30 Απριλίου 2018

Ξεκινά η διαδικασία εκδόσεως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας-Κάρτας Πολίτη

Στο ΦΕΚ η απόφαση για τις νέες ταυτότητες-
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή υπουργική απόφαση για τις νέου τύπου ταυτότητες με τα μικροτσίπ που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις παλιές.

Με παράβολο 10 ευρώ, μειωμένο κατά το ήμιση για τους πολύτεκνους οι  πολίτες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου ταυτότητες με το ενσωματωμένο μικροτσίπ.


Οι νέες ταυτότητες εκδίδονται από το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, για την περιφέρεια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ή Θεσσαλονίκης και από την Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την υπόλοιπη Χώρα.

Στην μπροστινή όψη, που θα φέρει και τη φωτογραφία και την υπογραφή του κατόχου θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης , η ιθαγένεια η ημερομηνία λήξης, ο αριθμός πρόσβασης της κάρτας και η αρχή έκδοσης

Oπου δεν υφίστανται τέτοιες υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερομένου.

Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών και του δελτίου προς και από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πίσω μέρος της νέας ταυτότητας θα αναγράφεται το όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), καθώς και το ψηφιακό αποτύπωμα.

Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.

Οι παλαιού τύπου ταυτότητας θα αντικατασταθούν υποχρεωτικά σε διάστημα πέντε ετών.
Ειδικότερα οι ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν ως εξής:
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13 της κ.υ.α..
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).
Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).
Μέχρι την αντικατάστασή τους ισχύουν κανονικά. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε ετών.

Η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης δελτίων ταυτότητας νέου τύπου, καθορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνικής ετοιμότητας της Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου