29 Ιανουαρίου 2022

Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο οι φτωχοί να αντιδράσουμε παρά την προσευχή (Γέροντος Δωροθέου)


  Απόσπασμα από το 3ο ψηφιακό αρχονταρίκι  

...Η οποία δεν είναι κανένα ευκαταφρόνητο όπλο, είναι ένα παντοδύναμο όπλο. Για αυτό και προτρέπω την αγάπη σας, να συνεχίσετε να προσεύχεστε. Να συνεχίσετε να βαθαίνετε την προσωπική σας σχέση με το Χριστό. Να του συστήνεστε και να Του

μιλάτε από τα βάθη της ψυχής σας. Μην έχουμε μία εξωτερική σχέση με το Θεό.

 Και έχουμε πει κι άλλη φορά, ο Θεός δε θέλει 2 πράγματα, ο Θεός τα θέλει όλα. Είναι λοιπόν ευκαιρία τώρα αυτή την περίοδο που είναι μια περίοδος προσευχής. Έχουμε και χρόνο επειδή είμαστε έγκλειστοι ,σχεδόν, μέσα στα σπίτια μας και λίγοι άνθρωποι δουλεύουνε. Πάρα πολλές δουλειές είναι σε αναστολή. ‘Έτσι δεν είναι;

Να μην αφήσουμε αυτό το διάστημα να περάσει χωρίς να το εκμεταλλευτούμε. Και η απάντηση στο πώς να το εκμεταλλευτούμε είναι να προσευχόμαστε. Αυτό θα μας ενώνει σε μία αλυσίδα αγάπης ο ένας για τον άλλο και αγάπης για το Θεό μας. Και αυτό θα κάνει την προσευχή μας, την πνευματική αυτή προσπάθεια, θα την κάνει παντοδύναμη.

 Μερικοί άνθρωποι με πήραν τηλέφωνο, μου λένε, τί θα πει πνευματική κατάσταση; Είπαμε προχθές για μια ρήση του Αγίου Παϊσίου, είπε: μόνο με καλή πνευματική κατάσταση, δεν είπε ακριβώς κατάσταση, μόνο με καλή πνευματική ζωή, θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα σε αυτό που έρχεται. 

Έτσι είπε, «μόνο με καλή πνευματική ζωή θα τα βγάλουμε πέρα». Αυτή είναι ακριβώς η έκφραση. 

Με ρωτήσαν, τι είναι πνευματική ζωή. Για αυτό και πήρα το θάρρος να μιλήσω στην αγάπη σας απόψε για 5 πράγματα τα οποία που εγώ, ο αμαρτωλός, τα θεωρώ σημαντικά για την πνευματική μας προσπάθεια. Καταλάβατε; Γιατί η πνευματική ζωή δεν είναι μόνο να νηστεύεις. Πνευματική ζωή δεν είναι μόνο να διαβάζεις μια προσευχή από το προσευχητάριο. Πνευματική ζωή είναι να προσπαθήσεις να αγαπήσεις τον εχθρό σου. Η πνευματική ζωή είναι να μην αφήσεις να περάσει κακός λογισμός για κανέναν μέσα στην ψυχή σου. Πνευματική ζωή είναι να προσπαθείς να έχεις την ψυχή σου πεντακάθαρη και ούτε έναν κακό λογισμό για κανέναν. Πολύ περισσότερο κατάκριση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου