17 Ιουνίου 2021

Γέροντας Δωρόθεος: Τα διαμάντια του Αγίου Πνεύματος που υπάρχουν μέσα στην καρδιά μας

Όλοι μας, το έχω ξαναπεί αυτό, έχουμε χαρίσματα από το Άγιο Πνεύμα. Όλοι μας. οι βαφτισμένοι και μυρωμένοι ορθόδοξοι και τα παίρνουμε στη διάρκεια του χρίσματος, όταν ο παπάς μας χρίει με το άγιο μύρο και λέει, «Σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου. Αμήν», όλοι έχουμε χαρίσματα. Τα οποία όμως τα έχουμε αδρανοποιημένα. 

Η κάθαρση το κάνει. Βγάζει τα διαμάντια του Αγίου Πνεύματος που υπάρχουνε μέσα στην καρδιά μας, «Σφραγίς Δωρεάς Πνεύματος Αγίου». Παίρνουμε δωρεές από το Άγιο Πνεύμα και εμείς τις έχουμε μες τη λάσπη. 

Για αυτό και έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, πρέπει να ξεμπαζώσεις την ψυχή σου. Έχει μπάζα εκεί μέσα. Να τα βγάλεις, να λάμψουν τα διαμάντια που σου έδωσε ο Θεός. 

Όλοι είμαστε δυνητικά άγιοι. Κανείς δεν μπορεί να πει, εμένα κανείς δε με αγαπάει, εμένα ο Θεός δε με πρόσεξε. Όχι, έχεις και εσύ χαρίσματα από το Άγιο Πνεύμα. Αλλά θα πρέπει να τα ενεργοποιήσεις. Τα χαρίσματα πρέπει να τα ενεργοποιήσεις, τα έχεις μέσα μπαζωμένα, μες τη λάσπη έχεις τα διαμάντια σου. 

Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να καθάρουμε την ψυχή μας. Όλα αυτά λοιπόν είναι συμπτώματα, είναι ενδιάμεσα στάδια της κάθαρσης. Αν πεθάνουμε ενώ προσπαθούμε να καθαρίσουμε, στον παράδεισο θα πάμε γιατί το παλεύουμε. Έτσι δεν είναι; 

Είμαστε μαχητές. μπορεί να μην το πετύχουμε να έχουμε ψυχή τελείως κεκαθαρμένη. 

Θυμάστε τον ψαλμό αυτό; 

"Ψυχαίς καθαραίς, και αρρυπώτοις χείλεσι". Της Μεγάλη Βδομάδας. Με ψυχή καθαρή δηλαδή και χείλη χωρίς ρύπο. Χωρίς βρωμιά. Έτσι θα προσεγγίσουμε το Θεό. Ο Θεός θα μας βοηθήσει όμως. Άμα δει την εσωτερική διάθεση της ψυχής μας, θα μας βοηθήσει να πάμε εκεί. 

Σειρά πατρικών νουθεσιών 

εις μνήμην του αγαπημένου μας Πατρός Δωροθέου.

Οι διδασκαλίες του γέροντα να θερμάνουν και να αναζωογονήσουν τις ψυχές μας, δίδοντάς πλούσια πνευματική τροφή και πίστη στους δύσκολους καιρούς που διαβαίνουμε. 

Απόσπασμα από το 3ο Ψηφιακό Αρχονταρίκι του Μακαριστού Γέροντος Δωροθέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου