Σελίδες

25 Αυγούστου 2017

Στην Αύρα – Λατρευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Με μια σειρά λατρευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αύρας και έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον οικιστής , ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζιβελέκος , οι Αυρίωτες και πολλοί επισκέπτες τίμησαν τον Πατροκοσμά . Τον μεγάλο όσιο της ορθόδοξης εκκλησίας που ανάλωσε την ζωή του και τελικά μαρτύρησε για την πίστη και την Ελληνική του συνείδηση μιλώντας για αναγέννησης του Ελληνικού έθνους .
Να πούμε πως από μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί ο πατροκοσμάς φέρεται να πέρασε από το συγκεκριμένο μοναστήρι σε κάποιες από τις περιοδείες του ανά την Ελληνική εσχατιά κρατώντας ζωντανό τον σπόρο της εθνικής συνείδησης .

Σήμερα  Τετάρτη 23 Αὐγούστου στίς 6:30 τό ἑσπέρας, τελέστηκε  Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός μετ’ ἀρτοκλασίας. Τόν θεῖο λόγο θά κήρυξε  ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Σιαμάδων, Ἀρχιμανδρίτης Μακάριος , συνεπικουρούμενος από τους Αρχιμανδρίτες π. Δομέτιο και π. Δωρόθεο και Ιερέων.

Αύριο Πέμπτη 24 Αὐγούστου, κυριώνυμη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, θά λάβει χώρα Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ πρωτοσύγκελου  Σταγῶν καί Μετεώρων π. Νύφωνα, μέ συμμετοχή τῶν ἡγουμένων τοῦ Ἱερῶν Μονῶν τῶν Μετεώρων και στο τέλος θα μοιραστεί παραδοσιακό φαγητό.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθη ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος  Σινάνης  η Αντιδήμαρχος κα Δρούγκα  και πολλοί προσκυνητές.

Ο βίος του Πατροκοσμά
Ο μέγας ισαπόστολος, φωτιστής του υπόδουλου Γένους, θαυματουργός όσιος, ένδοξος και λαοφιλής ιερομάρτυς, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλο Δένδρο της Αιτωλίας το 1714.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο Δένδρο και Ταξιάρχης της ορεινής Τριχωνίδος, περιοχή που ονομάζεται Απόκουρο, από γονείς Ηπειρώτες: «Γονέων ευσεβών υιός, παρά των οποίων ανατραφείς, και παιδευθείς εν παιδεία, και νουθεσία Κυρίου»..
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στη μονή της Παναγίας Σεγδίτσας Παρνασσίδος κοντά στον ιεροδιάκονο Γεράσιμο Λύτσικα και στη Λαμποτινά Ναυπακτίας με τον ιεροδιδάσκαλο Ανανία Δερβισάνο, όπου και δίδαξε. Κατόπιν συναντάται στην ονομαστή σχολή Βραγγιανών Αγράφων, την οποία είχε ιδρύσει ο συμπατριώτης του όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός ( 1682). Στη σχολή αυτή διδάχθηκε ανώτερα μαθήματα φιλοσοφίας, αρχαίων ελληνικών, θεολογικών, φυσικομαθηματικών, στοιχείων ιατρικής και άλλων εγκυκλοπαιδικών γνώσεων.
Στη συνέχεια ήλθε στο Άγιον Όρος. Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη: «Επειδή κατά τους χρόνους εκείνους άρχισε με φήμην μεγάλην και το σχολείον του Βατοπαιδίου εις το Άγιον Όρος, μετέβη εις εκείνο με άλλους ειδικούς του συμμαθητάς ουκ ολίγους• εκεί ετελείωσε τα γραμματικά υποκάτω εις τον διδάσκαλον Παναγιώτην Παλαμάν μετά δε ταύτα παρέλαβε και την Λογικήν από τον διδάσκαλον Νικόλαον Τζαρτζούλιον τον εκ Μετζόβου, όστις εκεί εσχολάρχησε μετά τον σοφώτατον Ευγένιον• καρδιά του».
Ο Όσιος συκοφαντήθηκε και ενόχλησε τις τουρκικές αρχές που κατόρθωσαν με πολλά χρήματα προς τον Κούρτ Πασά του Βερατίου να επιτύχουν τη θανάτωσή του .
Ο άγιος προγνώρισε το τέλος του και την τελευταία νύκτα του , χωρίς να δείξει ολότελα κανένα σημείο λύπης διά την στέρηση της ζωής του, αλλά μάλιστα φαινόμενος χαριέστατος εις το πρόσωπον, σάν να πήγαινε σε χαρά και ξεφαντώματα.
Τον κρέμασαν από ένα δένδρο στο χωριό Κολικόντασι και έριξαν το τίμιο λείψανό του στον ποταμό Άψο. Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό το λείψανο έπλεε. Βρέθηκε από τον ευλαβή ιερέα Μάρκο και ενταφιάστηκε στη μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας. Ο άγιος μαρτύρησε στις 24.8.1779. Τον Αύγουστο του 1813 έγινε η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων. Το επόμενο έτος κτίστηκε εκεί προς τιμή του ναός και μονή με προσταγή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, για τον οποίο είχε προφητεύσει ότι θα προοδεύσει .










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου