Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2020

Μουσικά Κείμενα- Κυριακή Ε΄ Λουκά

Ά αντίφωνον του δ΄ ήχου – Ψάλλει χορός νέων κατά το αγιορείτικο ύφος

Εκ Νεότητός Μου


Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων 
 Ο Χερουβικός ύμνος,
μέλος ιερομονάχου Γαβριήλ Κουντιάδου, ήχος δ’ λέγετος


Ὁ Θεός καί τίς ἀταξίες μας τίς ἐκμεταλλεύεται γιά τό καλό μας

O Άγιος Παΐσιος διδάσκει

α. Κάποτε, εἶπε ὁ Γέροντας, ἦταν ἕνας πατέρας πού εἶχε τρία παιδιά.

Ἕνα βράδυ, πού γύρισε στό σπίτι, μπαίνοντας μέσα ἀντίκρισε τό ἑξῆς θέαμα:

Βρῆκε τά παιδιά του νά εἶναι μεθυσμένα και ξαπλωμένα στό δάπεδο. Ὅλο τό πάτωμα γύρω του ἦταν γεμάτο ἀπό σπασμένα μπουκάλια καί ποτήρια. Τότε ὁ καλός πατέρας πῆρε μέ τρόπο τά παιδιά του σιγά σιγά καί τά ἔβαλε στά κρεβάτια τους. Κατόπιν πῆρε μιά σκούπα καί μάζεψε ὅλα τά

Γέροντος Δωροθέου - «Ἀπέθανε δέ καί ὁ πλούσιος καί ἐτάφη»

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΛΟΥΚΑ

μελέτη στό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα

Δέν ὑπάρχει ζωή χωρίς τόν Θεό. Καί στήν παροῦσα ζωή ἀλλά καί στήν μέλλουσα εἴμαστε στήν ἀγκαλιά τοῦ Θεοῦ. «Ἐν αὐτῶ γάρ καί ζῶμεν καί κινούμεθα καί ἐσμέν». Ὁ Θεός εἶναι  πομπός ἀγάπης. Ἐμεῖς, εἴμαστε οἱ δέκτες αὐτῆς τῆς ἀγάπης καί ἀνάλογα μέ τόν προσανατολισμό πού ἐλεύθερα δίνουμε στήν ζωή μας, αὐτή ἡ ἀγάπη, μετά τήν ἡμέρα τῆς κρίσεως, θά εἶναι ἤ εὐφροσύνη ἤ φωτιά.

Κόλαση δέν εἶναι, συνεπῶς, ἡ ἀπουσία τοῦ Θεοῦ άλλά ἡ παρουσία

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 1-11-2020 (Ε' Λουκά)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Προς Κορινθίους Α΄ (ιβ΄27 – ιγ΄8)

Ἀδελφοί, ὑμεῖς ἐστε σῶμα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους. Καὶ οὓς μὲν ἔθετο ὁ Θεὸς ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ πρῶτον ἀποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους, ἔπειτα δυνάμεις, εἶτα χαρίσματα ἰαμάτων, ἀντιλήψεις, κυβερνήσεις, γένη γλωσσῶν.

30 Οκτωβρίου 2020

Ὅσιος Παΐσιος: «Σᾶς κούνησε γερὰ δηλαδή! Σᾶς ξύπνησε ὅμως;»

Ἀπὸ τὸ βιβλίο: «Ὁ Πατὴρ Παΐσιός μοῦ εἶπε», τοῦ Ἀθανασίου Ρακοβαλῆ

– Γέροντα, στὴν Πάτρα πρὶν ἀπὸ 2 μῆνες ἔκανε σεισμό! Δυνατὸ σεισμό, ράγισαν καὶ οἱ ἐκκλησίες!

– Σᾶς κούνησε γερὰ δηλαδή! Σᾶς ξύπνησε ὅμως;

– Μᾶς ξύπνησε, μᾶς ξύπνησε γέροντα!

– Ὅμως πάλι θὰ κοιμηθεῖτε.

– Ναί, ναί, γέροντα.

– Καὶ ΄δῶ βλέπει κανεὶς τὴν εὐσπλαχνία τοῦ Θεοῦ. Γυρίζει τὸ

Κύριέ μου Ιησού Χριστέ...!


Εξομολογητική προσευχή μετά δακρύων, του οσίου Γέροντος ημών Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Άγιος Νεκτάριος: Ο πνευματικός είναι το πρόσωπο που αναζητά η ψυχή!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Η εξομολόγηση είναι το σωτήριο φάρμακο της κοινωνίας, γιατί μπορεί να διασώσει πολλές ψυχές από την απώλεια λόγω πλάνης, απρεπών αναμνήσεων και πονηρών λογισμών.

Ο πνευματικός είναι το πρόσωπο που αναζητά η ψυχή, στο οποίο εκείνος που αμάρτησε επιθυμεί να ανοίξει την καρδιά του, να

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια (30 Οκτωβρίου)

Οι Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία έζησαν και μαρτύρησαν την εποχή του Διοκλητιανού. Τα δύο αδέρφια κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από οικογένεια πλούσια και ευσεβή.

Ο Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς. Τα δύο αδέρφια ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Ζηνόβιου.

29 Οκτωβρίου 2020

Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου: Ἡ πίστη καὶ ἡ ὀλιγοπιστία ἡγετῶν καὶ λαοῦ… (26.10.2020)



"Ποιοι ηγέτες είναι άπιστοι και ποιοι πιστοί"
Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου ποὺ τελέσθηκε στὸν ὁμώνυμο πανηγυρίζοντα ἱερὸ ναὸ τῆς κοινότητος  Ἁγίου Δημητρίου (Μαραθάσας),  τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (26.10.2020).
Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου.

Να Τον παρακαλέσεις να μπει στην καρδιά σου…!

Ο Χριστός δέχεται τα εκατό, δέχεται και τα τριάντα, δέχεται και τα πέντα που θα του δώσεις.

Αν δεν μπορείς να τον θυμηθείς χίλιες φορές, εκατό φορές, πενήντα φορές την ημέρα, θυμήσου τον δέκα φορές και πες του με αγάπη: «Χριστέ μου!»

Όχι να τον παρακαλέσεις για την φτώχεια σου, για τη μάννα σου, για την αρρώστια σου, για την επιτυχία σου.

Όχι. Να τον παρακαλέσεις να μπεί στην

Γ.Πετράκος: «Πώς γίνεται να έχουμε λιγότερους θανάτους στην χώρα από πέρσι όταν δεν είχαμε κορωνοϊό;» (βίντεο)

Mε ένα 25λεπτο βίντεο που έχει αναρτήσει ο Γρηγόρης Πετράκος στο προφίλ του στο Facebook, o τραγουδιστής αναλύει τους λόγους για τους οποίους κάτι δεν πάει καλά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο τραγουδιστής πραγματοποίησε μια ενδελεχή έρευνα στηριζόμενη στα επίσημα κρατικά στοιχεία. 

Ο Γ.Πετράκος δεν ισχυρίζεται ότι είναι γιατρός, όπως και κανείς από εμάς, αλλά άλλο αυτό και άλλο να καταπατούμε τους κανόνες της Λογικής.

Και η Λογική δεν είναι προνόμιο των επιστημόνων ούτε των κυβερνήσεων. Μπορεί να την διαθέτει ή να μην την διαθέτει ο

Αγία Αναστασία η Ρωμαία: η θαρραλέα μαθήτρια του Χριστού (29 Οκτωβρίου)

Η όσια Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ' άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Είκοσι χρόνων μπήκε σε μοναστήρι, και την έκειρε μοναχή μια ενάρετη και γραμματισμένη μοναχή ονόματι Σοφία, η οποία την δίδασκε και την νουθετούσε με επιμέλεια στη μοναχική πολιτεία.

Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.),

28 Οκτωβρίου 2020

«Κάνε Θεέ, την καρδιά μας να μη λυγίσει ποτέ…»

«Κάνε Θεέ, την καρδιά μας να μη λυγίσει ποτέ…»

«…Το άρθρο αυτό, αγαπητοί μου αναγνώστες, το γράφω ύστερα από τον συναγερμό. Μέσα στο υπόγειο βρίσκονται δύο γυναίκες του λαού. Η μια βάσταγε το μωρό της αμίλητη μέσα στο σκοτάδι, καθισμένη σε ένα σκαλοπάτι. Η άλλη, που έχει δυο γιούς στον πόλεμο, δεν έπαυε να μουρμουρίζει καθώς σύριζαν οι σειρήνες:

Το έπος του 1940 μέσα από τις εμπειρίες του Μητροπολίτου Φλωρίνης π.Αυγουστίνου Καντιώτου - «Ὁ Θεὸς διὰ θαυμάτων σῴζει τὴν Ἑλλάδα». Καὶ διὰ θαυμάτων θὰ τὴν σώσῃ καὶ πάλι.

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Kαντιώτης, νεαρός κληρικός το 1941 στα Γιάννενα, μίλησε από του άμβωνος του Αγίου Σπυρίδωνος παρουσία των Ιταλών κατακτητών για τα δύο άστρα που δε θα σβήσουν ποτέ, για το Άστρο της Βηθλεέμ και την Ελλάδα. Οι Ιταλοί, με αφορμή το λόγο αυτό αποφάσισαν να τον συλλάβουν, όμως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τον φυγάδευσε από τη μικρή είσοδο του Ιερού. Ο π. Αυγουστίνος γλίτωσε στα Ιωάννινα από βέβαιο θάνατο, όμως μετέβη στη Μακεδονία μαχόμενος για τη σωτηρία από την κατοχή της  Ελλάδας.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου όπου ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας μιλά για την αντίσταση των Ελλήνων κατά των Ιταλών όπως την έζησε ο ίδιος:

"Ἐπειδὴ ἀνήκω σ᾿ ἐκείνη τὴ γενεά, θὰ μοῦ ἐπιτρέψετε νὰ πῶ λίγα λόγια ἀπὸ προσωπικές μου ἐντυπώσεις.

Τό «ΟΧΙ» τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου ∆. Μεταλληνοῦ

1. Ἡ θρασύτατη ἐπίθεση τῆς φασιστικῆς Ἰταλίας ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος, λειτούργησε ὡς πρόκληση στὴ συνείδηση ὅλου τοῦ Ἔθνους. Ἡ ἀπάντηση ἦταν πανελλήνια, καὶ ἡ ἀπόφαση γιὰ ἀντίσταση καθολική. Καὶ ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος -ἡγεσία καὶ σῶµα- συντάχθηκε ἀπὸ τὴν πρώτη στιγµὴ µὲ τὴν ἀρνητικὴ ἀπάντηση τοῦ τότε Πρωθυπουργοῦ (πού, µολονότι δικτάτορας, τὴν ἱστορικὴ ἐκείνη στιγµὴ ἐξέφραζε τὸ συλλογικό µας φρόνηµα) στὴν ἰταµὴ ἀλαζονεία τῆς φασιστικῆς Ἰταλίας καὶ τῶν δυνάµεων τοῦ Ἄξονα. Ἡ ἱστορικὴ ἔρευνα ἔχει ἤδη καταγράψει τὴ συµµετοχὴ τοῦ Ἱ. Κλήρου στὸν πόλεµο, µὲ πολλὰ θύµατα, ἀλλὰ καὶ

Θαυμαστές εμφανίσεις της Παναγίας στους στρατιώτες του πολέμου του 1940

Την παραμονή του πολέμου με τους Ιταλούς, ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης έκλαιγε συνεχώς. Του είπαν: «Τι έχεις, Γέροντα, και κλαις;» Απάντησε: «Έμεινα ορφανός». Κι όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος είπε: «Έφυγε η Παναγία με τον άγιο Γεώργιο στο μέτωπο».

Η Παναγία αποκαλύπτει γιατί ο Θεός επέτρεψε την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα το 1940.

Αμέτρητες είναι οι εμφανίσεις της Παναγίας σε στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Έπους του 1940 στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο. Ένας

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ» (28 Οκτωβρίου)

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1η Οκτωβρίου όπου και το βιογραφικό σημείωμα. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό. 

ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

Στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κων/πολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Σαλός είναι ο

27 Οκτωβρίου 2020

Άγιος Νεκτάριος: Να ξέρετε ότι ο Θεός δεν εκβιάζεται στις δωρεές Του.

Από τις διδαχές του Αγίου Νεκταρίου

Διάκριση

Σας συνιστώ να έχετε σε όλα διάκριση και φρόνηση. 

Να αποφεύγετε τα άκρα. Οι αυστηρότητες συμβαδίζουν με τα μέτρα της αρετής. Αυτός που δεν έχει μεγάλες αρετές και συναγωνίζεται με τους τέλειους, θέλοντας να ζει με αυστηρότητα, όπως οι άγιοι ασκητές, αυτός κινδυνεύει να υπερηφανευθεί και να πέσει. 

Τους Αγίους στο σπίτι τους έχουμε για την ώρα αυτή, τη δύσκολη....

Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας
Κάποτε ήτανε ένας άπιστος που είχε μία γυναίκα πιστή. Η γυναίκα του μιλούσε για την πίστη, αλλά αυτός δεν την άκουγε. Μια μέρα κάνανε μερικές ελιές και δεν προλάβανε να τις μεταφέρουνε από το λιοστάσι στο σπίτι και τις άφησαν εκεί έξω. Είπε ο σύζυγος:

- Μην τις αφήνουμε εδώ, θα μας τις κλέψουν.

- Θα τις φυλάξει ο Θεός, του είπε η γυναίκα του

- Ποιός Θεός, εάν δεν τις φυλάξουμε εμείς; Ακούς εκεί... πιστεύεις σε Θεό.

Ο πόλεμος του 1940 και ο Άγιος Νεκτάριος

Διήγηση στρατιώτη το 1940

Ένας Έλληνας στρατιώτης του Αλβανικού μετώπου στο έπος του 1940 καταθέτει την μαρτυρία του για τον άγνωστο σε εκείνον τότε αλλά γνωστό σε εμάς Ιερέα και Άγιο ο οποίος με παρέμβαση του τον έσωσε από βέβαιο θάνατο.

«Είμαι Πειραιώτης. Μόλις επέστρεψα από το αλβανικό μέτωπο. Κινδύνεψα. Δίπλα μου ακριβώς, έπεσε μια οβίδα. Άνοιξε ολόκληρο πηγάδι. Εκείνη τη στιγμή, έρχεται αστραπιαία ένας παπάς – πού βρέθηκε; – και μου δίνει μια γερή σπρωξιά. Μ΄ έριξε στο χώμα, σε

Ιωάννης Ιωαννίδης: Λαμβάνονται σκληρά μέτρα με «πειραγμένα» δεδομένα


"Το να προσπαθούμε να πετύχουμε συμμόρφωση των ανθρώπων με διάφορα μέτρα, κάποια από τα οποία, μάλιστα, είναι εξαιρετικά σκληρά, χρησιμοποιώντας διογκωμένα δεδομένα-φόβητρα, που δεν έχουν σχέση με την αλήθεια, δεν οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα"

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης μιλάει στη «δημοκρατία» για τον κορωνοϊό και επισημαίνει ότι η μάσκα δεν κάνει πάντα θαύματα".

Νέα, άκρως αποκαλυπτικά δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο

26 Οκτωβρίου 2020

Το εικονοστάσι του Κυρ Φώτη Κόντογλου και το «Φῶς ἱλαρόν»

Ἔχουμε στό σπίτι μας ἕνα μικρό δωμάτιο μ' ἕνα εἰκονοστάσι, πού βρίσκεται πρός τή μιά γωνιά του. Ἀπάνω στό εἰκονοστάσι εἶναι βαλμένο, στή μέση, ἕνα παλιό μεγάλο Εὐαγγέλιο μέ ἀσημωμένες τάβλες, ἕνας ἀρχαῖος σκαλιστός σταυρός, ἕνα μικρό κουτάκι μέ ἅγιο λείψανο, ἕνα ἀσημένο χέρι, μεγάλο ὅσο εἶναι τό φυσικό χέρι, πού ἔχει μέσα ἅγιο λείψανο τῆς ἁγίας Παρασκευῆς, καί κάμποσα εἰκονίσματα, πού ἀνάμεσά τους εἶναι μία μεγάλη εἰκόνα τῆς ἁγίας Παρασκευῆς, παλιά κι ἀσημωμένη ἀπό τέμπλο.

Άγιος Παΐσιος: "Ἔτσι ἀπὸ μερικὰ παλληκάρια κρατήθηκε τὸ Ἔθνος!"

Θυμᾶμαι στὸν στρατὸ τὸ σύνολο εἶχε ἕναν κοινὸ σκοπό. Προσπαθοῦσα ἐγώ, ἀλλὰ ἡ θυσία υπῆρχε καὶ στοὺς ἄλλους, ἄσχετα ἂν πίστευαν ἢ ὄχι στὴν ἄλλη ζωὴ "Γιατί νὰ σκοτωθῆ ὁ ἄλλος; Εἶναι οἰκογενειάρχης", ἔλεγαν καὶ πήγαιναν αὐτοὶ σὲ μία ἐπικίνδυνη ἐπιχείρηση. Ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν αὐτοὶ εἶχε μεγαλύτερη ἀξία ἀπὸ τὴν θυσία ποὺ ἔκανε ἕνας πιστός. Ὁ πιστὸς πίστευε στὴν θεία δικαιοσύνη, στὴν θεία ἀνταπόδοση, ἐνῶ αὐτοὶ δὲν γνώριζαν ὅτι δὲν πάει χαμένη ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν καὶ ὅτι θὰ ἔχουν νὰ λάβουν γι' αὐτὴν στὴν ἄλλη ζωή.

Θα βρισκόταν κανείς έτοιμος να ακολουθήσει τον Χριστό ό,τι κι αν του στοιχίσει;

π. Συμεών Κραγιόπουλος (†)

«Και Λυαίον νικήσεις και υπέρ Χριστού μαρτυρήσεις». Έτσι απλά-απλά το λέει ο άγιος Δημήτριος: «Θα νικήσεις τον Λυαίο». Κατ’ αρχήν ο άγιος Δημήτριος έχει αυτή τη βεβαιότητα. Τόσο είναι συνεπαρμένος από τη χάρη του Χριστού, τόσο μιλάει μέσα του το Πνεύμα του Θεού, που δεν παίζει, ας πούμε, με τις λέξεις, δεν υποθέτει, δεν ελπίζει απλώς να γίνει κάτι· έχει μια βεβαιότητα. «Και Λυαίον νικήσεις και υπέρ Χριστού μαρτυρήσεις».

25 Οκτωβρίου 2020

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ

 

Ο άγιος Δημήτριος έζησε στην Θεσσαλονίκη επί Γαλερίου Μαξιμιανού (περί το 306). Ήταν γόνος μιάς των επιφανεστέρων οικογενειών της Μακεδονίας και όλοι τον θαύμαζαν όχι μόνο για την ευγενική του καταγωγή και για την χάρη του προσώπου του, αλλά επίσης και για την αρετή, την σοφία και την καλοσύνη, που υπερέβαιναν κατά πολύ εκείνες των μεγαλυτέρων του. Επειδή ήταν έμπειρος στην στρατιωτική τέχνη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, διορίσθηκε από τον Γαλέριο –που ήταν τότε καίσαρας του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας– στρατηγός των ρωμαϊκών στρατευμάτων της Θεσσαλίας και ανθύπατος της επαρχίας της

Μην απογοητεύεστε ποτέ. Αφήνετε απλά με την προσευχή σας στα χέρια του Θεού την υπόθεσή σας

 

Αναφέρεται ότι ένας ναυαγός κάποτε κατόρθωσε παλεύοντας ώρες με τα κύματα να βγει σε ένα έρημο νησάκι. Εκεί με πολλούς κόπους έφτιαξε μια πρόχειρη καλυβούλα χρησιμοποιώντας κλαδιά.

Και κάθε μέρα προσευχόταν κοιτάζοντας στον ορίζοντα μήπως φανεί κανένα πλοίο. Ένα απόγευμα είχε απομακρυνθεί λίγο από την καλυβούλα του να βρει κάνα χόρτο κάτι να φάει. Και εκεί που επέστρεφε τον έπιασε μια

Εσένα ποιος είναι ο θεός σου;

 

Εσένα ποιος είναι ο θεός σου;

Σκοπός είναι το χρήμα. Να βγάλεις, να μαζέψεις, να έχεις για όταν χρειαστείς. Έγιναν τα λεφτά θεός σου.

Σκοπός είναι η δόξα. Να σε αναγνωρίζουνε. Να σε θαυμάζουν. Να σε ξέρουν όσο γίνεται άνθρωποι πιο πολλοί. Η δόξα έγινε θεός σου.

Σκοπός είναι το σεξ. Να γεύεσαι διάφορα. Να έχεις εμπειρίες. Ότι μπορεί να φανταστεί ο νους. Το σεξ έγινε θεός σου.

24 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ - «Τί σοί ἐστίν ὄνομα;»

Γέροντος Δωροθέου

 μελέτη στό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα

Ὁ Κύριος ζήτησε ἀπό τόν δαιμονισμένο τῆς χώρας τῶν Γαδαρηνῶν νά τοῦ πεῖ τό ὄνομά του. Ἀντί γι αὐτό τοῦ ἀπάντησαν οἱ δαίμονες. Ὁ δυστυχισμένος αὐτός  εἶχε χάσει ἀκόμη καί τό ὄνομα-ταυτότητά του, ἐξ αἰτίας τῆς ἁμαρτωλότητας αὐτοῦ καί τῶν συντοπιτῶν του. 

Τό ὄνομα καθενός τόν χαρακτηρίζει. Γιαυτό οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί λαμβάνουν τό ὄνομά τους μέ τό μυστήριο τοῦ βαπτίσματος, βαπτιζόμενοι στό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Στόν Χριστό ὁ Θεός, κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο, «ἐχαρίσατο αὐτῶ ὄνομα τό ὑπέρ πᾶν ὄνομα, ἵνα ἐν τῶ ὀνόματι Ἰησοῦ πᾶν γόνυ κάμψη ἐπουρανίων καί ἐπιγείων καί καταχθονίων»(Φιλιπ.2, 10) . Ἐπίσης, οἱ Ἀπόστολοι ὅταν ἔλαβαν

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 - ΣΤ' Λουκά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Γαλ. α΄ 11-19)

Αδελφοί, γνωρίζω ὑμῖν τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ' ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτό, οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι' ἀποκαλύψεως Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἠκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ Ἰουδαϊσμῷ, ὅτι καθ' ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν, καὶ προέκοπτον ἐν τῷ Ἰουδαϊσμῷ ὑπὲρ πολλοὺς συνηλικιώτας ἐν τῷ γένει μου, περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν

Μητροπολίτης Μόρφου Νέόφυτος- Να ξεύρετε ότι τα πράματα θα δυσκολέψουν, κι όχι μόνο σε θέματα κορονοϊών, σε όλα τα επίπεδα

"Μην φοβάστε καθόλου. Φτάνει να κρατήσουμε τρία πράγματα: Την πίστη μας, δεύτερο να μετανιώνουμε για τα πάθη μας και τα λάθη μας, και τρίτον- αφού πάρω ευλογία από τον πνευματικό μου- να φροντίσω να κοινωνώ όσο πιο τακτικά μπορώ. Αυτό είναι το φάρμακον-όχι οι μασκούλες-".


Απόσπασμα ομιλίας Μητροπολίτου Μόρφου (4-10-2020)

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία

23 Οκτωβρίου 2020

Πρόκειται γιά πολιτική τρομοκρατία. Καί γιά ὅλα αὐτά τά ἐγκληματικά λάθη θά πρέπει ἡ κυβέρνηση νά ἀπολογηθεῖ.

τοῦ Ἰταλοῦ ἰατροδικαστῆ Pasquale Mario Bacco

Κάναμε λάθος θεραπεῖες στήν Ἰταλία, γι᾽ αὐτό αὐξήσαμε τούς θανάτους. Μεγάλη ἡ εὐθύνη ἰατρικῶν συλλόγων καί πολιτικῶν. Εἶμαι ἕνας ἀπό τούς 11 πρώτους γιατρούς πού κάνανε τίς νεκροψίες στήν Ἰταλία καί διαπίστωσαν ὅτι τά πρωτόκολλα ἤ δέν τηροῦνταν ἤ ἤτανε λανθασμένα. Σέ ὅλο τόν κόσμο καί στήν Ἰταλία νομίζαμε στήν ἀρχή ὅτι κύρια παθογενετική δράση αὐτοῦ τοῦ ἰοῦ ἤτανε ἡ πνευμονία, ὅμως στήν πραγματικότητα διαπιστώσαμε ὅτι προκαλεῖ θρομβοεμβολές, δηλ.

«Διώκουν τόν Χριστιανισμό»

 Άρθρο  του Τρικαλινού Αρχιμανδρίτη, πρώην Δικαστικού, Κωνσταντίνου Ραμιώτη για τη Θεία Κοινωνία και τον κορωνοϊό.

«Η είδηση ότι «Στήν κρίση τῆς Δικαιοσύνης ἡ ἀπόφαση τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἑλλάδος… καί ὅτι Δικαστήριο καλεῖται νά ἀποφασίσει: Εἶναι ποινικό ἀδίκημα ἡ Θεία Κοινωνία;», ξάφνιασε τούς ὀρθοδόξους Ἕλληνες, πού στατιστικά τουλάχιστον ἀντιπροσωπεύουν, ἐν τοῖς πράγμασι, τό 97% τοῦ πληθυσμοῦ.

Ἡ ἐξέλιξη αὐτή ἦτο ἀναμενόμενη καί προβλεπόμενη γιά τούς παρακολουθοῦντας τά πράγματα. Θά δοῦμε καί χειρότερες

Τί μᾶς λέει ὁ ἅγιος Πορφύριος γιά τήν ἀντιμετώπιση τοῦ ἄγχους: Κάθε μέρα νά βάζουμε ἀρχή

π. Συμεών Κραγιόπουλος

β. Κάθε μέρα νά βάζουμε ἀρχή

"Στήν ἐργασία σας, ὅποια κι ἄν εἶναι, μπορεῖτε νά γίνετε ἅγιοι. Μέ τήν πραότητα, τήν ὑπομονή, τήν ἀγάπη".

Βλέπετε, δέν χρησιμοποιεῖ λέξεις πού σάν νά εἶναι ἐξωκοσμικές, ἄς ποῦμε. Κάθε ἄνθρωπος, ὅπου καί νά εἶναι, χρειάζεται νά εἶναι πράος, ὑπομονετικός, νά ἔχει ἀγάπη. Αὐτές τίς ἁπλές λέξεις ἀναφέρει ἐδῶ. 

Νά βάζετε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, μέ ἐνθουσιασμό καί ἀγάπη, προσευχή καί σιωπή. Ὄχι νά ἔχετε ἄγχος καί νά σᾶς πονάει τό στῆθος. 

Στην κάμαρα με τα εικονίσματα

Σαν εβράδιαζε και πριν νυχτώσει και πριν γυρίσει ο πατέρας μας απ’ τη δουλειά του την απογευματινή κι από το καφενείο που συναντιόταν με τους φίλους του, έμπαινε η μάνα στο δωμάτιο με τα εικονίσματα.

Κατέβαζε το καντήλι που κόντευε να σβήσει, αφού καιγόταν από το πρωί, και το ’φερνε στην κουζίνα και το ’βαζε απάνω στη γωνιά. Άναβε τότε απ’ τη φλόγα που τρεμόσβηνε την πασχαλιάτικη λαμπάδα που φυλάγαμε απ’ τη Λαμπρή και μου την έδινε να την κρατάω.

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων (23 Οκτωβρίου)

Άγiος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος: Mια μεγάλη προσωπικότητα της αρχαίας Εκκλησίας

Ο άγιος Ιάκωβος ήταν υιός του Ιωσήφ του Μνήστορος από τον πρώτο του γάμο. Ευλογήθηκε παρά Θεού όταν ήταν ακόμη στην κοιλία της μητρός του, και υπήρξε τόσο δίκαιος στον βίο του ώστε όλοι οι Εβραίοι τον αποκαλούσαν «Δίκαιο» και «Ωβλία», που στα εβραϊκά σημαίνει «προμαχών λαού» και «δικαιοσύνη». Από την παι­δική ήδη ηλικία, ο Ιάκωβος έζησε με την πιο αυστηρή άσκηση. Δεν έπινε κρασί ούτε άλλα δυνατά ποτά. Μιμούμενος τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, δεν έτρωγε ποτέ τίποτε από όσα έχουν πνοή ζωής μέσα

22 Οκτωβρίου 2020

Αρχιμ. Σάββα Αγιορειτου- Η αίρεση περί μολυσμού από την Θεία Κοινωνία


Απόσπασμα από την ομιλία του π. Σάββα Αγιορείτου σχετικά με τη βλάσφημη θεολογία του μολυσμού από την Θεία Κοινωνία
"Και η φαινομενική άρνηση είναι άρνηση. Για αυτό ο Κύριος δεν μας είπε να πιστεύουμε και να ομολογούμε μέσα μας, αλλά μας είπε να ομολογούμε έμπροσθεν των ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουνε το μήνυμα της ομολογίας μας."

Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος (22 Οκτωβρίου)

Ο Όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η άμεπτη ζωή του και η καρποφορία της διδασκαλίας του, παρακίνησαν το ποίμνιο να τον αναγκάσει να γίνει επίσκοπος Ιεραπόλεως στη Φρυγία. Το αξίωμα δε μείωσε το ζήλο του Αβερκίου. Έλεγε, μάλιστα, ότι δεν αρκεί κάποιος να φαίνεται άρχων, αλλά και να είναι πραγματικά.

21 Οκτωβρίου 2020

ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ: Τα πάντα μειώνονται σε στάχτη όταν πλησιάζουν στη φωτιά της προσευχής του Ιησού.

 

Λοιπόν, παιδιά μου, αγωνιστείτε στη σωτηριακή και αγιαστική προσευχή του Χριστού μας, για να γίνετε λαμπεροί και άγιοι.

Προσευχήσου επίσης για μένα, τον ανυπόμονο αμαρτωλό, ώστε ο Θεός να είναι ελεήμων για το πλήθος των αμαρτιών μου, καθώς και για τις αμέτρητες ευθύνες μου.


ΟΣΙΟΣ Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα

Παρακαλέστε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»

 

Ο άνθρωπος του Χριστού όλα τα κάνει προσευχή. Και τη δυσκολία και τη θλίψη, τις κάνει προσευχή. Ό,τι και να του τύχει αμέσως αρχίζει: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με…;». Η προσευχή ωφελεί σε όλα, και στα πιο απλά. Για παράδειγμα, πάσχεις από αϋπνία. να μη σκέπτεσαι τον ύπνο.

Να σηκώνεσαι, να βγαίνεις έξω και να έρχεσαι πάλι μέσα στο δωμάτιο, να πέφτεις στο κρεβάτι σαν για πρώτη φορά, χωρίς να

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Άνθρωπε, φτωχέ άνθρωπε.. Ήρθες από τον πίθηκο, και είσαι παντοδύναμος..

Άκουγα λίγη ώρα πριν έλθετε εσείς, μία εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Είναι καινούργια αυτή η εκπομπή, ήτανε μισή ώρα, και αναφερόταν στην καταγωγή του ανθρώπου.

Και παρουσίαζε τον παντοδύναμο άνθρωπο!

Αυτός, που λέει, τρέχει.. χιλιάδες χιλιόμετρα!

Πετάει όπου θέλει..Κινείται όπως θέλει..Κινάει βουνά όπως θέλει.. 

Ο παντοδύναμος άνθρωπος!

Tο μεσονύκτιο μιλά o Θεός στον άνθρωπο – Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

 Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Σήκω λοιπόν και συ μία ώρα πριν από το μεσονύκτιο, ή έστω και μετά, και χρησιμοποίησε αυτές τις ώρες, θα δης ότι ο Θεός είναι εύληπτος, ευαίσθητος. Συνήθως παραπονούμεθα ότι ο Θεός είναι σκληρός, ότι του φωνάζαμε και δεν μας απαντά. Ο Θεός όμως είναι περισσότερο ευαίσθητος και από το πιο ευαίσθητο πλάσμα της οικουμένης.

Αλλά έχει και εκείνος τις ώρες του, «άχρις ου το σήμερον καλείται», που μπορείς να του μιλίσης.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας (21 Οκτωβρίου)

Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας γεννήθηκε το 333 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η κωμόπολη στην οποία ανατράφηκε ονομαζόταν Θαβαθά, πέντε μίλια μακριά από τη Γάζα. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες. Στην επιθυμία τους να σπουδάσουν όσο γίνεται καλύτερα το γιο τους, έστειλαν αυτόν στην Αλεξάνδρεια.

Εκεί, ο Ιλαρίων γνώρισε τη χριστιανική πίστη, την αγάπησε και βαπτίσθηκε χριστιανός. Έγινε μιμητής του

20 Οκτωβρίου 2020

Άκου τη συμβουλή μου: Εάν κάποιος δεν σου συμπεριφέρεται καλά.....

 Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης

Άκου τη συμβουλή μου: Εάν κάποιος δεν σου συμπεριφέρεται καλά, εσύ να του συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη. Όλη η υπόθεση θέλει ταπείνωση.

Ας πούμε ένα παράδειγμα: Σου λέγει κάποιος πως η δουλειά σου δεν είναι καλή. Να του πεις: “Ευχαριστώ, που με συμβουλεύεις. Βοήθησε με να γίνω καλύτερος. Λέγε μου τα λάθη μου, για να τα διορθώσω”.

Να δέχεσαι απ’ όλους συμβουλές, από ταπείνωση όμως και όχι από

Άγιος Νεκτάριος: Ὅποιος δὲν ἀγωνίστηκε, δὲν γνώρισε τὸν ἑαυτό του

Από τις διδαχές του Αγίου Νεκταρίου

Πνευματικός αγώνας

Ἂν ἀγωνίζεσαι τὸν ἀγώνα τὸν καλό, ὁ Θεὸς θὰ σὲ ἐνισχύσει. Στὸν ἀγώνα ἐντοπίζουμε τὶς ἀδυναμίες, τὶς ἐλλείψεις καὶ τὰ ἐλαττώματά μας. Εἶναι ὁ καθρέφτης τῆς πνευματικῆς μας καταστάσεως. Ὅποιος δὲν ἀγωνίστηκε, δὲν γνώρισε τὸν ἑαυτό του.

Προσέχετε καὶ τὰ μικρὰ ἀκόμα παραπτώματα. Ἂν σᾶς συμβεῖ ἀπὸ ἀπροσεξία κάποια ἁμαρτία, μὴν ἀπελπιστεῖτε, ἀλλὰ σηκωθεῖτε γρήγορα καὶ προσπέστε στὸ Θεό, ποὺ ἔχει τὴ δύναμη νὰ σᾶς ἀνορθώσει.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας (20 Οκτωβρίου)

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).

19 Οκτωβρίου 2020

Διεθνὴς Μήνυση γιὰ τὸ Σκάνδαλο τοῦ Κορωνοϊοῦ ἀπὸ Γερμανοὺς Δικηγόρους: "Ἔγκλημα κατὰ τῆς Ἀνθρωπότητας !"

Ἡ κρίση τοῦ κορωνοϊοῦ πρέπει νὰ μετονομαστεῖ σὲ «Σκάνδαλο τοῦ Κορωνοϊοῦ». Ὁ κορυφαῖος Γερμανὸς δικηγόρος Dr. Reiner Fullmich ἀναλύει τὴν μήνυση ποὺ ἑτοίμασε ἡ ὁμάδα νομικῶν στὴν ὁποία ἀνήκει ἐνάντια στοὺς πρωταιτίους τοῦ συγκεκριμένου σκανδάλου. Ἀναλύει ἐπίσης τὸ πῶς εἶναι ἕτοιμοι νὰ παράσχουν πληροφορίες καὶ ὑλικὸ σὲ νομικοὺς ἀπὸ ἄλλες χῶρες ποὺ θὰ θελήσουν νὰ προχωρήσουν σὲ παρόμοια μήνυση. 

Ἐπιγραμματικά, ἀναφέρεται ὅτι εἶναι: 

• Ἡ μεγαλύτερη περίπτωση ἀδικοπραξίας στὴν ἱστορία. 

• Ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα ἐγκλήματα κατὰ τῆς ἀνθρωπότητας ποὺ... διαπράχθηκαν ποτέ. 

Τώρα τους σφύριξε ο διάβολος στο αυτί να θέσουν θέμα για την Θεία Κοινωνία. Γιατί; Είναι ενταγμένα όλα αυτά στο σχέδιο για να κτυπηθεί η Εκκλησία.

Επιφανίου Θεοδωρόπουλου (+1989) [1]

- Ήρθε κάποια να εξομολογηθή και μού λέει:“Δεν κοινωνάω”, λέει:

“σιχαίνομαι τή Θεία Κοινωνία γιατί κοινωνούν όλοι με το ίδιο  κουτάλι". Της λέω "σε εστιατόρια τρώς;"

"Συνήθως όχι", λέει "αλλά τρώω". "Σε καφενεία" της λέω "πίνεις καμμιά φορά νερό;" «Ναι» λέει. «να ΄ξερες της λέω, ¨πόσα σάλια πίνεις εκεί μέσα. Όπως είναι εκεί τα ποτήρια» της λέω, «τα βουτάνε εκεί και τα ξαναβγάζουνε». Με κοίταξε έτσι. «Έχεις φάει σάλια», της λέω . «Και εδώ είναι το αίμα του Χριστού», της λέω. « Εκεί έχεις

14 χρόνια κοντά στον Άγιο Γέροντα Πορφύριο – Eπιστολή Γεωργίου Παπαζάχου

Του Γεωργίου Παπαζάχου

Θά διηγηθώ μερικά περιστατικά, που παρουσιάζουν το Γέροντα σάν άρρωστο και σάν γιατρό. Συγχωρέστε μου τα προσωπικά στοιχεία, που αν αφαιρεθούν αλλοιώνουν τα γεγονότα. Ασφαλώς, άλλοι έζησαν άλλες συγκινήσεις κοντά του. Καί δεν πρέπει να χαθούν, γιατί αποτελούν σημάδια της αγίας βιοτής του, αποδείξεις της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στή ζωή μας και υποθήκες για ολόκληρη τή γενιά μας.

Ο Γέροντας και η αρρώστια του

Ήταν πραγματικά άρρωστος. Μέ πλήθος αρρώστιες επάνω του. Τά περισσότερα συστήματα έπασχαν. Προσωπικά διεπίστωσα: έμφραγμα μυοκαρδίου (προσθιοδιαφραγματικό με πλαγία ισχαιμία), χρονία νεφρική ανεπάρκεια, έλκος δωδεκαδακτύλου

18 Οκτωβρίου 2020

Oι πρώτες εικόνες της Παναγίας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Δημητρίου Παναγόπουλου

Πολλοί έχουν τη γνώμη ότι οι πρώτες εικόνες της Παναγίας είναι του Αποστόλου Λουκά. Δεν είναι σωστό αυτό. Οι πρώτες εικόνες της Παναγίας είναι οι αχειροποίητες, δηλαδή χωρίς ανθρώπινο χέρι.

Η παράδοση λέει ότι όταν ζούσε η Παναγία, ο απόστολος Πέτρος και ο Ιωάννης έφτιαξαν μια εκκλησία για τη Παναγία χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, στη Λήδα – απέξω από το Τελ Αβίβ – που είναι η πατρίδα του Αγίου Γεωργίου και υπάρχει ο τάφος του. Παρακάλεσαν τότε τη Παναγία να πάει εκεί και να ευλογήσει την Εκκλησία. Εκείνη τους είπε πηγαίνετε και θα με βρείτε εκεί. Οι

Κατάλαβες γιατί οι κανόνες της Εκκλησίας επιβάλλουν αυστηρά επιτίμια σε εκείνους που δεν πηγαίνουν την Κυριακή στην Εκκλησία;

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

"Η κάθε Κυριακή που περνάει, είναι για μας ένα σκαλοπάτι, που πρέπει να το ανεβούμε, αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, που μας περιμένει ο Χριστός. Καμιά ημέρα δεν μας δίνει ο Θεός άσκοπα και τυχαία. Πολύ περισσότερο την Κυριακή. Και στον καθένα μας ο Θεός δίνει τόσες Κυριακές, όσες του χρειάζονται για να αναστηθεί και να φτάσει κοντά Του. 

17 Οκτωβρίου 2020

Όποιος ζει τον Χριστό, γίνεται ένα μαζί Του. Άγιος Πορφύριος

 

Όποιος ζει τον Χριστό, γίνεται ένα μαζί Του, με την Εκκλησία Του. Ζει μια τρέλα!

Η ζωή αυτή είναι διαφορετική απ’ τη ζωή των ανθρώπων. Είναι χαρά, είναι φως, είναι αγαλλίαση, είναι ανάταση. Αυτή είναι η ζωή της Εκκλησίας, η ζωή του Ευαγγελίου, η Βασιλεία του Θεού. «Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν» (Λουκ. 17,21). Έρχεται μέσα μας ο Χριστός κι εμείς είμαστε μέσα Του. Και συμβαίνει όπως μ’ ένα κομμάτι σίδηρο που τοποθετημένος μες στη φωτιά γίνεται φωτιά και φως. έξω απ’ τη φωτιά, πάλι σίδηρος σκοτεινός, σκοτάδι.

Άγιος Πορφύριος


Ο άγιος ευαγγελιστής Λουκάς

 

Οι τέσσερις Ιεροί Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, κατέχουν ιδιαίτερη τιμή μέσα στην Εκκλησία μας, διότι αξιώθηκαν να γίνουν οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων, τα οποία αποτελούν τους τέσσερις στύλους, πάνω στους οποίους στηρίζεται η χριστιανική μας πίστη, μαζί με τα άλλα βιβλία της Καινής Διαθήκης και την Ιερά Παράδοση. Στο άρθρο μας αυτό θα ασχοληθούμε με τον ιερό ευαγγελιστή Λουκά.

Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και είχε ελληνική

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 18-10-2020 (Ευαγγελιστού Λουκά)

 

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (Προς Κολοσσαείς (δ΄ 5-11, 14-18)

Ἀδελφοί, ἐν σοφίᾳ περιπατεῖτε πρὸς τοὺς ἔξω, τὸν καιρὸν ἐξαγοραζόμενοι. Ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος, εἰδέναι πῶς δεῖ ὑμᾶς ἑνὶ ἑκάστῳ ἀποκρίνεσθαι.

Τὰ κατ' ἐμὲ πάντα γνωρίσει ὑμῖν Τυχικὸς ὁ ἀγαπητὸς ἀδελφὸς καὶ πιστὸς διάκονος καὶ σύνδουλος ἐν Κυρίῳ, ὃν ἔπεμψα πρὸς ὑμᾶς εἰς αὐτὸ τοῦτο, ἵνα γνῷ τὰ περὶ ὑμῶν καὶ παρακαλέσῃ τὰς καρδίας ὑμῶν, σὺν Ὀνησίμῳ τῷ πιστῷ καὶ ἀγαπητῷ ἀδελφῷ, ὅς ἐστιν ἐξ ὑμῶν· πάντα ὑμῖν γνωριοῦσι τὰ ᾧδε.

Ἀσπάζεται ὑμᾶς Ἀρίσταρχος ὁ συναιχμάλωτός μου, καὶ Μᾶρκος ὁ

14 χρόνια με τον Άγιο Πορφύριο (video) - Ο προσωπικός του ιατρός Γεώργιος Παπαζάχος

(...) Μού είπε: “Θά σού εξομολογηθώ κάτι, αλλά να μείνη μυστικό. Έχω καρκίνο στην υπόφυση. Ήδη αισθάνομαι τή γλώσσα μου μεγαλωμένη και δεν γυρίζει καλά μέσα στή στοματική κοιλότητα”. Ύστερα μού ανέλυσε ιατρικά και σωστά τή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και κατέληξε:

“Πρέπει να ξέρης ότι, όταν ήμουν καλογεράκος -ίσως 16 χρονών- στο Άγιο Όρος αισθανόμουνα τόσο ευτυχισμένος, ιδίως μετά τή Θεία Κοινωνία, ώστε έβγαινα στο δάσος και με δάκρυα φώναζα: Δόξα Σοι, Κύριε! Ήρθες ολόκληρος μέσα μου’ σε μένα τον αμαρτωλό’ Εσύ ο Χριστός μου, που σταυρώθηκες και πόνεσες για μένα και σήκωσες τις αμαρτίες μου. Κι εγώ τί κάνω για σένα; Ποιόν πόνο υποφέρω για σένα; Κύριε, στείλε μου έναν καρκίνο! Χριστέ

Βίοι Αγίων: Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ο εν τη Κρίσει» (17 Οκτωβρίου)

Ο τολμηρός και ελεύθερος στο φρόνημα και το λόγο Οσιομάρτυρας Ανδρέας, καταγόταν από την Κρήτη και έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. επί αυτοκράτορας Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου.

Όταν αυτός ξεκίνησε διωγμό κατά των αγίων εικόνων, ο Ανδρέας πληροφορήθηκε τα έκτροπα που γίνονταν εναντίον

16 Οκτωβρίου 2020

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Τί μᾶς λέει ὁ ἅγιος Πορφύριος γιά τήν ἀντιμετώπιση τοῦ ἄγχους

α."Πάω στόν Χριστό"

Ἐκεῖνο πού θά πρέπει νά κυριαρχεῖ εἶναι ἡ ἀγάπη στόν Χριστό. Αὐτό νά ὑπάρχει μέσα στό μυαλό, στή σκέψη, στή φαντασία, στήν καρδιά, στήν βούληση. Αὐτή ἡ προσπάθεια νά εἶναι ἡ πιό ἔντονη, πῶς θά συναντήσετε τόν Χριστό, πῶς θά ἑνωθεῖτε μαζί Του, πῶς θά Τόν ἐνστερνισθεἲτε μέσα σας. Τίς ἀδυναμίες ἀφήστε τις ὅλες, γιά νά μήν παίρνει εἰδηση τό ἀντίθετο πνεῦμα καί σᾶς βουτάει καί σᾶς καθηλώνει καί σᾶς βάζει στή στενοχώρια. 

Ἐδῶ ὁ π. Πορφύριος τό τονίζει: "Τίς ἀδυναμίες ἀφήστε τις ὅλες". Μήν ἀρχίζεις δηλαδή: "Ἔχω αὐτή τήν ἀδυναμία, ἐχω ἐκεῖνο τό

Λόγοι Σοφίας: Μήν αγανακτείς που τα πράγματα δεν έρχονται πάντοτε όπως τα θέλεις εσύ στη ζωή σου.

Δέν είναι δυνατόν, αλλά και συμφέρον σου δεν είναι, να γίνονται όλα κατά τη σκέψη σου, κατά την επιθυμία σου, κατά το θέλημά σου. Η σκέψη σου πολύ συχνά είναι πλανεμένη, η επιθυμία σου εμπαθής, το θέλημά σου ολότελα εγωιστικό.