30 Νοεμβρίου 2020

Γέροντος Δωροθέου: Εμείς Εσένα αγαπάμε

"Εμείς είμαστε ένα μικρό έθνος, πολύ ευλογημένο όμως! Μερικοί λένε ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο. Δεν είναι μόνο η γεωγραφική θέση και το κλίμα που δίνει στην Ελλάδα αυτή την ευλογία, είναι το γεγονός ότι έχουμε την Ορθοδοξία και μέσα στο βάθος της ψυχής μας υπάρχει το φιλότιμο, υπάρχει η ανάγκη να μην τα έχω όλα εγώ, αλλά να τα μοιράζομαι με τους αδελφούς μου. Αυτό υπάρχει μέσα στην Ορθόδοξη ψυχή εδώ και αιώνες. Οι Άγιοι μας ήταν αυτοί οι οποίοι γίνανε πρωταθλητές σε αυτή την αγάπη προς τον διπλανό, να αρνηθούνε τα πάντα, φτάνει ο διπλανός να είναι σε καλή κατάσταση. Η φιλοξενία που είχανε οι γονείς μας, που ζούσανε στα βουνά, στα χωριά, αλλά είχανε ένα ειδικό δωμάτιο για αυτούς που θα ερχόντουσαν να μας επισκεφτούνε. Και η φιλοξενία, η περιποίηση του μουσαφίρη ήταν μεγάλο πράγμα για την Παράδοσή μας. Έχει η Ορθόδοξη ψυχή, αδέλφια, όλα αυτά τα διαμάντια που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει. 

Ο Έλληνας αγαπάει τον αδύνατο. Ο Ορθόδοξος Έλληνας πονάει με τον πόνο του διπλανού του, έχει φιλότιμο, βγάζει την μπουκιά του και  δίνει στον πεινασμένο. Αυτό το έχουμε μέσα στην ψυχή μας, είναι κομμάτι από το  DNA μας. Το κάνανε οι πρόγονοί μας, και το αφήσανε και σε εμάς. 

"Μπορούμε εμείς να αλλάξουμε τον κόσμο;....Μπορούμε αδέρφια! Γιατί αυτή η κληρονομιά που έχουμε, εμείς οι Έλληνες, ανήκει σε όλον τον κόσμο. Αυτή η ψυχή που έχει ο Έλληνας Ορθόδοξος είναι ο πλούτος μας! Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πάρα πολλά λεφτά αυτή την στιγμή, αλλά έχει Αγίους ανθρώπους. Έχει ανθρώπους-οι οποίοι είναι καί μοναχοί καί λαϊκοί, που έχουν αγιότητα. Και αυτός είναι ο πλούτος μας! Και μάλιστα πολλοί λένε ότι μια μέρα, όταν ο κόσμος πηγαίνοντας πίσω από τα πρότυπα που έχει σήμερα απογοητευτεί, εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να βγούμε έξω και να κηρύξουμε σε αυτούς αυτό που έχει η Ελληνική ψυχή, η Ορθόδοξη Ελληνική ψυχή. 

Γι'αυτό θέλω να παρακαλέσω την αγάπη σας να κάνουμε προσευχή στον Θεό και να περάσουμε μία περίοδο στην οποία να έχει η ψυχή μας ησυχία και γαλήνη, έτσι ώστε να γίνουμε ο εαυτός μας. Να κάνουμε την μετάνοιά μας στον Θεό μας και να πούμε: 

Ακολουθήσαμε λάθος πρότυπα, πιθηκίσαμε αυτά που ερχόντουσαν από το εξωτερικό και Σε λυπήσαμε Κύριε. Και στεναχωριόμαστε ότι πήρες το πρόσωπό Σου και δεν θέλεις να μας βλέπεις, επειδή Σου δώσαμε τόσο πόνο. Και για αυτό η ψυχή μας να γυρίσει πίσω στον τόπο της, η καρδιά μας και ο νούς μας να ενωθούνε και να πούμε στον Θεό να μας συγχωρέσει για αυτό που κάναμε και να μας δώσει ξανά την ευλογία και την χάρη που έχει η ψυχή μας! Και να είστε σίγουροι ότι ο Θεός θα το κάνει.

Θέλουμε ο Θεός όταν μας κοιτάει να αναπαύεται απάνω μας, να χαίρεται για τα παιδιά Του. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε χωρίς λεφτά, αλλά μέσα από την ψυχή μας να βγάλουμε μία προσευχή στον Θεό και να του πούμε συγχώρεσέ μας!

Άμα πληγώσαμε την ψυχή Σου Κύριε, και άμα με την συμπεριφορά μας Σε κάναμε να στεναχωρηθείς, συγχώρεσέ μας! Και δώσε μας την Χάρη να είμαστε τα καλά Σου παιδιά ξανά! Κάνε την ψυχή μας καθαρή και αγνή και άδολη, όπως πάντα ήτανε. Και άσε μας να Σε προσεγγίσουμε, να Σου δώσουμε δυο δάκρυα με την προσευχή μας, να Σου πούμε ότι εμείς είμαστε δικοί Σου.

Δεν μας νοιάζουν τα πλούτη, ούτε οι δόξες και τα εφήμερα πράγματα, εμείς Εσένα αγαπάμε! Και η ψυχή μας θλίβεται, όταν δεν μπορούμε να πετύχουμε να έρθουμε κοντά Σου. 

Αυτή η προσευχή πρέπει να βγει από τα χείλη μας, αδελφοί και από την καρδιά μας. (...)


 Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Θεσσαλονικη 25 Νοεμβρίου 2012

 ΙΓ ΛΟΥΚΑ.





1 σχόλιο: