9 Νοεμβρίου 2017

MΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχουν κοπάσει: πριν από λίγες ημέρες ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος με εγκύκλιό του χαρακτήρισε τα νέα βιβλία θρησκευτικών ως αντισυνταγματικά, αντορθόδοξα και αντιπαιδαγωγικά και καλεί τους γονείς να τα επιστρέψουν «στα σχολεία ή στο Υπουργείο ως απαράδεκτα». 


Μάλιστα και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας την Τρίτη σε ημερίδα στον Λαγκαδά αναφέρθηκε στο μάθημα των θρησκευτικών τονίζοντας πως η Ιεραρχία έχει συμφωνήσει με την Πολιτεία, «τα φυλλάδια αυτά, τα τετράδια που έχουν μοιραστεί στα παιδιά να επιστραφούν σε μας, να τα δούμε και εμείς ως Σύνοδος και να αποφασίσουμε».

Υπενθυμίζεται πως η σύγκρουση Εκκλησίας - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρυσι, για το μάθημα των θρησκευτικών, είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Καινούρια βιβλία θρησκευτικών δεν υπάρχουν βέβαια ακόμη αλλά ο μητροπολίτης Γλυφάδας στην εγκύκλιό του λέει πως οι λεγόμενοι «φάκελοι μαθητή» που φέτος έχουν δοθεί στα παιδιά ουσιαστικά αποτελούν τα νέα βιβλία. Ο κ. Παύλος Γλυφάδας «αφορίζει» το νέο υλικό σημειώνοντας πως τα βιβλία αυτά χρησιμοποιούνται «ως εργαλεία απορθοδοξοποίησης των παιδιών μας καθώς επιφέρουν ανατροπή στον ορθόδοξο προσανατολισμό που είχε το μάθημα των θρησκευτικών από συστάσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα».

Στην επικριτική εγκύκλιό του ο μητροπολίτης αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα νέα βιβλία περιέχουν υλικό από διδασκαλίες πολλών θρησκειών «που συνεξετάζονται με την Ορθοδοξία με αποτέλεσμα να επέρχεται σύγχυση στην Ορθόδοξη Διαπαιδαγώγηση των παιδιών». Τονίζει ακόμη εκτοξεύοντας «ιερά» πυρά κατά του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης πως δεν είναι δυνατόν ως Έλληνες να δεχθούμε την «άνιση μεταχείρισή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών, σε σχέση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα».

Ο μητροπολίτης καταλήγει τα συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τα βιβλία «είναι αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και αντορθόξοξα ως προς το περιεχόμενό τους» και γι’ αυτό ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας να τα αποσύρει για να σταματήσει «την προσβολή, την υποβάθμιση, τη διάβρωση, τη στοχοποίηση και τον διωγμό του Ορθόδοξου μαθήματος». 

Μάλιστα ο μητροπολίτης Παύλος παροτρύνει τους γονείς να αντιδράσουν κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την εγκύκλιό του: «Επιστρέψτε τα βιβλία των θρησκευτικών στα σχολεία ή στο Υπουργείο ως απαράδεκτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου