8 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 9-9-2018 (προ της Υψώσεως)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Προς Γαλάτας (στ΄ 11-18)

Αδελφοί, Ίδετε πηλίκοις υμίν γράμμασιν έγραψα τη εμή χειρί. Όσοι θέλουσιν ευπροσωπήσαι εν σαρκί, ούτοι αναγκάζουσιν υμάς περιτέμνεσθαι, μόνον ίνα μη τώ σταυρώ του Χριστού διώκωνται. Ουδέ γάρ οι περιτετμημένοι αυτοί νόμον φυλάσσουσιν, αλλά θέλουσιν υμάς περιτέμνεσθαι, ίνα εν τη υμετέρα σαρκί καυχήσωνται.
Εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τώ σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δι' ού εμοί κόσμος εσταύρωται καγώ τώ κόσμω. Εν γάρ Χριστώ Ιησού ούτε περιτομή τι ισχύει ούτε ακροβυστία, αλλά καινή κτίσις. Και όσοι τώ κανόνι τούτω στοιχήσουσιν, ειρήνη επ' αυτούς και έλεος, και επί τον ᾿Ισραήλ του Θεού.
Τού λοιπού κόπους μοι μηδείς παρεχέτω· εγώ γάρ τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τώ σώματί μου βαστάζω.
Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μετά του πνεύματος υμών, αδελφοί· αμήν.

Απόδοση στη νεοελληνική:
Αδελφοί, Κυττάξτε με πόσον μεγάλα γράμματα σας έγραψα με το χέρι μου. Όσοι θέλουν να φανούν ευάρεστοι με μέσα εξωτερικά, αυτοί σας αναγκάζουν να περιτέμνεσθε, απλώς και μόνον διά να μη καταδιώκωνται διά το κήρυγμα περί του σταυρού του Χριστού. Διότι ούτε αυτοί που περιτέμνονται, φυλάττουν τον νόμον, αλλά θέλουν να περιτέμνεσθε σείς, διά να καυχηθούν διά την συμμόρφωσίν σας εις ένα εξωτερικόν τύπον.
Εις εμέ δε μη γένοιτο να καυχηθώ διά τίποτε άλλο παρά διά τον σταυρόν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, διά του οποίου ο κόσμος είναι σταυρωμένος ως πρός εμέ, και εγώ είμαι σταυρωμένος ως πρός τον κόσμον. Διότι εν Χριστώ Ιησού ούτε η περιτομή ούτε η ακροβυστία έχουν αξίαν, αλλά η νέα δημιουργία. Και όσοι βαδίσουν σύμφωνα με τον κανόνα τούτον, ειρήνη ας έλθη εις αυτούς και έλεος, και εις τον Ισραήλ του Θεού.
Εις το εξής ας μη με ένοχλή κανείς, διότι εγώ βαστάζω εις το σώμά μου τα σημάδια του Κυρίου Ιησού.
Η χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι με το πνεύμά σας, αδελφοί. Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Κατά Ιωάννην (γ΄ 13 - 17)
Είπεν ο Κύριος· «Ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν ει μη ο εκ του ουρανού καταβάς, ο υιός του ανθρώπου ο ών εν τώ ουρανώ. Και καθώς Μωυσής ύψωσε τον όφιν εν τη ερήμω, ούτως υψωθήναι δεί τον υιόν του ανθρώπου, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ' έχη ζωήν αιώνιον.
Ούτω γάρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ' έχη ζωήν αιώνιον. Ου γάρ απέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού εις τον κόσμον ίνα κρίνη τον κόσμον, αλλ' ίνα σωθή ο κόσμος δι' αυτού.»

Απόδοση στη νεοελληνική:
Είπεν ο Κύριος: «Κανείς δεν ανέβηκε εις τον ουρανόν, παρά εκείνος που κατέβηκε από τον ουρανόν, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος είναι εις τον ουρανόν. Όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι εις την έρημον, έτσι πρέπει να υψωθή ο Υιός του ανθρώπου, ώστε καθένας που πιστεύει εις αυτόν να μη χαθή, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.
Διότι τόσον πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν του τον μονογενή, διά να μη χαθή όποιος πιστεύει εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον. Διότι δεν έστειλε ο Θεός τον Υιόν του εις τον κόσμον, διά να καταδικάση τον κόσμον, αλλά διά να σωθή ο κόσμος δι’ αυτού.»

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου