10 Μαρτίου 2021

Μόνη ελπίδα η επάνοδος στην πίστη

Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης (†)

 "Η Ορθοδοξία είναι η ψυχή της Ελλάδος· αν χάσουμε την Ορθοδοξία, χάσαμε την Ελλάδα…"

Όλες οι λέξεις του Χριστού μας έχουν αξία, αλλά ιδιαιτέρως η πρώτη και η τελευταία που είπε. Η πρώτη λέξη που βγήκε από τα πανάχραντα χείλη του Χριστού μας είναι το «Μετανοείτε» (Ματθ. 4:17), και η τελευταία λέξη που είπε επάνω στο Σταυρό είναι το «Τετέλεσται» (Ιω. 19:30).

«Μετανοείτε», είπε ο Χριστός. «Μετανοείτε», άντρες και γυναίκες, κλήρος και λαός, μικροί και μεγάλοι. Ο δρόμος που πήραμε είναι λάθος. Σωστός δρόμος είναι

μόνο η οδός όπου μας καλεί ο Χριστός.

Ξεφύγαμε, απομακρυνθήκαμε, βρεθήκαμε μακριά από τις ρίζες μας. Γίναμε Ευρωπαίοι, λαός έκφυλος, γεμάτος ελαττώματα. Πού είναι οι προγονικές αρετές; Πού είναι η ευγένεια, η σεμνότητα, ο φόβος του Θεού, η εργατικότητα, η τιμιότητα, η φιλαλήθεια, η συνέπεια, η ακρίβεια;

Φύγαμε μακριά από το Θεό. Ένα μας υπολείπεται· να μετανοήσουμε, μετάνοια και εξομολόγηση.

Είθε ο Θεός να μας δώσει ένα δάκρυ, δάκρυ από ‘κείνα που έχυναν οι άγιοι, κι αυτό να γίνει Ιορδάνης, μέσα στον οποίο θα πλύνουμε τα αμαρτήματά μας. Διαφορετικά, μας περιμένει τσεκούρι και φωτιά. Το είπε ο Πρόδρομος: Δέντρο που δεν κάνει καρπό, «εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται» (Ματθ. 3:10)· το άκαρπο δέντρο το κόβουν και το καίνε. Γι’ αυτό «Μετανοείτε».

(...)

Μόνη ελπίδα η επάνοδος στην πίστη! Και πράγματι, αυτή σώζει κάθε φορά το έθνος θαυματουργικά…


Από το βιβλίο: Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, Αισιόδοξα μηνύματα για διέξοδο στα αδιέξοδά μας και ασφάλεια στις ανασφάλειές μας. Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονίκη 2013, σελ. 3.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου