ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 6:30-9:30 ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 - 1:00

25 Σεπτεμβρίου 2020

Άγιος Πορφύριος: «Έτσι να εξομολογείσαι! Δε φτάνει αυτό που κάνεις!» | Πως θα καταλάβω ότι συγχωρέθηκα;

 

Άγιος Πορφύριος:

«Δεν φτάνει αυτό που κάνεις. Εξομολόγηση δεν είναι μόνο να πηγαίνεις στον πνευματικό και να λες τις αμαρτίες σου. Εξομολόγηση είναι, να μετανοείς καλά πρώτα πριν πας. Να σηκώνεσαι το πρωϊ και αφού κάνεις την προσευχή που κάνεις, τον κανόνα σου, είτε διαβάζοντας όρθρο, είτε με κομποσχοίνι.., να λες μετά στον Χριστό τις αμαρτίες σου, απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους που έβλαψες και να ζητάς συγχώρεση.» 

-Πως θα καταλάβω ότι συγχωρέθηκα;, ρώτησα.

«Δε λέει ο απόστολος Παύλος, ότι καρπός του πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η πίστη; Αυτά αν νιώθεις όταν μετανοείς, Πήρες σε πρώτη δόση την άφεση των αμαρτιών και την αιώνια ζωή. Δηλαδή, θα συγχωρείσαι και θα αισθάνεσαι την παρουσία του Θεού μέσα σου. Δεν σταματάμε όμως εδώ! Έως εδώ είπαμε ''Αφες ήμΐν τα όφειλήματα ημών'', ο Χριστός όμως μας ζητά να λέμε και ''ώς και ήμεϊς άφίεμεν τοϊς οφειλέταις ημών'', έτσι δεν είναι; Μάλιστα λέει, αν δεν συγχωρέσουμε από καρδίας αυτούς που μας έβλαψαν, ούτε ο Χριστός θα μας συγχωρέσει. Πρώτα λοιπόν θα μετανοείς για τις αμαρτίες σου και μετά, μόλις λαμβάνεις την άφεση νιώθοντας την ειρήνη του Αγίου Πνεύματος, τότε θα συγχωρείς και εσύ τους άλλους.

(Περίσσοτερα στο βίντεο)


Απόσπασμα από την εισήγηση του κ. Ανδρέα Χριστοφόρου, πτυχιούχου νομικής, στην Ημερίδα: «Τὸ μεγαλεῖο τῆς Μετανοίας στὴ ζωὴ τοῦ ἀνθρώπου» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και άλλων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Από: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ • Υπέρ πίστεως & πατρίδος

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου