Σελίδες

11 Δεκεμβρίου 2020

Καθηγητής Φαρμακολογίας Κούβελας: Ανεξήγητη σιωπή για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων

 

Στην εκπομπή μιλάει ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος αποκαλύπτει οτι το φάρμακο του κορωνοϊού υπάρχει και είναι ήδη εγκεκριμένο από τον FDA της Αμερικής από τις 10 Νοεμβρίου 2020 για την πρώτη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ υπάρχει και δεύτερη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε στη συνέχεια.

Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα της Eli Lilly (bamlanivimab), το οποίο ήδη από τις 10 Νοεμβρίου έχει λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης (emergency use authorization) από τον FDA στις ΗΠΑ. Στις 21 Νοεμβρίου έγινε η έγκριση και για ένα ακόμα "κοκτέιλ" αντισωμάτων της Regeneron. 

Μάλιστα, πρόκειται για το ίδιο φάρμακο που έλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ (15 με 20 Οκτωβρίου 2020). 

Τα αντισώματα αυτά συμβάλλουν αποφασιστικά στην ίαση ασθενών που νοσούν με COVID-19 και εμφανίζουν  ήπια ή μέτρια συμπτώματα μέχρι του σταδίου να μπουν σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη γιατί τότε δεν μπορούν να συμβάλουν σε τίποτα. 

"Είναι λοιπόν δύο αντισώματα, τα οποία κυνηγάνε τους ιούς- φανταστείτε το σαν το pac-man- τους πιάνουν και τους αδρανοποιούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ιός να προσβάλλει τα κύτταρά μας".

Τα φάρμακα αυτά μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός νοσοκομείου με ενδοφλέβια χορήγηση με τη συμβολή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-που μέχρι στιγμής έχει εξοβελιστεί από την πολύτιμη θέση της- μειώνοντας με τον τρόπο αυτό κατά 70%, σύμφωνα με τις μελέτες, τις ανάγκες εισαγωγής στα Νοσοκομεία, αποφορτίζοντας δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Στην ερώτηση εάν θα σταματήσει όμως ένα φάρμακο τη μετάδοση του ιού ο καθηγητής Κούβελας απαντά: "Είναι θεραπεία, από τη στιγμή που δεσμεύει τον ιό πώς θα έχουμε φορτίο για να τον μεταδώσουμε; Το εμβόλιο, αντιθέτως, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα την σταματήσει, και το είπε και ο ίδιος ο Albert Bourla που έδωσε συνέντευξη... Άρα, λοιπόν, το φάρμακο είναι αυτό που άμεσα χρειαζόμαστε, το εμβόλιο εάν θα υπάρξει κύμα, γιατί εάν δεν υπάρξει κύμα είναι εκατομμύρια πεταμένα, δισεκατομμύρια για την ακρίβεια".

Το εμβόλιο 28 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί και η άδεια από τον ΕΜΑ θα είναι conditional, που σημαίνει ότι είναι άδεια υπό εποπτεία, ανά πάσα στιγμή η άδεια μπορεί να αποσυρθεί. Αντιθέτως, τα αντισώματα έχουν λάβει ήδη τελική έγκριση από τον FDA που σημαίνει ότι με αμοιβαία αναγνώριση η Ευρώπη μπορεί να τα φέρει σήμερα, όπως μπορεί να τα φέρει και η Ελλάδα με έκτακτη εισαγωγή.

Η εκτίμηση του κ. Κούβελα είναι ότι με 3.000 δόσεις φαρμάκου αντιμετωπίζονται άμεσα οι ανάγκες των σημερινών ασθενών, ενώ με μια ποσότητα της τάξης των 10 με 15 χιλιάδων δόσεων θα μπορούσε να καλυφτεί πλήρως όλη η επιδημία, αποφεύγοντας την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, η οποία θα μας οδηγήσει σε κάθε αιτία θανάτων, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με 10-15 εκατομμύρια ευρώ λύνουμε το πρόβλημά μας, τη στιγμή που το lockdown κοστίζει 5 δισεκατομμύρια το μήνα.

Ο Καθηγητής Κούβελας  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 επανέλαβε ότι για τον  ίδιο εξακολουθεί να είναι ανεξήγητη η σιωπή σε Ελλάδα  αλλά  και  τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στην Ε.Ε. τον EMA, για τη μη επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων, από την στιγμή που με τον ίδιο τρόπο ο FDA στις ΗΠΑ, έχει αδειοδοτήσει δύο τέτοια φάρμακα.

Μάλιστα υπέδειξε ότι με τον ίδιο τρόπο αδειοδοτούνται τις επόμενες ημέρες και τα εμβόλια, οπότε δεν αντιλαμβάνεται όπως είπε γιατί το ένα αποκλείει το άλλο σε ταχύτητα αδείας.

Πολύ περισσότερο που όπως είπε ο κ. Κούβελας , τα εμβολιαστικά προγράμματα για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα, θα πάρουν μήνες ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν. 

Κατά τον κ. Κούβελα, απάντηση πειστική για ποιο λόγο τα φάρμακα αυτά δεν επισπεύδονται παράλληλα με τα εμβόλια παρότι και τα δεύτερα πέραν της ασφάλειας τους  για τις μακροχρόνιες τυχόν συνέπειες τους θα κριθούν στη πράξη , παραμένει αναπάντητο και μυστήριο. 

Στα αποσπάσματα της εκπομπής που προβάλλεται στο παραπάνω βίντεο μιλούν επίσης ο Ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας & Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΕΣ:

Το φάρμακο για τον Κορωνοϊο πρέπει να εισαχθεί στην Ελλάδα γιατί θα σώσει ζωές

 Ανεξήγητη σιωπή για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ενώ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ για τον Covid, αφήνουν 100άδες να πεθαίνουν για να φέρουν τα Εμβόλια του κέρδους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου