4 Ιουλίου 2017

EKTAKTO – Oλο το νότιο FIR Αθηνών δέσμευσε η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

Για δέκα ημέρες και συγκεκριμένα από σήμερα 4 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Ιουλίου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή του FIR Αθηνών νότια της Κρήτης και ανατολικά μέχρι τα όρια με το FIR Λευκωσίας δεσμεύτηκε για άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Την εξέλιξη σας την είχε προαναγγείλει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο άρθρο ΗΠΑ και Ισραήλ υλοποιούν αεροπορική άσκηση σε περιοχή που θέλει να διεκδικήσει η Τουρκία αποστέλλοντας σαφές «μήνυμα» .

Σύμφωνα με πληροφορίες στην άσκηση αναμένεται να συμμετάσχουν και Αμερικανικές δυνάμεις.


Η αμερικανο-ισραηλινή εναέρια άσκηση είναι απόρροια σοβαρών «πληροφοριών» για τουρκικές κινήσεις εντός του Αιγαίου πελάγους και Κύπρου με αφορμή την έναρξη ερευνών από ενεργειακούς κολοσσούς στην Κύπρο και τώρα και την Κρήτη.

Βέβαια τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα από την εξέλιξη αυτή: Εκχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος στο Ισραήλ την εθνική κυριαρχία τους; 

Καθώς προσκαλέσαμε το Ισραήλ να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»…

Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α1607/17 η περιοχή που βρίσκεται μέσα στις συντεταγμένες που αναφέρονται (κεντρική φωτογραφία άρθρου) θα είναι δεσμευμένη για άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τις 4 μέχρι τις 14 Ιουλίου και καλούνται όλα τα αεροσκάφη που δεν μπορούν να πετάξουν από άλλη διαδρομή θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια.

Δεκάδες μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ασκηθούν στην εν λόγω περιοχή στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα να μην τολμήσει να παρέμβει.

Αυτό γιατί όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με τα όσα «δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη εν πλω και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.

Μετά την άφιξή του στην Κύπρο, όπως ανέφερε, το πλοίο γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε κάποιες δοκιμές πριν από την γεώτρηση.

Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Total, το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.

Σημειώνεται ότι στις 26/6 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 240/17 ) με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017».

Ανακεφαλαιώνοντας, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τουρκική πλευράς την περίοδο που θα φτάνει το τρυπάνι στην Κύπρο και τις ημέρες που θα ξεκινήσει η γεώτρηση, στέλνοντας στην ευρύτερη περιοχή την πολεμική του αεροπορία του.

Επίσης η είδηση αυτή θεωρείται πάνω κάτω αναμενόμενη σύμφωνα με όσα διέρρεαν Ισραήλ και Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Στο άρθρο μας Ισραήλ και Ελλάδα καλούν τον Αμερικανικό Στόλο να υπερασπιστεί την κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στην Τουρκία – Τι αναφέρει η επιστολή Αμερικανών βουλευτών αναφέραμε τις παρασκηνιακές διεργασίες με τις ΗΠΑ. Υπάρχει κίνδυνος τουρκικής εμπλοκής.

Ελλάδα και Κύπρος τελικά έβαλαν το Ισραήλ μπροστά με «αμερικανικές πλάτες»..

Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά γιατί όποιος βάζει τον «άλλον» να πολεμήσει για τον εαυτό του, συνήθως ο «άλλος» κρατάει και το πετρέλαιο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου