, η γιορτή της μέγιστης χαpάς για τους χριστιανούς. 

Το Άγιο Πνεύμα κατήλθε στους Αποστόλους. Και όχι μόνο στους Αποστόλους. Το Άγιο Πνεύμα ήρθε στον κόσμο για να εκπληρώσει την υπόσχεση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που είπε: «Δεν θα σας αφήσω ορφανούς, αλλά θα αποστείλω το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο».
Το Άγιο Πνεύμα αγίασε τη γη και θα συνοδεύει όλο το χριστιανικό γένος στο δρόμο προς τη σωτηρία, μέχρι το τέλος των αιώνων. Το Άγιο Πνεύμα πρώτα από όλους κατήλθε στους Αποστόλους. Και πώς κατήλθε; Ορατό, με τη μορφή πυρίνων γλωσσών. Το Άγιο Πνεύμα ποτέ δεν έγινε ορατό έτσι, ούτε κατήλθε σε κάποιον.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Για ποιο λόγο το Άγιο Πνεύμα έπρεπε να κατέλθει στους αγίους Αποστόλους με τη μορφή πυρίνων γλωσσών και να γίνει από όλους ορατό και αισθητό; Επειδή οι Απόστολοι ήταν άγιοι, επειδή δια μέσου αυτών, δια μέσου του κηρύγματος τους, έπρεπε να εδραιωθεί σε όλο τον κόσμο το άγιο Ευαγγέλιο. Ήταν οι πρώτοι κήρυκες του Ευαγγελίου, οι πρώτοι που έφεραν το φως του Χριστού στον κόσμο. Επίσης, επειδή έτσι τους ξεχώρισε το Άγιο Πνεύμα, που κατήλθε σ' αυτούς με τη μορφή πύρινων γλωσσών. Το Άγιο Πνεύμα αναδημιούργησε με τις φλόγες την καρδιά και το μυαλό τους, τους αγίασε και τους διαφώτισε, θύμησε σ' αυτούς όλα όσα είχαν ακούσει μέχρι τότε από τον Κύριο Ιησού Χριστό και έδωσε σ' αυτούς τη δύναμη ώστε να οδηγήσουν όλο τον κόσμο στον Χριστό.

Αλλά μήπως και τώρα δεν κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα σε όσους είναι άξιοι να το δεχτούν; Άραγε δεν ήταν πλήρης Πνεύματος Αγίου ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ; Το Άγιο Πνεύμα κατήλθε σ' αυτόν όχι με τη μορφή πυρίνων γλωσσών, αλλά έτσι ώστε κυρίευσε όλες τις σκέψεις, όλες τις επιθυμίες, τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις του. Το Άγιο Πνεύμα κατέκτησε τον Όσιο Σεραφείμ.

Έτσι κατήλθε το Άγιο Πνεύμα σε πολλούς Αγίους, έτσι κατήλθε και σε όλους μας τους ανάξιους σύγχρονους χριστιανούς, αφού στο Μυστήριο του Χρίσματος και στο Άγιο Βάπτισμα μας δίνεται η ευλογία του Αγίου Πνεύματος. Σε όλους δίνεται αυτή η ευλογία, όλοι την έλαβαν, όμως δεν την φύλαξαν όλοι.

Πολλοί έχασαν αυτό τον θησαυρό, στερήθηκαν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος. Γιατί μήπως μπορεί το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει σε ακάθαρτη, γεμάτη από αμαρτία ανθρώπινη καρδιά;
Όπως ο καπνός διώχνει τη μέλισσα, έτσι η δυσωδία διώχνει όλους τους ανθρώπους, έτσι και η δυσωδία της ανθρώπινης καρδιάς διώχνει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα ζει μόνο σε καθαρές καρδιές, μόνο σ' αυτούς δίνει την θεϊκή του ευλογία, τα άγια χαρίσματα, αφού είναι ο «Θησαυρός των αγαθών», όλων των αληθινών και πλέον πολύτιμων αγαθών, με τα οποία μπορεί να κατακτήσει την ανθρώπινη καρδιά.

Άραγε μπορεί να τα προσλάβει η ακάθαρτη καρδιά;
Άραγε μπορεί να λάβει την ευλογία του Αγίου Πνεύματος η αμαρτωλή καρδιά, η στερημένη του ελέους και της αγάπης;
Και πώς λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε καθαρή καρδιά; Πώς μπορούμε να απέχουμε από τις επαίσχυντες αμαρτίες; Πώς μπορούμε να απέχουμε από τους εχθρικούς πειρασμούς της σωτηρίας μας, από τους πειρασμούς του κόσμου; Πώς θα διαφυλαχτούμε από αυτούς;

Πρέπει επιμελώς, πάντα, όλες τις μέρες της ζωής μας, κάθε στιγμή να σκεφτόμαστε ότι το Άγιο Πνεύμα δεν ζει σε ακάθαρτη καρδιά. Πρέπει να μην ενδίδουμε στον πειρασμό και όταν το ακάθαρτο πνεύμα, ο εχθρός της σωτηρίας μας, μας ψιθυρίζει φιλοδοξίες για επίγεια ευτυχία, όταν μας προβάλλει εικόνες ένδοξης, ευκατάστατης ζωής, όταν διεγείρει την υπερηφάνεια μας, όταν προκαλεί επιθυμία τιμής και δόξας, εμείς δεν πρέπει να βάζουμε μέσα στην καρδιά μας αυτούς τους διαβολικούς ψιθύρους, δεν πρέπει να δεχόμαστε τους πειρασμούς του κόσμου. Όταν έρχονται στην καρδιά τέτοιοι λογισμοί, εμείς πρέπει αμέσως να καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πειρασμός. Πρέπει λοιπόν εκείνη τη στιγμή, με όλες τις δυνάμεις του μυαλού και της καρδιάς να διώξουμε αυτούς τους λογισμούς, να μην κοιτάξουμε τις πειρασμικές εικόνες που μας προβάλλει το ακάθαρτο πνεύμα, πειράζοντας μας. Δεν πρέπει να ενδίδουμε στους ψιθύρους του. Αλλά εάν δεν το κάνουμε αυτό, εάν κοιτάξουμε αυτές τις εικόνες της επίγειας δόξας και ευημερίας, εάν σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο αυτές τις εικόνες, τότε αλίμονο σε μας, γιατί τότε ο πειρασμός θα κυριεύσει τις καρδιές μας.

Οι μεγάλοι ασκητές της ευσέβειας, που είχαν την ικανότητα να παρατηρούν την κίνηση της καρδιάς τους, έλεγαν ότι εάν ο άνθρωπος δεχτεί τις πειρασμικές εικόνες, τότε γίνεται μέρος αυτών, η ψυχή του συνδέεται με αυτές, ενώνεται με αυτές. Οι Άγιοι Πατέρες απαιτούν από μας να μην συγκατατιθέμεθα στις ακάθαρτες εικόνες.

Εάν ακολουθήσουμε αυτή τη συμβουλή, τότε δεν θα μας καταλάβει βαρειά και φοβερή θλίψη, τότε το Άγιο Πνεύμα δεν θα μας αφήσει. Πρέπει να μην θαμπώνεστε, να μην ευφραίνεστε με τους πειρασμούς του σατανά, να μην συμφωνούμε με αυτούς αλλά να εξεγειρόμαστε εναντίον τους με την αγία οργή. Στον Απόστολο Παύλο υπάρχουν βαθυστόχαστα λόγια που πρέπει όλοι εμείς να τα θυμόμαστε καλά: «όργίζεσθε, καί μή άμαρτάνετε» (Εφεσ. 4, 26). Υπάρχει η αγία οργή. Με αυτήν την οργή φλεγόταν η καρδιά του Ιησού όταν με το μαστίγιο εξεδίωξε τους εμπόρους από το ναό, όταν είπε στον άγιο απόστολο Πέτρο: «ΰπαγε οπίσω μου, σατανά» (Ματθ. 16, 23).

Πώς μπόρεσε ο Κύριος Ιησούς Χριστός να πει στον άγιο απόστολο που Τον αγαπούσε με όλη του την καρ¬διά, τέτοια λόγια; Τα είπε αυτά οργισμένος. Έτσι έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούσε ο Κύριος να μην οργιστεί με τον απόστολο Πέτρο, όταν αυτός προσπαθούσε να Τον πείσει να μην πάει στο σταυρικό θάνατο. Ορίστε, με τέτοια αγία οργή πρέπει να είναι γεμάτη η καρδιά των χριστιανών, όταν αισθάνονται να τους ψιθυρίζουν λόγια εναντίωσης στο δρόμο του Χριστού. Ας μας σώσει ο Κύριος από αυτό, ώστε να παραμείνουμε ψυχροί ή θερμοί. Ας μας δώσει την αγία οργή ώστε να διώχνουμε τον πειρασμό.

Να τι μας χρειάζεται. Μας χρειάζεται επίσης σε όλη μας τη ζωή να θυμόμαστε ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας ανακάλεσε ώστε να γίνουμε παιδιά του θεού και να επιδιώκουμε το φως του Χριστού. Πρέπει όλη η ζωή μας να αφιερωθεί στον Κύριο Ιησού Χριστό.
Πρέπει ολόψυχα να επιδιώκουμε ώστε με τίποτα να μην εξοργίσουμε τον Κύριο και να προσευχόμαστε θερμά να θεραπεύσει το αδύναμο πνεύμα μας. Και ο Κύριος θα βοηθήσει.
Και το Άγιο Πνεύμα θα έρθει στην καρδιά μας και θα την αγιάσει και θα μας δώσει τη δύναμη να βαδίσουμε στο δρόμο της σωτηρίας.

Το Άγιο Πνεύμα ας κατοικήσει στην καρδιά μας.
Το Άγιο Πνεύμα ας μας βοηθήσει στο δύσκολο δρόμο της σωτηρίας.
Το Άγιο Πνεύμα ας παρηγορήσει εμάς και όλους τους θλιμμένους.

Να τι μας διδάσκει αυτή η μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής. Αμήν.

24 Ιουνίου 1945 Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας - Από το βιβλίο «Ρήματα ζωής αιωνίου» τόμος Α, επιμέλεια Μητρ. Αργολίδος Νεκτάριος, μετάφραση μοναχή Ιερωνύμη, εκδ. Επιστροφή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου