26 Αυγούστου 2016

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μονή μας Ο Άγιος Κοσμάς Ο Αιτωλός


Τελέστηκε σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (24 Αυγούστου) πανηγυρική Θεία λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Αύρα Καλαμπάκας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, μετά αρχιμανδριτών, μοναχών, ιερέων και διακόνου.

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και πιστών που ανέβηκαν και φέτος στο εξωκλήσι, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, γιορτάστηκε και φέτος με κάθε λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη η μνήμη του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Αύρα, το οποίο τα τελευταία χρόνια επανδρώθηκε από τον Αρχ. Δωρόθεο Τζεβελέκο και αναστηλώθηκε με τις προσπάθειες του ιδίου αλλά και πολλών πιστών του χωριού της Αύρας και όχι μόνο, αποτελεί ένα ακόμη φωτεινό μνημείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που στέκει εκεί άγρυπνα και καρτερά την κάθε πληγωμένη αλλά και πονεμένη ψυχή να πιει από τα νάματα της πίστης μας και να ξεκουραστεί.

Περνώντας μέσα από ανηφορικούς και ελικοειδείς δρόμους και απολαμβάνοντας τη φύση και το μαγευτικό τοπίο, οι πιστοί φτάνουν στο πανέμορφο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το εξωκλήσι, πέρα από την ηρεμία και τη δυνατότητα που δίνει σε κάθε πιστό για προσευχή και μετάνοια, στέκει εκεί αγέρωχο για να θυμίζει το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού και την παρουσία των ανθρώπων σ’ αυτό τον τόπο.

Στο κήρυγμα της ημέρας ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων, Αρχ. Πολύκαρπος Βενέτης, μίλησε για τα πρότυπα που διαθέτει η πατρίδα μας και τόνισε ότι παρότι δεν είμαστε μια πλούσια χώρα, είμαστε πλούσιοι σε πνεύμα και σε ψυχή. Αναφέρθηκε στον βίο του Πατρό-Κοσμά του Αιτωλού αλλά και στη δύναμη του λόγου του, και ευχήθηκε σε κάθε γενιά να βγαίνουν άνθρωποι φωτισμένοι, όπως ο Πατρό-Κοσμάς. Τέλος, αναφέρθηκε στη δύναμη του Σταυρού στη ζωή κάθε πιστού, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να λέμε συχνά το «Ελέησον με Κύριε», διότι αυτή η προσευχή είναι που φορτίζει τη μπαταρία της ψυχής του κάθε πιστού.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η αρτοκλασία μέσα στον Ναό και ο Αρχ. Δωρόθεος Τζεβελέκος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ για την ηθική και πνευματική υποστήριξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι έξι μήνες παραμονής του έγιναν αισίως τρία χρόνια, καθώς και τις μοναχές των Αγίων Μετεώρων που παραβρέθηκαν. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα κάποιους ανθρώπους για την βοήθειά τους, όπως τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρήστο Σινάνη για τη βελτίωση του δρόμου, τον Διοικητή της ΣΜΥ Τρικάλων Ταξίαρχο Γεώργιο Λιάκο για την βοήθειά του αλλά και για την πνευματική του υποστήριξη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας κ. Βαγγέλη Τσιορλίδα αλλά και τους άντρες του Σώματος για την πολύτιμη βοήθειά τους στα έργα που γίνονται και την άγρυπνη βοήθεια τους στην Μονή. Για τον λόγο αυτό, δια χειρός του Σεβασμιωτάτου, δόθηκε μια ιερή εικόνα στον κ. Τσιορλίδα.

Τέλος, ο π. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Τρικάλων της ΕΑΑΣ, κ. Ευάγγελο Στέφο, για την αμέριστη βοήθειά του στη Μονή, καθώς και όλους τους χωριανούς και πιστούς.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και της αρτοκλασίας μοιράστηκε στον αύλειο χώρο του μοναστηριού παραδοσιακή φασολάδα.
Σε κλίμα κατάνυξης οι Αυριώτες αλλά και πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, βρέθηκαν, αντάλλαξαν ευχές και πήραν την ευχή του Αγίου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της γιορτής του Αγίου αλλά και για την υποδειγματική σειρά που ακολουθήθηκε στη διανομή του φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπό ίδρυση Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Αύρα πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, μία στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου και μία στην γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (24 Αυγούστου), διότι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε και από την Αύρα και δίδαξε στον χώρο που είναι σήμερα το εξωκλήσι.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο Διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων κ. Γεώργιος Λιάκος, ο Δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρήστος Πίσσιας, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Ευάγγελος Στέφου, η δημοτική σύμβουλος κ. Σοφία Δρούγκα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αύρας κ. Χρήστος Κακούσιος και πλήθος πιστών.













































Πηγή : http://www.tameteora.gr/?p=99597

Παρόμοιες αναρτήσεις τοπικών Ιστοσελίδων 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου