19 Ιανουαρίου 2021

Σταλαγματιές Σοφίας του Γέροντος Εφραίμ του Αριζονίτη

...Σᾶς ἱκετεύω μή δειλιάζετε,
μόνον βάζετε τό στῆθος μπροστά σας καί προχωρᾶτε. Ὁ Χριστός μας εἶναι μαζί μας. Προπορεύεται μέ τό πανάγιον παράδειγμά Του. Mελετᾶτε τούς δικούς Του πειρασμούς. Θεός ἦτο καί ἡ ζωή Του στή γῆ τῶν βασανιστηρίων Του ἦτο ἕνα σκέτο μαρτύριο μεσ᾿ στό αἷμα. Ἡμεῖς ὅμως, σάν ἄνθρωποι τιποτένοι καί μηδενικά, ἔχουμε ὁ κάθε ἕνας μας καί ἕνα εἶδος μαρτύριο. Ἔ! μ᾿ αὐτό θά γίνουμε μαθηταί Του.

*Η συγγνώμη δεν έχει κόπο, δεν έχει δυσκολία. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται ταπείνωση.

*Όσον περισσότερον μετανοεί ο άνθρωπος, κι όσον περισσότερον

χύνει δάκρυα μετανοίας, τόσον περισσότερον η καρδιά του Θεού αλλοιώνεται. 

...Γι’ αυτό κι εμείς δεχόμεθα τους πάντες σ’ αυτό το σωτήριο λουτρό, σ’ αυτό το λιμάνι που λέγεται εξομολόγησις. Κι εκεί αράζει το κάθε τσακισμένο καράβι από τις φουρτούνες του ωκεανού. Είτε το έχουν δείρει άνεμοι ή φουρτούνες ή ληστές, ο,τιδήποτε κι αν είναι αυτό, έρχεται και γωνιάζει σιγά-σιγά. Του έχουν φύγει τα κατάρτια, τα πανιά και το μόνο που περισώζεται είναι το σκάφος, ο σκελετός. Και μπαίνει μέσα στα συνεργεία τα διορθωτικά, διορθώνονται όλα αυτά τα πράγματα και γίνεται πάλι καινούριο το καράβι αυτό.

*Η θλίψη είναι κακό πράγμα. Αλλά πίσω απ’ αυτό, πίσω από τον πόνο, πίσω από τη θλίψη, πίσω από τη δοκιμασία, κρύβεται η ευλογία του Θεού, κρύβεται η αναγέννηση, η ανάπλαση του ανθρώπου, της οικογένειας. Οι πάντες σχεδόν την μεταστροφή τους την οφείλουν σε κάποια δοκιμασία.

*Ο σπόρος σπείρεται και ανάλογα με την γη που θα τον δεχθή και θα τον συλλάβη, ανάλογη θα είναι και η γέννησις του φυτού και η ποιότητα και η ποσότητα του καρπού.

Έτσι και ο λόγος του Θεού που σπείρεται∙ ανάλογα με το πώς θα τον πάρουν οι καρδιές μας και το πώς θα τον επεξεργασθούν, θα αποδώση την μεγάλη ευλογία να επιτύχουμε την άλλη ζωή.

*Για να κερδίσουμε την σωτηρία μας, θα πρέπει να βάλουμε μία τάξι στη ζωή μας. Διότι όπου τάξις, εκεί και ειρήνη, εκεί και ο Θεός∙ όπου αταξία, εκεί και σύγχυσις∙ όπου σύγχυσις, εκεί και ο διάβολος. Για να έχουμε όμως τάξι, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του πνευματικού πατρός.

Ο κάθε αμαρτωλός, που έτυχε της μεγάλης ευλογίας να προσέλθη στο άμισθον ιατρείον που λέγεται Ιερά Εξομολόγησις, θα πρέπει να τηρήση τις οδηγίες και τους κανόνες του πνευματικού, ώστε να διορθωθή, να διατηρηθή ή και να αυξηθή η ψυχική του υγεία.

*Βάσταζε, παιδί μου, τον σταυρόν σου και γνώριζε ότι εις όσα πάσχομεν είναι γνώστης ο Θεός και ως Πατήρ γνήσιος προσπαθεί με κάθε τρόπον να μας μορφώση εντός μας, τον Ιησούν Χριστόν. Θέλει να πάσχωμεν, διότι οίδεν, τι έχει ετοιμάσει δια τα πάσχοντα παιδιά Του εις τους ουρανούς.


ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ:

vimaorthodoxias

http://www.agios-andreas-girokomio-athinon.gr/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου