22 Απριλίου 2022

Γέροντος Δωροθέου- Επιτάφιος

"Λίγες μέρες στην ιστορία του κόσμου είχαν τόση σημασία όσο η ημέρα της Σταύρωσης του Κυρίου μας. Όσες φορές ανέτειλε ο Ήλιος στο στερέωμα ήταν σαν να ήταν χωρίς σημασία μέχρι εκείνη την ημέρα που ο ήλιος είδε τον Θεό να πεθαίνει απάνω στον Σταυρό. Για αυτό και ο Ήλιος εσκοτείνιασε και η γη εσείετο και οι πέτρες διερράγησαν όταν ο Θεάνθρωπος επέθαινε για εμάς πάνω στον Σταυρό… 

...Φανταστείτε, αδελφοί, το Σταυρό οριζόντιο και επάνω του το σώμα του Χριστού. Αυτή είναι η Αγία τράπεζα της εκκλησίας, ο σταυρός οριζόντιος. Εκεί ο Χριστός έκανε την πρώτη Του θεία λειτουργία. Εκεί το αληθινό αίμα έρρευσε και εκεί το αληθινό σώμα του Χριστού επέθανε. Δεν είπε τα λόγια που λέμε εμείς οι ιερείς και οι αρχιερείς κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Είπε Διψώ, είπε Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες, είπε Τετέλεσται. Αυτή ήταν η λειτουργία πάνω στο Σταυρό που ετέλεσε ο Κύριός μας…

…Ας προσεγγίσουμε με φόβο και τρόμο τη φοβερή εκείνη μέρα καθώς θα πάμε να προσκυνήσουμε το σώμα του Χριστού, που έχει τεθεί στο μνημείο, στον επιτάφιο της εκκλησίας τον οποίο θέτουμε στο κέντρο του ναού. Ας πλησιάσουμε με φόβο και τρόμο και ας Του πούμε δύο λόγια αγάπης, την ώρα που προσκυνούμε. Να του πούμε: «Ευχαριστώ! Eγώ δεν ήμουνα άξιος να πεθάνεις για μένα. Εγώ έπρεπε να χαθώ. Και ήρθε Εσύ και έκανες το ανέλπιστο! Μου έδωσες ζωή αιώνια»!".


Μία ξεχωριστή ομιλία του μακαριστού γέροντος Δωροθέου επί τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, την φοβερή αυτή ημέρα της Σταύρωσης του Κυρίου. Ακούγοντάς την διακρίνουμε την εμφανή δυσκολία του γέροντα να συγκρατήσει τα δάκρυα, τον πόνο και την συγκίνησή του στη θέα του Εσταυρωμένου, καθώς μας ομιλεί για τα φρικτά Πάθη του Χριστού και μας εισάγει στο μεγαλειώδες νόημα της ημέρας. 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

1 σχόλιο:

  1. Γέροντα σας ευχαριστούμε.
    Εκει που είστε να προσεύχεστε για όλους εμάς.Συμπληρωνεται ενας χρόνος σε λίγες μέρες από την κοιμηση σας,η απουσία σας είναι τεράστια .
    Καλή και ευλογημένη Ανάσταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή