Ο απεσταλμένος του ΠΟΥ, Δρ David Nabarro, δήλωσε ότι τέτοια περιοριστικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν μόνο ως έσχατη λύση.
"Εμείς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υποστηρίζουμε τα lockdown ως πρωταρχικό μέτρο ελέγχου αυτού του ιού", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Dr David Nabarro.
"Η μόνη στιγμή που πιστεύουμε ότι ένα lockdown είναι δικαιολογημένο, είναι για να κερδίσετε χρόνο να αναδιοργανωθείτε, να ανασυνταχθείτε, να επανεξισορροπήσετε τους πόρους σας, να προστατεύσετε τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας που είναι εξαντλημένοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό, θα προτιμούσαμε να μη συμβεί αυτό".
Ο Nabarro είπε ότι τέτοιοι αυστηροί περιορισμοί προκαλούν σημαντική ζημία, ιδιαίτερα στην παγκόσμια οικονομία.
"Τα lockdowns απλώς έχουν μία συνέπεια που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να υποτιμάτε, και αυτή είναι το γεγονός ότι κάνουν τους φτωχούς ανθρώπους πολύ φτωχότερους".
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα εγκλεισμού έχουν επηρεάσει σοβαρά τις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό.
"Απλώς ρίξτε μια ματιά στο τί συνέβη στην βιομηχανία του τουρισμού στην Καραϊβική, για παράδειγμα, ή στον Ειρηνικό, επειδή οι άνθρωποι δεν κάνανε τις διακοπές τους".
"Κοιτάξτε τι συνέβη στους μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στα επίπεδα φτώχειας. Φαίνεται ότι μπορεί κάλλιστα να έχουμε διπλασιασμό της παγκόσμιας φτώχειας μέχρι το επόμενο έτος. Μπορεί κάλλιστα να έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό του υποσιτισμού των παιδιών."
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (OHE) είχε προειδοποιήσει τις χώρες για αυτά τα μέτρα του εγκλεισμού ήδη από το πρώτο κύμα του ιού.
"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μία χώρα είναι να ανοίξει τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, μόνο και μόνο για να αναγκαστεί να τα κλείσει ξανά λόγω μίας έξαρσης", είπε ο διευθύνων σύμβουλος Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο Tedros πιέζει τις χώρες να λάβουν άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και της διενέργειας μεγάλου αριθμού τεστ στην κοινότητα, καθώς και την ιχνηλάτηση επαφών, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια και να αποφύγουν ένα μελλοντικό lockdown.
"Πρέπει να φτάσουμε σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπου θα έχουμε επαρκή έλεγχο του ιού, χωρίς να σταματήσουμε εντελώς τις ζωές μας, ή να καταλήξουμε σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο lockdown- κάτι που θα έχει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις στις κοινωνίες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου