31 Ιανουαρίου 2021

Γέροντος Δωροθέου: Ἡ μετάνοια

Ἡ μετάνοια εἶναι τό πρῶτο στάδιο τῆς θέωσης. Εἶναι ἐπίσκεψη τοῦ Θεοῦ, χαρακτηριστικό τῶν Ἁγίων, κοινός τόπος ὅσων ἔφθασαν στήν μυστική ὅραση τοῦ Θεοῦ.  Τώρα τό ἔχεις κι ἐσύ. Τώρα βλέπεις μέ ἄλλο μάτι τήν ζωή σου καί τή σχέση σου μέ τόν Θεό καί τούς ἀνθρώπους. Αὐτό εἶναι μιά θαυμαστή ἀλλοίωση πού σοῦ συμβαίνει. Εἶναι ἔργο τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ. 

5o Ψηφιακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο

 

Την Κυριακή 31/1 και ώρα 20:30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί το 5ο Ψηφιακό  Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω YOUTUBE από το παραπάνω βίντεο είτε πατώντας ΕΔΩ

Μπορείτε να υποβάλλετε ερωτήσεις συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

https://forms.gle/SemNXZgonSnBRTXi7

Για πληροφορίες σχετικά με το Αρχονταρίκι μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail:

gm3268@gmail.com

Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας


Άγιοι Κύρος και Ιωάννης οι Ανάργυροι και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.

Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και

30 Ιανουαρίου 2021

Γέροντος Δωροθέου: «Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι∙ σήμερον γάρ ἐν τῶ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ 

μελέτη στό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα

Ὁ Ζακχαῖος, ἄν καί ἀρχιτελώνης, ἐπειδή ταπείνωσε τόν ἑαυτό του ἀξιώθηκε νά φιλοξενήσει τόν Θεάνθρωπο Χριστό, νά γίνει Ἀπόστολος τοῦ Χριστοῦ καί νά πεθάνει μαρτυρικά γι αὐτόν. Γι αὐτό δέν πρέπει νά κατακρίνουμε κανέναν γιά τίς ἁμαρτίες του ἀλλά νά προσευχόμαστε γι αὐτόν καί να ἐνθυμούμεθα τήν δική μας ἁμαρτωλότητα. 

Μᾶς κάνει ἐντύπωση πώς ὁ Χριστός στάθηκε, κοίταξε τόν Ζακχαῖο καί τόν ἀποκάλεσε μέ τό ὄνομά του: «Ζακχαῖε». Κάθε ἄνθρωπος ἔχει ἕνα ὄνομα τό ὁποῖο λαμβάνει ἀπό τήν Ἐκκλησία, στήν βάπτισή

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 31-1-2021 (Ζακχαίου)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Προς Τιμόθεον Α΄ (δ΄ 9–15)

Τέκνον Τιμόθεε, πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος· εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν.

Παράγγελλε ταῦτα καὶ δίδασκε. Μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω, ἀλλὰ τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ.

Ο άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος διώκει την επιδημία της πανούκλας

30 Ιανουαρίου: Ανάμνηση θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου απαλλαγής νήσου Ζακύνθου εκ της πανώλης, εν έτει 1689

Ιστορικά η μέρα αυτή, η προτελευταία του πρώτου μήνα του χρόνου, ήταν αφιερωμένη στο νησί μας και σ’ έναν άλλο, μεγάλο Άγιο, από τους πιο αγαπητούς του λαού μας, αλλά και όλης της χριστιανοσύνης, τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, τον οποίο τιμούσε ξανά η Ζάκυνθος, ξέχωρα από τις γιορτές της μνήμης του και της μετακομιδής του λειψάνου του, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από την επιδημία της πανούκλας, που πολλές φορές στο παρελθόν είχε απειλήσει τους κατοίκους του και ήταν αιτία να χαθούν πολλές ανθρώπινες ψυχές.
Και να πως έχει η ιστορία.

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες


Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:

Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 - 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου), χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο

29 Ιανουαρίου 2021

Κανόνας προσευχῆς

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου 

Γράμματα σε μία ψυχή

Ζητάς κάποιον κανόνα προσευχής. Ναι, είναι καλό να έχουμε έναν τέτοιο κανόνα λόγω της αδυναμίας μας, ώστε αφενός να μην υποκύπτουμε στην οκνηρία και αφετέρου να συγκρατούμε τον ενθουσιασμό μας σε όρια συνετά. Όλοι οι μεγάλοι εργάτες της προσευχής τηρούσαν έναν προσευχητικό κανόνα. Άρχιζαν πάντα με τις καθιερωμένες προσευχές. Αν στη διάρκειά τους κάποια προσευχή ανασκιρτούσε μόνη της από την καρδιά τους, άφηναν τις άλλες και προσεύχονταν μ’ αυτήν. Το ίδιο ας κάνουμε κι εμείς. Οι προκαθορισμένες προσευχές χρειάζονται για να μας βάλουν στο δρόμο της προσευχής. Δίχως αυτές, δε θα ξέραμε καν πώς να προσευχηθούμε και θα μέναμε μακριά από τον Θεό.

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

 

Ὁ Μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κυρός +Χριστόδουλος εκοιμήθη  στις 28-01-2008 

"...Έχουμε στηρίξει τον πολιτισμό μας επάνω σε δύο μεγάλες κολώνες: Η μία κολώνα λέγεται Ελληνισμός και η άλλη κολώνα λέγεται Ορθοδοξία. Αυτά τα δύο αποτελούν τις βάσεις και τα θεμέλια της ύπαρξής μας. Για αυτό καθένας ο οποίος πολεμάει αυτά τα δύο είτε θέλει να τα ξεχάσουμε, είτε θέλει να μας προσανατολίσει προς άλλες κατευθύνσεις, είτε θέλει να μας δελεάσει με άλλου είδους ανταλλάγματα, αυτός δεν θέλει το καλό μας, δεν θέλει την πρόοδό μας, δεν θέλει να έχουμε οντότητα και ταυτότητα, αλλά θέλει να είμαστε μία πλαδαρή μάζα η οποία θα παίρνει κάθε φορά το σχήμα που θέλει εκείνος που διαθέτει το ανάλογο δοχείο".


ΟΡΟΣ ΑΛΑΤΟΜΗΤΟΝ

Ο ταπεινός...

Θησαυρίσματα Σοφίας για την αρετή της ταπείνωσης

Του Αββά Ισαάκ του Σύρου

Ο αληθινά ταπεινός περιμένει σιωπώντας το έλεος του Θεού, του Οποίου η αρετή επιβάλλει σιωπή σ’ όλα τα αγγελικά τάγματα, λέγοντας, “Κύριε γεννηθήτω επ’ εμοί το Πανάγιον Σου θέλημα”.

Ο ταπεινός δε διακρίνεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Δε θέλει να βλέπεται, ούτε να γνωρίζεται από τους άλλους. Όσο κρύβεται και αποχωρίζεται από τον κόσμο, τόσο πλησιάζει το Θεό!…

Ο ταπεινός δε θέλει συναθροίσεις και ταραχές και φωνές και φροντίδες και ηδονικές τροφές. Επιθυμεί φτώχεια, αμεριμνησία

Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Μια πλειάδα Νεομαρτύρων είχε εξισλαμισθεί με το ζόρι και κατόπιν επιστρέφοντες στην πίστη του Χριστού, υπέστησαν το μαρτύριο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης.

Γεννήθηκε στη Χίο, στη συνοικία Παλαιόκαστρο, στα τέλη του 18ου αιώνα από γονείς φτωχούς και απλοϊκούς, αλλά όμως με στερεή ευσέβεια και πίστη στο Θεό. Όταν μεγάλωσε μετέβη με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ζαννή στην Κωνσταντινούπολη προς αναζήτηση εργασίας, διότι η ζωή στο άγονο νησί ήταν δύσκολη. Προσλήφτηκαν σε κάποια επιχείρηση ως κλητήρες. Μετά από καιρό

28 Ιανουαρίου 2021

Ο Ντοστογιέφσκι και η πανδημία


…Ο Ρασκόλνικοφ έμεινε στο νοσοκομείο όλη τη Σαρακοστή και τη βδομάδα του Πάσχα. Στην ανάρρωση, θυμήθηκε τα όνειρα που έβλεπε όταν ήταν στο κρεβάτι με πυρετό και παραλήρημα. Εβλεπε στο άρρωστο ύπνο του πως τάχα όλος ο κόσμος είχε καταδικαστεί να πεθάνει εξαιτίας μιας τρομερής και ανήκουστης αρρώστιας που ερχόταν απ’ τα βάθη της Ασίας και κατέκλυζε την Ευρώπη. Ολοι έπρεπε να χαθούν εχτός από μερικούς, πολύ λίγους, εκλεχτούς.

Κάποιοι καινούργιοι μικροσκοπικοί βάκιλοι προσβάλλανε το σώμα

Η αγάπη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου για τον Αββά Ισαάκ

Γράφεται στο βίο του Γέροντος Παϊσίου ότι ο Γέροντας άκουσε κάποτε αυτές τις συκοφαντίες περί νεστοριανισμού του Αγίου Ισαάκ. Λυπηµένος πολύ και προσευχόµενος έλαβε άνωθεν πληροφορία περί της ορθοδοξότητας του Αγίου.

«Καθισμένος στο πεζούλι έξω από την Σταυρονικήτα συζητούσε ο Γέροντας με προσκυνητές. Κάποιος θεολόγος υποστήριζε ότι ο αββάς ο Ισαάκ ο Σύρος ήταν Νεστοριανός. Επανελάμβανε δυστυχώς τις γνωστές δυτικές αντιλήψεις.

Ο π. Παΐσιος προσπαθούσε να τους πείσει ότι είναι όχι μόνο ορθόδοξος, αλλά και Άγιος, και ότι οι ασκητικοί του Λόγοι έχουν πολλή χάρι και δύναμη, αλλά ματαίως. Ο θεολόγος επέμεινε πεισματικά στις απόψεις του. Έφυγε ο Γέροντας για το Καλύβι του λυπημένος και προσευχόμενος.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Ο Όσιος Εφραίμ καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας πιθανώς το 308 μ.Χ. ή και ενωρίτερα. Ήκμασε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.), Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) και των διαδόχων αυτού. Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής. Γι’ αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του. Γνώστης

27 Ιανουαρίου 2021

Η αντοχή της μητέρας


Γέροντα, ὁ Ἅγιος Νεκτάριος σὲ μιὰ ἐπιστολή του πρὸς τὶς μοναχὲς γράφει νὰ μὴν ξεχνοῦν πώς εἶναι γυναῖκες καὶ νὰ προσπαθοῦν νὰ μιμοῦνται τὶς Ὅσιες καὶ ὄχι τοὺς Ὁσίους. Γιατὶ τὸ λέει αὐτό; Μήπως γιατὶ οἱ γυναῖκες δὲν ἔχουν ἀντοχή;

Ποιὲς; οἱ γυναῖκες δὲν ἔχουν ἀντοχή; Ἐγὼ τὶς ἔχω φοβηθῆ τὶς γυναῖκες. Ἔχουν πολλή ἀντοχή.

Ἡ γυναίκα μπορεῖ στὸ σῶμα νὰ εἶναι ἀδύναμη, νὰ ἔχη λιγώτερες σωματικὲς δυνάμεις ἀπὸ τὸν ἄνδρα, ἀλλὰ μὲ τὴν καρδιὰ ποὺ ἔχει, ἄν τὴν δουλεύη, ἔχει τέτοια ἀντοχή, ποὺ ξεπερνάει τὴν ἀνδρικὴ δύναμη.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.

Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος (βλέπε 20 Νοεμβρίου), παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις

26 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Ένα απόγευμα καθόταν στο μπαλκόνι κοιτάζοντας προς την θάλασσα ο Γέρο Γελάσιος. Είχε εκπλαγεί από την φανταστική ομορφιά της Δημιουργίας του Θεού και αναφωνούσε: Τί ωραία είναι τα πάντα μπροστά μου, η θάλασσα, ο ουρανός, τα δάση, τα πουλιά, τα λουλούδια!! Γιατί Χριστέ μου έφτιαξες ένα τέτοιο θαυμαστό κόσμο;

Και άκουσε φωνή να του λέγει δυνατά; Για σ'ένα τα έφτιαξα Γέροντα.

Και αμέσως Ο παππούς τον ερώτησε: Και εγώ τι να κάνω για Σένα, Χριστέ μου;

Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης: Πώς πρέπει να πολεμά ο στρατιώτης Χριστού;


Αφού ξυπνήσεις το πρωί, και αφού προσευχηθείς κάμποση ώρα, λέγοντας, Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με, το πρώτο πράγμα, που έχεις να στοχασθείς είναι αυτό: το να σου φανεί πως βλέπεις τον εαυτό σου περικλεισμένο μέσα σ’ έναν τόπο, και στάδιο, το οποίο δεν είναι άλλο, παρά η ίδια σου η καρδιά, και όλος ο εσωτερικός άνθρωπος· μ’ αυτό τον νόμο, ότι, όποιος εκεί δεν πολεμήσει, να μένει πάντοτε πεθαμένος· και μέσα σ’ αυτό λογαρίασε πως βλέπεις εμπρός σου εκείνο τον εχθρό, και εκείνη την κακή σου όρεξη, την οποία αποφάσισες για να πολεμήσεις, και είσαι έτοιμος να πληγωθείς και να πεθάνεις, αρκεί μόνο να την νικήσεις.

Αυτά τα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τον Ιμπραήμ, πρέπει να αποτελούν φάρο για τους Έλληνες

Θ. Κολοκοτρώνης προς Κεχαγιά του Ιμπραήμ: «Αυτά που μας φοβερίζεις να τα κόψεις και να κάμεις ούτε πόλεμος είναι, ούτε πέραση έχουν σ’ εμάς. Εδώ, τώρα, ξανάγινε Ελλάδα.

Όχι τα σπίτια, όχι τα δένδρα να μας κάψεις, αλλά και πέτρα πάνω στην πέτρα να μην αφήσεις, όσοι Ελληνες μείνουν, ακόμη και ένας μονάχα, πάντα θα πολεμούμε για τον τόπο μας, στους κάμπους ή και στα βουνά για την ελευθερία μας. Μην ελπίζεις λοιπόν πως θα ξαναγίνουμε δούλοι και πως τη γη μας θα την κάμεις δική σου. Βγάλ ’το απ’ το νου σου!»

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ο διάβολος τώρα οργώνει, ο Χριστός όμως θα σπείρη τελικά...ο καθένας μας θα δώσει λόγο για το τι έκανε σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια

Ήρθε ο καιρός να πολεμήση το καλό με το κακό, γιατί την παρανομία την έχουν κάνει νόμο και την αμαρτία μόδα..Όλος ο κόσμος βράζει σαν σε καζάνι.Η Εκκλησία, η πολιτεία, όλα τα έθνη είναι άνω-κάτω! Καί τι εξέλιξη θα έχουμε κανείς δεν το ξέρει.

Όλους τους στεφανώνουν , όλους τους ευλογούν. Κάτι πράγματα …, ντρέπομαι να τα πω. Και εμείς κοιμόμαστε με τα τσαρούχια. Δεν λέω να πάρουμε πλακάτ, αλλά να στρέψουμε την προσοχή μας στον μεγάλο κίνδυνο που περιμένουμε και να υψώσουμε τα χέρια στον Θεό. Να κοιτάξουμε πώς να αμυνθούμε κατά του κακού. Χρειάζεται να κρατάμε λίγο φρένο, γιατί όλα πάνε να τα ισοπεδώσουν. Τώρα είναι να λέη κανείς το ψαλμικό:

Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη

Ο Όσιος Ξενοφών κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Ιουστίνου Α’ (518 - 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 - 565 μ.Χ.). Ήταν πλούσιος συγκλητικός και διακρινόταν για την βαθιά ευσέβειά του προς τον Θεό. Είχε δύο παιδιά, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη. Μόλις αυτά τελείωσαν τα εγκύκλια γράμματα, τα έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Καθ’ οδόν το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν ναυάγησε. Διασώθηκαν όμως

25 Ιανουαρίου 2021

Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα: Αόρατος πόλεμος

 

Αυτό το βίντεο γυρίστηκε το 1992 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Pittsburgh,μετά από μια αναπάντεχη επίσκεψη του Γέροντος Εφραίμ.

"Οι Άγιοι Πατέρες την αμαρτία την χαρακτηρίζουν και την λέγουν ότι είναι μυρμηγκο-λέων. Έρχεται ο διάβολος υπό τη μορφή ενός μικρού πράγματος, μιας μικρής σκέψεως που είναι σαν το μυρμηγκάκι. Αν αυτό το μυρμηγκάκι, αν αυτή την μικρή σκέψη, την μικρή κίνηση, που κάνει η αμαρτία, όταν το αφήσουμε αυτό,..., και δεν το διώξουμε,...αυτό το μυρμηγκάκι σιγά σιγά, ανεπαίσθητα, θα μας ξεγελάσει και θα γίνει σαν το λιοντάρι αύριο,...και όταν θα σηκωθούμε και το πάρουμε είδηση ότι κινδυνεύουμε τώρα και πρέπει να πάρω τα μέτρα μου, ήδη αυτό έχει γίνει λιοντάρι και η πάλη γίνεται πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη....".



Ἐθνικὴ κατάθλιψη: Ναρκωτικά, ἠρεμιστικά, ὑπνωτικά, ἀντικαταθλιπτικὰ σαρώνουν τὴν «κορονοϊόπληκτη» Ἑλληνικὴ κοινωνία!

Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης γιὰ τὴ sportime

Ἐνῷ ἡ παγκόσμια ὑγειονομικὴ ὑστερία ἐξακολουθεῖ νὰ μαίνεται καὶ ἐνῷ παρακολουθοῦμε νὰ ἐξελίσσεται ἕνα διεθνὲς μπραντεφὲρ μεταξὺ φαρμακευτικῶν κολοσσῶν ποὺ προσπαθοῦν νὰ ἐπικρατήσουν στὴν ἀγορὰ μὲ ἐμβόλια ποὺ ἀκόμα διερευνῶνται στὸ κατὰ πόσο εἶναι ἀσφαλῆ καὶ ἀποτελεσματικά, οἱ δοκιμαζόμενοι λαοὶ ποὺ βρίσκονται σὲ παραζάλη ἐξαιτίας τῆς ἐκτεταμένης ἀποσταθεροποίησης, φαντάζουν ὁλοένα καὶ περισσότερο μὲ κοινωνικὲς ὡρολογιακὲς βόμβες ὀργῆς καὶ συσσωρευμένης ἀγανάκτησης, πρᾶγμα ποὺ ἐξηγεῖ τὶς...πολιτικὲς

Από την ποίηση του Αγ.Γρηγορίου του Θεολόγου

Άλλοι λατρεύουν το χρυσάφι, άλλοι τ' ασήμι

καί κάποιοι τα κατάφορτα τραπέζια, αστεία παιχνίδια της ζωής,

Αλλοι τ' ωραία μετάξια, τούτοι τ' αγροκτήματα,

το στάρι όπου καρπίζει, εκείνοι τα κοπάδια με τα ζωντανά.

Για με ό Χριστός το μέγα πλούτος, άμποτε να τον έβλεπα

πνεύμα γυμνό ολοκάθαρα, στον κόσμο τ' άλλα τα χαρίζω.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού (1η Ιανουαρίου) και την Νόννα (5 Αυγούστου). Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο (βλέπε 9 Μαρτίου) και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία (βλέπε 23 Φεβρουαρίου).

Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου). Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής

24 Ιανουαρίου 2021

Γέροντος Δωροθέου: Οἱ ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Γέροντα Ἐφραίμ τόν Φιλοθεΐτη

 

Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζεβελέκας, τῆς Ἱ.Μ. Ἁγίου Γεωργίου Aὒρας Καλαμπάκας,  μοιράζεται μαζί μας ἐμπειρίες και ἀναμνήσεις του ἀπό τον Γέροντα Ἐφραίμ τόν Φιλοθεΐτη. 

Διοργάνωση: Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη Γραφεῖο Θεσσαλονίκης

Η Αμερικανίδα Οικονομολόγος Κάθριν Όστιν Φιτς, πρώην υφυπουργός στέγασης στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει το Σχέδιο πίσω από την “Πανδημία” _ (βίντεο – ελληνικοί υπότιτλοι)

 

Εάν υπάρχει ένα βίντεο σήμερα που να απαντά στο “ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ 2020;” είναι το ακόλουθο. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, το σύστημα που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μας αφορά όλους, διότι θα ισοδυναμεί με δουλεία.

Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη.

Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, φεύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Πηγαίνει στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά.

23 Ιανουαρίου 2021

Ἅγιος Μάξιμος ὁ Γραικός: Ντοκιμαντὲρ γιὰ τὸ Βίο του (21 Ἰανουαρίου †)

 

Ντοκιμαντὲρ γιὰ τὴν ταραχώδη ζωὴ καὶ τὶς πολλαπλὲς δοκιμασίες ποὺ ὑπέστη μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες καὶ πιὸ ἐνδιαφέρουσες προσωπικότητες τῆς Ὀρθοδοξίας, ὁ ἅγιος Μάξιμος ὁ Γραικός. Τὸ φὶλμ προβλήθηκε στὸ πλαίσιο τῆς ἐκδήλωσης πρὸς τιμὴν τοῦ ἁγ. Μαξίμου τοῦ Γραικοῦ, στὸν Πολυχῶρο Πολιτισμοῦ "Ἀθηναΐς"


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Ιανουαρίου (ΙΔ´ Λουκά)

 

Το Αποστολικό Ανάγνωσμα

(Α´ Τιμ. α´ 15-17)

Τέκνον Τιμόθεε, πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος, ὅτι Χριστὸς ᾿Ιησοῦς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον ἁμαρτωλοὺς σῶσαι, ὧν πρῶτός εἰμι ἐγώ· ἀλλὰ διὰ τοῦτο ἠλεήθην, ἵνα ἐν ἐμοὶ πρώτῳ ἐνδείξηται ᾿Ιησοῦς Χριστὸς τὴν πᾶσαν μακροθυμίαν, πρὸς ὑποτύπωσιν τῶν μελλόντων πιστεύειν ἐπ᾿ αὐτῷ

Γέροντας Γεώργιος Καψάνης: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν»

Την ημέρα όσο μπορούμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Όταν κάποιος πειρασμός, κάποια κακή σκέψη έρχεται στο νου μας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν», για να φεύγει αυτή η κακή σκέψη.

Όταν έχουμε κάποια στενοχώρια, κάποια απελπισία, κάποια δυσκολία, μόλις πούμε το «Κύριε Ιησού Χριστέ…» με ταπείνωση, με πίστη, έρχεται ειρήνη στην ψυχή.

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί επέδειξε ζήλο για την αγάπη του Χριστού και την ασκητική ζωή.

Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ.

Τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας πιο απομονωμένο τόπο και επειδή δεν του έδιναν την ευκαιρία ν’ αναχωρήσει, πήδηξε ως δια θαύματος κάτω από το βράχο των Μετεώρων και μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί γίνεται ιερεύς και μεγαλόσχημος μοναχός, μετονομασθείς σε Διονύσιο.

22 Ιανουαρίου 2021

Ομιλία Μακαριστού Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη 1982

 

Ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενος της ιεράς μονής Σταυροβουνίου σε διαδοχή του μακαριστού Γέροντος Γερμανού, ο οποίος εκοιμήθη στις 31 Αυγούστου 1982. 

Στις 12 Δεκεμβρίου του έτους αυτού, ο Γέροντας Αθανάσιος προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη και ενθρονίστηκε στην ηγουμενία της Μονής από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Εις μνήμη του  αγίου Γέροντα Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη.

immorfou

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Το όνομά του είναι ελληνικό και σημαίνει αυτός που τιμά τον Θεό, αλλά και αυτόν που τιμά ο Θεός.

Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα, εκτιμώντας τα πνευματικά του χαρίσματα και το φλογερό ιεραποστολικό του ζήλο, τον διαπαιδαγωγεί

21 Ιανουαρίου 2021

Ν.Ρουμπινί: «Από το τέλος του 2021 όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer θα αρχίσουν να έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές»!


Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, εβραϊκής καταγωγής, Νουριέλ Ρουμπινί, με άρθρο του στους Japan Times βλέπει ακόμα και ένοπλη εξέγερση στις ΗΠΑ από τους πολίτες που δεν δέχονται τη νοθεία στις εκλογές (το 56% των Αμερικανών πολιτών ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις εκλογές, αναγνωρίζουν ότι έγινε νοθεία σε βάρος του Ν.Τραμπ), αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή λόγω των εμβολίων! (...)

Εν συνεχεία υποστηρίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί  προειδοποιεί ότι «βιώνουμε μόνο την αρχή του χάους».

Όπως υποστηρίζει «Τα εμβόλια COVID-19 δεν θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση ακόμα και αν χορηγηθούν σε όλους του πολίτες του κόσμο, καθώς όχι μόνο η αποτελεσματικότητά τους

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Μην προσέλθεις στη Θεία Κοινωνία όταν κρατάς κακία μέσα σου

Θέλεις να μάθεις τη σημασία της αρετής; Τα εξής παραγγέλλει ο Θεός στους ανθρώπους.

Κανείς από σας ας μη διατηρεί στην καρδιά του κακία για τον αδελφό του» και «κανείς ας μη συλλογίζεται την κακίαν του άλλου».

Βλέπεις;

Δεν λέει μόνο, συγχώρεσε το κακό του άλλου, αλλά μην το έχεις ούτε στη σκέψη σου, μη το συλλογίζεσαι, άφησε όλη την οργή, εξαφάνισε την πληγή.

Πέντε αιτίες που ο Θεός παραχωρεί τον πειρασμό στην ζωή μας

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Πρώτη αιτία, είναι για να μάθουμε να διακρίνουμε την αρετήν από την κακίαν μέσα από την εμπειρία αυτού του πολέμου.

Δεύτερη αιτία, είναι για να «εξαναγκαστούμε» τρόπον τινά, να προσκολληθούμε με βεβαιότητα και ακλόνητα στην αρετή.

Τρίτη αιτία, για να μην υπερηφανευόμαστε όταν προκόπτουμε στην αρετή, αλλά να συνειδητοποιήσουμε εκ της εμπειρίας του πνευματικού αυτού αγώνα ότι κάθε προκοπή είναι δωρεά του Θεού.

Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως

20 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή του ψυχιάτρου π. Στυλιανού Καρπαθίου για το ζήτημα του εμβολίου προς την Ιερά Σύνοδο

Ο ιερέας Στυλιανός Καρπαθίου τόσο με την θρησκευτική όσο και με την επιστημονική του ιδιότητα τοποθετήθηκε για το κρίσιμο θέμα της αξιοπιστίας των εμβολίων

Σε ανοιχτή του επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο ο ιερέας Στυλιανός Καρπαθίου υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας επιστημονικά πειστήρια, ότι τα εμβόλια κατά του covid-19 δημιουργήθηκαν μέσα από μια ανθρωποκτόνο διαδικασία.

Διαβάστε αναλυτικά:

Άγιοι Αρχιερείς˙

Το πολυθρύλητο εμβόλιο, κατά του ιού sars-cov-2, άρχισε ήδη να

Ακατάπαυστη δακρυρροή της Παναγίας της Παρηγορητρίας στο Βύρωνα


Με τη χάρη  του Θεού και με τις πρεσβείες των Αγίων, εισήλθαμε αισίως στο 2021.

Το έτος που παρήλθε άφησε ένα στίγμα πολύ βαθύ για την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την εμφάνιση ενός ιού που τάραξε τα νερά και μας υπενθύμισε την ποταπότητα και αστάθεια της ανθρώπινης πεποίθησης.

Μέσα όμως σε όλα αυτά τα οποία επακολούθησαν ανέτειλε μία ελπίδα, μία απρόσμενη παρηγορία αλλά και μία αίσθηση απαλλαγής από το φόβο και τον τρόμο που έσπειρε η πανδημία.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας,ο Καθηγητής μεγάλων αγίων ασκητών

Ο Μέγας Ευθύμιος γεννήθηκε το 377 στην Μελιτινή της Αρμενίας, κοντά στον Ευφράτη ποταμό, στα χρόνια του βασιλέως Γρατιανού. Οι γονείς του ονομάζονταν Παύλος και Διονυσία. Όπως κι ο Πρόδρομος Ιωάννης γεννήθηκε από στείρα μητέρα, έτσι κι ο Όσιος Ευθύμιος γεννήθηκε από στείρα, και έλαβε το όνομα Ευθύμιος από τον Θεό, προ του να συλληφθη. Επειδή δηλαδή οι γονείς του πήγαιναν στον Ναό του Αγίου Πολυεύκτου και παρακαλούσαν τον Θεό με δάκρυα και συντριβή καρδίας να τους δώσει τέκνο, γι’ αυτό τους δόθηκε φωνή από Άγγελο που έλεγε, ότι θα γεννήσουν παιδί, και το παιδί αυτό θα

19 Ιανουαρίου 2021

Γέρων Εφραίμ: Αυτά να λέτε και θα σωθείτε!

 

Ο άγιος γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης ομιλεί για την ευσπλαχνία, την μακροθυμία Του Χριστού μας και για την δύναμη της ευχής στο Άγιο Όνομά Του που θα μας οδηγήσει στη σωτηρία!

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός γεννήθηκε το 1392 μ.Χ. από ευσεβείς και πιστούς γονείς, τον αρχιδικαστή, σακελλίων και διάκονο της Μεγάλης Εκκλησίας Γεώργιο και τη Μαρία που ήταν κόρη του ευσεβούς ιατρού Λουκά. Είχε ακόμα έναν μικρότερο αδερφό που ονομαζόταν Ιωάννης. Λόγω των πολλών του πνευματικών χαρισμάτων έκανε περίλαμπρες θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές και μαθήτευσε στους πλέον φημισμένους διδασκάλους της εποχής του, τον Ιωάννη Χορτασμένο (κατόπιν Ιγνάτιο Μητροπολίτη Σηλυμβρίας) και τον μαθηματικό και φιλόσοφο Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα. Μεταξύ των συμμαθητών του ήταν και ο μετ' έπειτα άσπονδος εχθρός του Βησσαρίων ο καρδινάλιος που ήταν υπέρμαχος της ένωσης.

Σταλαγματιές Σοφίας του Γέροντος Εφραίμ του Αριζονίτη

...Σᾶς ἱκετεύω μή δειλιάζετε,
μόνον βάζετε τό στῆθος μπροστά σας καί προχωρᾶτε. Ὁ Χριστός μας εἶναι μαζί μας. Προπορεύεται μέ τό πανάγιον παράδειγμά Του. Mελετᾶτε τούς δικούς Του πειρασμούς. Θεός ἦτο καί ἡ ζωή Του στή γῆ τῶν βασανιστηρίων Του ἦτο ἕνα σκέτο μαρτύριο μεσ᾿ στό αἷμα. Ἡμεῖς ὅμως, σάν ἄνθρωποι τιποτένοι καί μηδενικά, ἔχουμε ὁ κάθε ἕνας μας καί ἕνα εἶδος μαρτύριο. Ἔ! μ᾿ αὐτό θά γίνουμε μαθηταί Του.

*Η συγγνώμη δεν έχει κόπο, δεν έχει δυσκολία. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται ταπείνωση.

*Όσον περισσότερον μετανοεί ο άνθρωπος, κι όσον περισσότερον

18 Ιανουαρίου 2021

Ψηφιακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο

               


Ὁ ὅσιος Παΐσιος προλέγοντας τίς μελλοντικές δυσκολίες τόνιζε: «Μόνο μέ καλή πνευματική ζωή θά τά βγάλωμε πέρα». 

Στο ψηφιακό αρχονταρίκι της Κυριακής 17/1, ο γέροντας Δωρόθεος εξήγησε ποια είναι αυτή η καλή πνευματική ζωή στην οποία αναφέρεται ο Άγιος Παΐσιος.  Δείτε την ομιλία παρακάτω:

Λίγοι άγιοι συκοφαντήθηκαν τόσο εγκληματικά και καταδιώχθηκαν τόσο ανελέητα, όσο ο άγιος Αθανάσιος.

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το έτος 296 μ.Χ. και από παιδί ακόμα είχε κλίση προς την πνευματική ζωή. Όταν πια έγινε διάκονος του Αρχιεπισκόπου Αλεξάνδρου, τον συνόδευσε στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο [Νίκαια, 325]. Σε αυτή τη Σύνοδο ο Αθανάσιος έγινε γνωστός για την γνώση του, την αφοσίωση και τον ένθερμο ζήλο του για την Ορθοδοξία. Συνέβαλε τα μέγιστα στην καταπολέμηση της αίρεσης του Αρείου και στην ενδυνάμωση της Ορθοδοξίας. Έγραψε το Σύμβολο της Πίστεως, το οποίο υιοθετήθηκε από την Σύνοδο. Μετά την κοίμηση του Αλεξάνδρου, ο Αθανάσιος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Αλεξανδρείας. Στην διακονία του ως Αρχιεπισκόπος Αλεξανδρείας, παρέμεινε επί σαράντα χρόνια, αν και όχι όλο το χρονικό διάστημα. Με μεγάλα διαλείμματα, σε όλη τη ζωή του, διωκόταν από τους αιρετικούς. Από τους ασεβείς

Τί ἔλεγε ὁ Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος τὸν Ἰούλιο τοῦ 2020

 

Ἡ ἐπίκαιρη αὐτὴ συνέντευξη παραχωρήθηκε ἀπὸ τὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο στὸ κανάλι Gus Tsin τὸν Ἰούλιο τοῦ 2020.



17 Ιανουαρίου 2021

Ψηφιακό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Δωρόθεο

Την Κυριακή 17/1 και ώρα 20:30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί το Ψηφιακό μας Αρχονταρίκι.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω YOUTUBE από το παραπάνω βίντεο είτε πατώντας ΕΔΩ

Για υποβολή ερωτήσεων παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: 

https://forms.gle/U53tswzL52RiH87h9


Για απορίες/πληροφορίες στείλτε μας μήνυμα στο παρακάτω mail: gm3268@gmail.com


«Κάθε σπίτι ελληνικό έχει ένα θαύμα… Ζούμε, γιατί θέλει ο Θεός, όχι γιατί το θέλουν οι Μεγάλοι»

(†) επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης

Κάθε σπίτι ελληνικό έχει ένα θαύμα. Εάν δεν ήταν ο Θεός επάνω μας, δεν θα υπήρχε Έλληνας στον κόσμο. Ζούμε, γιατί θέλει ο Θεός, όχι γιατί το θέλουν οι Μεγάλοι.

Στα χρό­νια της Κατοχής μας τα πήραν όλα· δεν υ­πήρ­χε σιτάρι ούτε για αντίδωρο, δεν υπήρχε λάδι ούτε για τα καντήλια· πεινούσε ο λαός και πέθαιναν στους δρόμους οι άνθρωποι. Τι είπε τότε κάποιος από αυτούς· Αν είχαμε μηχάνη­μα, και τον αέρα ακόμα θα σας αφαιρού­σαμε, να πεθάνετε από ασφυξία… Μέχρι τώρα, πα­ρα τις αμαρτίες μας, μας σώζει ο Μεγα­λοδύναμος με θαύματα, που ᾽νε γραμμένα στην α­τομική και οικογενειακή και εθνική ζωή.

Στους βαλκανικούς πολέμους οι Έλληνες ή­μασταν μια φούχτα, αλλά

Αφιερωμένο στους λάτρεις της νοεράς προσευχής...

Μέρος Γ'

Η θαυμαστή κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή

Διηγείται ο γέρων Εφραίμ ο εν Αριζόνα

Λίγες μέρες πρό της δικής του κοιμήσεως πρός νουθεσία μου και βοήθεια πνευματική ο Γέροντας μου είπε: «Παιδί μου νιώθω μέσα μου ολόκληρο Παράδεισο. Χάρι πολύ μεγάλη, ευλογία Θεού. Βλέπεις οι κόποι της νεότητος τι κέρδος έφεραν. Βλέπεις ότι τίποτε δεν πήγε χαμένο; Το κάθε τι το μέτρησε ο Θεός. Και για ένα ποτήρι νερό αξιώνεται μισθού ο Χριστιανός. Πολλώ μάλλον οι κόποι οι μοναχικοί ενώπιον του Θεού τυγχάνουν ανταποδόσεως εδώ μέν με χάρη και ευλογία, στον άλλο κόσμο κατατίθενται στην τράπεζα του Θεού. Και όταν ο μοναχός απέλθη από τούτον τον κόσμο, όλο αυτό το ποσόν θα το «σηκώσει», όταν βρεθεί επάνω στον άλλο κόσμο. Δηλαδή οι

Στις 17/01/2021 εορτάζουν:

 

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, Άγιος Γεώργιος ο Νέος εξ Ιωαννίνων, Όσιος Αντώνιος ο νέος ο Θαυματουργός
Άγιος Θεοδόσιος ο Μεγάλος ο βασιλεύς
Όσιος Αχιλλάς, Άγιοι Ιουνίλλα και Τουρβών
Άγιος Αντώνιος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ Ρωσίας
Όσιος Αντώνιος εκ Ρωσίας, Όσιος Αντώνιος ο Μετεωρίτης (Καντακουζηνός), Όσιος Φιλόθεος
Άγιος Αντώνιος Επίσκοπος Βολογκντά της Ρωσίας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του. Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

16 Ιανουαρίου 2021

Γέροντος Δωροθέου: «Ἰησοῦ, ἐπιστάτα, ἐλέησον ἡμᾶς»

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ΛΟΥΚΑ 
μελέτη στό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα

Ἡ εὐαγγελική διήγηση περί τῶν δέκα λέπρῶν ἀναδεικνύει τήν δύναμη τῆς προσευχῆς ἐν ταπεινώσει ἀλλά καί τήν ἀχαριστία πρός τόν Θεό. Οἱ δέκα λεπροί ἐκαθαρίστησαν ἀπό τήν ἀσθένειά τους
κατόπιν τῆς ἱκεσίας τους ἀλλά μόνο ὁ ἕνας ἐπέστρεψε νά δοξάσει τόν Θεό.
Ἡ φθορά καί ὁ θάνατος εἶναι συνέπειες τῆς πτώσεως τοῦ ἀνθρώπου ἐκ τοῦ Παραδείσου. Ἡ θαυματουργή ἵασις παραπέμπει στήν μέλλουσα ζωή ὅπου δέν ὑπάρχει ἀσθένεια ἤ θάνατος, παράλληλα δέ, ἀναγνωρίζει στό πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ τόν Βασιλέα τῆς ζωῆς. Ἡ ζωή δέν εἶναι μιά κατάσταση τῆς ὕλης ἀλλά ἕνα πρόσωπο, ὁ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 - (10 Λεπρών) Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου

 


Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Εβραίους, ΙΓ'(13) 17-21

Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο.
Προσεύχεσθε περὶ ἡμῶν· πεποίθαμεν γὰρ ὅτι καλὴν συνείδησιν ἔχομεν, ἐν πᾶσι καλῶς θέλοντες ἀναστρέφεσθαι.

Τον καιρό των διωγμών...

Άγιος γέροντας Ιουστίνος Πίρβου

Τον καιρό των διωγμών οι χριστιανοί πρέπει να μαζευτούν γύρω από τους ιερείς τους. Εκεί που βρίσκετε ένα αντιμήνσιο και ένας ιερέας για να τελέσει την λειτουργία εκεί είναι και η εκκλησία. Έχουμε ως παράδειγμα τον διωγμό του περασμένου αιώνα όπου οι ιερείς πήγαιναν στα βουνά και στα χωριά με ένα αντιμήνσιο και τα λειτουργικά σκεύη στην πλάτη.

Η Λειτουργία και τα Μυστήρια θα δώσουν δύναμη στους χριστιανούς να αντιμετωπίσουν την πείνα και να προστατευτούν από παν κακό,

Αγίου Λουκά Κριμαίας: Η πίστη είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός στη γη και πρέπει να τη φυλάγουμε πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.

«Αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» (Α’ Ιω. 5, 4)

«Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να αμφιβάλλει για την ύπαρξη του πνευματικού κόσμου και με όλη την καρδιά να πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλο τον κόσμο, ορατό και αόρατο, είναι Κύριος ο Θεός, Ποιητής και Κυβερνήτης πάντων.

Μερικοί άθεοι επιστήμονες περιφρονούν τη θρησκεία. Λένε πως δεν πρέπει να συζητάμε για κάτι που δεν μπορούμε να ερευνήσουμε και ότι ανόητοι είναι αυτοί που μιλάνε για άλλη ζωή και άλλον αόρατο κόσμο. Εφόσον όμως αρνούνται την πίστη, μπορούν να πουν ότι

Αφιερωμένο στους λάτρεις της νοεράς προσευχής...

Μέρος Β'
Αφηγείται ο γέρων Εφραίμ ο εν Αριζόνα
...ήρθε κάποιος μοναχός και είπε στον Γέροντα ότι είχε σαρκικό πόλεμο και τα σχετικά. Ο Γέροντας του είπε να κόψει το κρασί, να «σφίξει τη ζώνη του», να διώχνει τις αισχρές φαντασίες, να χρησιμοποιεί το ξύλο και να είναι σίγουρος ότι ο πόλεμος θα υποχώρησει. Μετά από κάποιο διάστημα ξανάρθε ο μοναχός και είπε ότι ακολούθησε την εντολή, αλλά ο πόλεμος συνεχιζόταν. Του ‘δωσε το ξύλο ο Γέροντας, για να του δείξει πως χτυπάει τον εαυτό του, μα εκείνος στην ουσία χάιδευε το σώμα του. Τότε ο Γέροντας άρπαξε το ξύλο, σήκωσε το ζωστικό και με τρείς που έδωσε στα πόδια τό σπασε το ξύλο. Απόρησε ο μοναχός. «Παιδάκι μου, έτσι βγαίνουν τα δαιμόνια! Όχι με χαϊδέματα!»

15 Ιανουαρίου 2021

Αυτή τη θεία τρέλα είχε και ο Άγιος Ιωάννης ο Καλυβίτης, ο Άγιος που μ’ ενέπνευσε…

«Πολλοί στο Άγιον Όρος ζήσανε μυστικά. Πεθάνανε χωρίς κανείς να τους γνωρίζει. Κι εγώ ήθελα να ζήσω έτσι μυστικά. Ούτε ιεροκήρυκας ήθελα να γίνω, ούτε κάτι άλλο. Ούτε είχα ποτέ σκεφθεί να βγω έξω απ’ το Άγιον Όρος. Παιδάκι μικρό σε τέλεια ερημιά! Για να καταλάβω το έρημον και το αβοήθητον, ανέβαινα στο βουνό, έμενα ώρες εκεί κι ήθελα να ζω σαν ερημίτης. Έβρισκα αγριάδες και τις έτρωγα. Το έκανα για άσκηση. Ήθελα να ζήσω μόνος μου, όπως ο άγιος που αγάπησα από μικρούλης, ο Άγιος Ιωάννης ο Καλυβίτης. Αυτός είναι ο αγαπητός

Αφιερωμένο στους λάτρεις της νοεράς προσευχής...

Ένα άρθρο που αξίζει τον χρόνο μας

Γράφει ο γ. Εφραίμ Φιλοθεΐτης 

Όταν ακόμη ήμεθα κοντά στον μακαριστό Γέροντά μου Ιωσήφ, πολλές φορές, για να μας ωφελήσει, έπιανε και μας εδιηγείτο την ζωή του. Ξεκινούσε από την παιδική ηλικία και λέγοντάς μας όσα πράγματα είχε γνωρίσει μας ωφελούσε πολύ. Μας έλεγε πράγματα που εμείς δεν εγνωρίζαμε καί, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, μας ωφέλησαν πολύ μετά την αποδημία του για τον άλλο κόσμο. Θα ήθελα να σας εκθέσω μερικά από αυτά τα πράγματα που μάθαμε ή βιώσαμε κοντά του και πρός ιδικήν σας ωφέλεια. Όπως ξέρετε, όταν ο Γέροντας ήταν στον κόσμο, δεν είχε καθόλου θρησκευτικότητα, ήταν ένας

14 Ιανουαρίου 2021

Η αγιότητα αποτελεί την φυσική κατάσταση για την θεοειδή ανθρώπινη ψυχή

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Η κάθε ευαγγελική αρετή γίνεται στα χέρια του ορθοδόξου χριστιανού πινέλο με το οποίο ζωγραφίζει στην ψυχή του την εικόνα του Χριστού μέχρι να την ολοκληρώσει. Όταν δεις την ψυχή ενός τέτοιου αν­θρώπου, βλέπεις την εικόνα του Χριστού και λες μέσα σου: αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός τοποθέτησε στο σώ­μα του την εικόνα του Χριστού, έφτασε το ύψιστο νόημα της ζωής και πλούτισε πλούτο αδαπάνητο.

Συχνά η εικόνα του Θεού μέσα στον άνθρωπο εί­ναι πλακωμένη από την λάσπη των ηδονών και το κα­τράμι των παθών, από τα αγκάθια