26 Οκτωβρίου 2021

Ο Μάρτυς του Χριστού Δημήτριος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

 

"Αγαπητοί μου. Το να κακοπαθήσουμε για την πίστη μας σημαίνει να αγωνιστούμε για αυτήν σημαίνει να γίνουμε ομολογηταί και μάρτυρες Ιησού Χριστού. Και χρειάζεται αυτό να το τονίσουμε όλως ιδιαιτέρως σήμερα, ημέρα κατά την οποία ,μνημονεύουμε τις θυσίες των προγόνων μας, προκειμένου να διαφυλάξουν ακέραιη την πατρίδα και να χαρίσουν εις τον λαόν μας την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Δεν έγιναν αυτά χωρίς θυσίες δεν έγιναν αυτά χωρίς αίματα, δεν έγιναν χωρίς κόπους και κινδύνους πολλούς. Ουαί και αλλοίμονο να περίμενε κανείς να του χαρίσουν την ελευθερία του,

αν περίμενε κανείς να του δώσουν χάρισμα τα αγαθά τα οποία του είναι απαραίτητα για να ζει άνετα στη ζωή του. Τότε διαπαντός θα ήμασταν δούλοι και διαπαντός θα είχαμε πάνω από το κεφάλι μας τύραννο, ο οποίος θα μας αφαιρούσε και την αξιοπρέπειά μας και τον τρόπο της σκέψεώς μας, και τη λειτουργία του νοός μας. 

Αλλά όχι. Χρειάζεται να παραδειγματιζόμαστε. Ζούμε σήμερα σε μία εποχή ποικίλων και γενικοτέρων αναθεωρήσεων. Αναθεωρούνται πολλά πράγματα εξ΄ εκείνων τα οποία μέχρι προχθές εθεωρούντο αυτονόητα. Αλλά αυτές οι αναθεωρήσεις πολλές φορές οι οποίες έχουν το επίπλαστον ένδυμα της προοδευτικότητας, ουσιαστικά είναι οπισθοδρόμησις, είναι φτώχεια πνευματική, είναι αφαίρεσις των ερεισμάτων του πνεύματος με τα οποία κάθε λαός, αλλά ιδιαίτερα και ο δικός μας λαός εβάδισε τον ανάντη δρόμο των πεπρωμένων του, μέσα εις την ιστορίαν".

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

 26 Οκτ. 2003

ΟΡΟΣ ΑΛΑΤΟΜΗΤΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου