της Μαρίνας Νικολάκη
Τεράστιας σημασίας για την Ορθοδοξία όπου αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι η αποκάλυψη του χώρου που παραδοσιακά θεωρείται ο τάφος του Ιησού Χριστού η επιφάνεια δηλαδή όπου τοποθετήθηκε το σώμα του Θεανθρώπου εντός του ναού της Αναστάσεως. Η αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου ολοκληρώθηκε και όλα είναι έτοιμα για την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.
Πρώτον, τοποθετήθηκε σταυρός και δεύτερον ανοίχτηκε παράθυρο στα μάρμαρα του δεύτερου θαλάμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, για να φανεί μέρος του βράχου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της επιστημονικά υπεύθυνης της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.η κ. Μοροπούλου όπου επισημαίνει ότι έγινε συντήρηση του Ιερού Βράχου που ήταν η καρδιά του όλου έργου.
Και αυτό γιατί όπως εξηγεί έχει μεγάλη σημασία γιατί: «εάν άνοιγαν μετά από 50 χρόνια το Ιερό Κουβούκλιο, στη θέση του Ιερού Βράχου, θα έβρισκαν άμμο»!
Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένα μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων με τον Ελληνισμού που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του, όταν οι Αρμένιοι έκαψαν το Κουβούκλιο το 1808.
Το μνημείο είναι έτοιμο να δεχτεί ξανά τους αμέτρητους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα είναι πλέον το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.
Η τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο προ μηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι:
«Tο έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός», αναμένεται να απευθύνει σύντομο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, συντονιζόμενος με την χριστιανική ευλάβεια και ενώ η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε οριακή φάση.
Η κ. Μοροπούλου μιλά για τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες που γίνονται στον Πανάγιο Τάφο και εξηγεί τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις, που έγιναν από τον 11ο αιώνα μέχρι και την περίοδο των Σταυροφοριών.
«Νιώσαμε δέος ανοίγοντας μετά από αιώνες τον Πανάγιο Τάφο. Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μία θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς...», σημειώνει η κ. Μοροπούλου.
«Οταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός! Στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας. Η κλίνη του βράχου είναι εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, γεγονός που αποδείχθηκε και επιστημονικά, όταν ολοκληρώθηκε η χημική μελέτη που κάναμε», αναφέρει η επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων από πέντε Σχολές και επτά Εργαστήρια του ΕΜΠ που ανέλαβαν την ευθύνη της αποκατάστασης του μνημείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου