6 Σεπτεμβρίου 2018

αισιοδοξία - Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Να είμαστε αισιόδοξοι όταν πάσχουμε, γιατί τίποτα από όσα παθαίνουμε δεν είναι χωρίς στόχο και χωρίς νόημα. Κάθε πάθημα αποτελεί βασικό γεγονός εν γένει στη ζωή της ανθρωπότητας. Είναι σαν ένα εισιτήριο που πληρώνουμε μπαίνοντας σε αυτό το παγκόσμιο θέατρο, το οπό ο Θεός φώτισε με πολλούς ήλιους και το στόλισε με πολλά θαυμαστά σενάρια.
Εμένα τρεις φορές τα παθήματα μου με έφθασαν κοντά στο θάνατο. Και μπορώ να σας μαρτυρήσω ότι δεν ήταν ανυπόφορα και φοβερά. Τα ενθυμούμαι ευχάριστα, γιατί αυτά είναι που έκαναν τη ζωή μου σήμερα ομορφότερη και την ψυχή μου πληρέστερη και δυνατότερη.


Να είμαστε αισιόδοξοι όταν χάνουμε όπως και όταν κερδίζουμε, όταν γερνάμε όπως και όταν είμαστε νέοι. Κάθε ηλικία έχει το μεγαλείο της και την ιδιαίτερη ομορφιά της.
Να είμαστε αισιόδοξοι ως χριστιανοί, γιατί στην πίστη μας έβρισκαν τις παρηγοριές οι πιο απελπισμένοι, τις εμπνεύσεις οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του διαφωτισμού, οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι άνθρωποι των τελευταίων δεκαεννέα αιώνων.
Να είμαστε αισιόδοξοι, εάν δεν θέλουμε να γίνουμε ανάπηροι στην ψυχή.
Να είμαστε αισιόδοξοι στην σκέψη, γιατί μόνο η οπτιμιστική σκέψη φτάνει στο Θεό.
Να είμαστε οπτιμιστές στα αισθήματα, γιατί ο οπτιμισμός είναι φάρμακο για τη θλίψη και πηγή πραγματικής και αιώνιας χαράς.
Να είμαστε οπτιμιστές, αφού η ζωή είναι οπτιμισμός και εμείς οι άνθρωποι είμαστε οι καλύτεροι στυλοβάτες και οι ομορφότεροι εκφραστές της ζωής.
Να είσαι οπτιμιστής σημαίνει να ζεις και δικαίως να εκτιμάς τη ζωή.

Aποσπάσματα από τον λόγο περί οπτιμισμού του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.

ΑΡΓΑ ΒΑΔΙΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου