9 Φεβρουαρίου 2021

Ισραήλ: Ελπιδοφόρα νέα για φάρμακο κατά του κορονοϊού - Δοκιμάστηκε σε βαριά ασθενείς


Το Ισραήλ, μία από τις χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τους περισσότερους εμβολιασμούς παγκοσμίως, μπορεί να φέρει επανάσταση στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού με ένα φάρμακο.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος ynetnews.com, στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ ήδη έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι δοκιμές φάσης 1 του φαρμάκου με την ονομασία EXO-CD24, το οποίο φάνηκε πως βοήθησε πολλούς ασθενείς που νοσούσαν μέτρια έως σοβαρά από τη νόσο Covid-19 να ανακάμψουν γρήγορα και μάλιστα στο 95% των περιπτώσεων.

Ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ που χορήγησε το φάρμακο με την ονομασία EXO-CD24, τονίζει πως το σκεύασμα είναι φτηνό και αποτελεσματικό και πρέπει να δίνεται στους ασθενείς μία φορά την ημέρα για πέντε ημέρες. Από τους 30 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο φάρμακο, οι 29 έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση μέσα σε δύο ημέρες και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις με πέντε ημέρες αργότερα. Ο 30ος ασθενής κι αυτός συνήλθε, αλλά η κατάσταση της υγείας του έδειξε σημάδια βελτίωσης λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης, μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορονοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ichilov, Ρόνι Γκαμζού, δήλωσε από την πλευρά του πως η έρευνα «είναι προηγμένη και εξελιγμένη και μπορεί να σώσει ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών είναι εξαιρετικά και μας δίνουν εμπιστοσύνη για την μέθοδο του Αρμπέρ την οποία ερευνά στο εργαστήριό του εδώ και πολλά χρόνια».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου