6 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Σουηδία και Δανία σταματούν τη χρήση του εμβολίου της Moderna σε νέους!


Η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διακόπτουν τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, μετά τις αναφορές για πιθανές σπάνιες παρενέργειες.

Ο σουηδικός οργανισμός υγείας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε άτομα που γεννήθηκαν από το 1991 και μετά, καθώς τα δεδομένα κατέδειξαν αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί.

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν την εμφάνιση φλεγμονής στην καρδιά ή στον βλεννογόνο της.

"Η σύνδεση είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το εμβόλιο Spikevax της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση”, δήλωσε ο οργανισμός υγείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος εμφάνισης είναι πολύ μικρός.

Παράλληλα, η Δανία δήλωσε ότι, παρότι χρησιμοποιεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ως κύρια επιλογή για άτομα ηλικίας 12-17 ετών, αποφάσισε να διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε άτομα κάτω των 18 ετών για "προληπτικούς λόγους”.

"Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα... υπάρχει υποψία αυξημένου κινδύνου εμφάνισης φλεγμονής στην καρδιά, μετά τον εμβολιασμό με Moderna”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δανέζικη Αρχή Υγείας.

Επικαλέστηκε δεδομένα από μια αδημοσίευτη προς το παρόν σκανδιναβική μελέτη, η οποία πρόκειται να σταλεί σύντομα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για περαιτέρω αξιολόγηση. Τα τελικά στοιχεία της μελέτης αναμένονται εντός ενός μήνα, πρόσθεσε η δανέζικη αρχή.

Η Σουηδία και η Δανία ανέφεραν ότι προτείνουν το εμβόλιο Comirnaty, των Pfizer/BioNTech, για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Η Δανέζικη Αρχή Υγείας επισημαίνει ότι έλαβε την απόφαση παρότι "η φλεγμονή της καρδιάς είναι εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια και συχνά έχει ήπια εξέλιξη και υποχωρεί από μόνη της”.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA απεφάνθη τον Ιούλιο ότι φλεγμονώδεις καρδιακές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με τα σκευάσματα Comirnaty ή Spikevax, ήτοι με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, που παρατηρούνται συχνότερα σε νεότερους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, η υγειονομική αρχή της ΕΕ όσο και η αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν τονίσει ότι τα οφέλη των εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς είναι σχετικά υψηλότερες μετά το εμβόλιο της Moderna σε σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δήλωσαν εν τω μεταξύ Καναδοί αξιωματούχοι υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Η Φινλανδία αναμένεται να αποφασίσει για το ίδιο θέμα αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του τομέα υγείας της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου