9 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΧΙ σε μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο: Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες όσον αφορά την ασφάλεια των δύο εμβολίων mRNA για αυτή την ηλικιακή ομάδα


Επιτέλους μία λογική και συγκρατημένη προσέγγιση μέσα στην επιστημονική παράνοια των ημερών μας

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα υγιή παιδιά ηλικίας 12-15 ετών δεν συστήνονται από την ομάδα των συμβούλων ειδικών της Κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ενιαία Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) ανακοίνωσε ότι προεκτείνει την μέχρι στιγμής περιορισμένη διανομή εμβολίων σε περισσότερα παιδιά αυτού του ηλικιακού φάσματος, που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αλλά, η επιτροπή δεν συστήνει τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτείνεται, ώστε να συμπεριλάβει ανάμεσα στα παιδιά που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου και παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα καρδιάς, πνευμόνων, νεφρών, ήπατος, καθώς και νευρολογικά νοσήματα.

Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε την επιτροπή σε αυτή την απόφαση; Από ότι φαίνεται η αναφορά περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο.  Ας διαβάσουμε τις δηλώσεις του Adam Finn, μέλους της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης: 

«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες όσον αφορά την ασφάλεια των δύο εμβολίων mRNA για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Υπάρχει μία σπάνια καρδιακή επιπλοκή που συμβαίνει, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη και οι νέοι που βιώνουν αυτή την επιπλοκή φαίνεται να γίνονται καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές αυτής της κατάστασης και αυτό καθιστά την ισορροπία κινδύνου-οφέλους για αυτά τα παιδιά, πραγματικά πολύ σφιχτή, και πολύ πιο σφιχτή από αυτό που θα μας καθιστούσε άνετους στο να συστήνουμε τον εμβολιασμό τους. Συνεπώς, αυτός είναι ο λόγος που για την ώρα προχωράμε έτσι και προφανώς ο χρόνος θα δείξει εάν αυτά τα προβλήματα θα είναι εν τέλει σημαντικά ή όχι.  Η θέση μας εδώ είναι, ότι φυσικά αυτά τα εμβόλια δουλεύουν και  θα ήταν ωφέλιμα  για τα παιδιά, όσον αφορά τον αποκλεισμό της μόλυνσης  και της νόσου, αλλά ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών COVID-19  που βλέπουμε σε παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πραγματικά πολύ μικρά και στην πλειοψηφία τους αφορούν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία νοσήματα μπορούν να αναγνωριστούν και σε αυτά τα παιδιά προτείνουμε να εμβολιαστούν. 

Όσον αφορά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό, στα οποία αναφέρθηκε η επιτροπή, ο Adam Finn δήλωσε: «Ο λόγος που το ξέρουμε αυτό είναι επειδή η διανομή των εμβολίων σε αυτές τις ηλικίες συμβαίνει στην Β. Αμερική, επίσης και στο Ισραήλ, και υπάρχουν ήδη δύο μελέτες περιγραφής περιστατικών (case series) που προέρχονται από την Β. Αμερική και είχαμε την δυνατότητα να πάρουμε απευθείας συμβουλές από τους Παιδίατρους-Καρδιολόγους που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα περιστατικά. Άρα, μαθαίνουμε από αυτούς».

Τέλος, στο ερώτημα αν ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να φανεί χρήσιμος στην φυσιολογική επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, το μέλος της επιτροπής φαίνεται να είναι ξεκάθαρο: «Η ικανότητα του εμβολίου να εμποδίζει την μετάδοση της λοίμωξης δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλή όσο ελπίζαμε και συνεπώς, σίγουρα ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να είναι η ‘’μαγική συνταγή’’ που θα βοηθήσει την εκπαίδευση να προχωρήσει με φυσιολογικούς ρυθμούς, όσον αφορά την μετάδοση της COVID-19 στα σχολεία».

Πηγή; Τhe Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου