3 Δεκεμβρίου 2017

"Πρέπει, όπου κι αν πάει, και και με την προσευχή του και με τη φαντασία του να πετάει..." ~ Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

"Ο Χριστιανός δεν πρέπει να είναι νωθρός, δεν πρέπει να κοιμάται. Πρέπει, όπου κι αν πάει, και και με την προσευχή του και με τη φαντασία του να πετάει. Και πράγματι, δύναται ο χριστιανός που αγαπάει τον Θεό να πετάει με την φαντασία του. Να πετάει μές στ' άστρα, μές στ' άπειρο, μές στο μυστήριο, μές στην αιωνιότητα, μές στο Θεό. Να είναι υψιπέτης. Να προσεύχεται και να αισθάνεται
ότι γίνεται και αυτός Θεός κατά χάριν.Να γίνεται πούπουλο και να πετάει με την σκέψη του. Και η σκέψη του δεν είναι μία σκέτη φαντασία. Αυτό που λέμε "πετάει" δεν είναι φαντασία, είναι πραγματικότητα, όχι φαντασιοπληξία. Ο χριστιανός δεν ζεί στα σύννεφα , όπως λέμε συνήθως. Συλλαμβάνει την πραγματικότητα και τήνε ζεί. Αυτά που διαβάζει στο Ευαγγέλιο και στους Πατέρες, τα ενστερνίζεται, τα ζεί, μπαίνει στις λεπτομέρειες, τα εμβαθύνει, τα κάνει βιώματα. Γίνεται λεπτός δέκτης των μηνυμάτων του Θεού."

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου