17 Αυγούστου 2020

Ας θυμηθούμε τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους- Το Οδοιπορικό Ραβδί

Πριν λίγο καιρό, φωτισμένος γέροντας μας τόνισε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θα δεχθούν και νέα ραπίσματα ουράνιας διαπαιδαγώγησης από τον Κύριο. Διότι, όπως είπε:

«Οι Έλληνες ξέχασαν τον Τριαδικό Θεό και αποστάτησαν μαζικά. Πολλοί Έλληνες, μαζί με τις Ελληνικές κυβερνήσεις, φτάνουν στο φοβερό εκείνο σημείο να πολεμούν ευθέως τον Κύριο Ιησού Χριστό και το Άγιο Βασίλειό Του.

Γράφουν νόμους που είναι Χριστομάχοι. Χριστοπόλεμοι. Αντίθεοι. Βέβηλοι. Θυμίζουν αρχαία Βαβυλώνα.

Και επειδή ο Κύριος σέβεται απολύτως την ελευθερία και το αυτεξούσιο των ανθρώπων και μη έχοντας άλλο τρόπο να μας
επαναφέρει στον Ίδιο και στην τελική σωτηρία των ψυχών μας, αναγκάζεται να παραχωρήσει δοκιμασίες-ευλογίες ανάλογες του βαθμού της αποστασίας μας».

Όπως μας είπε ο εν λόγω χαρισματικός γέροντας: «Οι Έλληνες αμαρτάνουν υπέρμετρα σε τέσσερις κυρίως τομείς ή πνευματικά πεδία: Εκτρώσεις, παρά φύση αμαρτήματα, μαγείες και βλασφημίες κατά της Αγίας Τριάδος».

Όταν ρωτήθηκε ο γέροντας γι’ αυτά που έρχονται και που προείδαν ή προείπαν οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μας είπε: «Εσείς, για να μη πλανηθείτε, να ακολουθείτε και να έχετε ως οδηγούς σας μόνον τους Αγίους της Ορθοδοξίας μας. Μόνο και μόνον αυτοί κατέχουν την αλήθεια του Παναγίου Πνεύματος».

Σε άλλη ερώτηση προς τον γέροντα, για το τι πρέπει να κάνουμε όταν ίσως έρθει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και κλείσουν ίσως και πάλι οι Εκκλησίες ή αρχίσουν, εισέτι, παρόμοιοι ή και ακόμα χειρότεροι διωγμοί κατά της Εκκλησίας, της Θείας Μετάληψης, των ιερέων και των πιστών, ο ίδιος μας υπογράμμισε με ιδιαίτερο νόημα:

«Να διαβάσετε πολύ προσεκτικά το βιβλίο “Το Οδοιπορικό Ραβδί” του Νιχηφόρωφ-Βόλγιν. Είναι μόνον 113 σελίδες και αποτελεί ένα έξοχο προοίμιο και γενικό οδηγό για όλα αυτά που μας προείπαν οι Άγιοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού μας. Να το διαβάσετε και να το προτείνετε επίσης και σε ιερείς του Υψίστου:

Διότι, οι παραδοσιακοί παπάδες θα έχουν το μεγαλύτερο βάρος, ρόλο και πρόβλημα όσο, ομοίως, και την ανάγκη να βρουν τρόπους και μεθόδους “πνευματικής επιβίωσης” ο καθένας για το δικό του ποίμνιο.

Ίσως πάμε σε ..κατακόμβες για μια ακόμη φορά. Ας θυμηθούμε τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, όπου οι ιερείς του Κυρίου μας έβαζαν το αντιμήνσιο στον ντορβά τους και έτρεχαν πόρτα-πόρτα, στα σκοτάδια, μέρα-νύχτα, κρυφίως και με τον “φόβο των Ιουδαίων” σε ένα προς ένα από τα πρόβατά τους. Σπίτι-σπίτι. Αχυρώνα-αχυρώνα. Για να παντρέψουν, βαφτίσουν, κηδέψουν,..».

Ποιός είναι συγγραφέας Νιχηφόρωφ-Βόλγιν και σε τι αναφέρεται το βιβλίο του «Το οδοιπορικό Ραβδί»; Ο Βασίλειος Ιωαχείμωβιτς Νιχηφόρωφ (1901-1941) ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας της Ρωσικής περιφέρειας Τβερ που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας. Μετά την Ρωσική Επανάσταση του 1917 κατέφυγε στην Εσθονία. Από το 1921, έγραψε μια σειρά από μικρά κείμενα, άρθρα και δοκίμια ως νεαρός εμιγκρές, τα οποία άρχισε να δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά με το ψευδώνυμο Βόλγιν, μιας και ο ρωσικός ποταμός Βόλγας είχε αναφορά στις παιδικές του αναμνήσεις.

Το έτος 1927 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα ονομαστήρια της γης» και το έτος 1938 «Το Οδοιπορικό Ραβδί». Η επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος και στην Εσθονία μετά την κατάληψή της από τα κόκκινα σοβιετικά στρατεύματα το 1940, τον εξαναγκάζει να διακόψει την έως τότε συγγραφική του δραστηριότητα, πορεία και δημοσιεύσεις. Ενώ εργάζεται σε ναυπηγείο, το έτος 1941 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της προπαγάνδας κατά του καθεστώτος.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος μεταφέρεται στην πόλη Κίροφ (παλαιότερα ονομαζόταν Βιάτκα), Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα του Βόλγα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπου δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Εκτελέστηκε με τυφεκισμό στις 14 Δεκεμβρίου 1941 ως εχθρός της πατρίδος και του λαού. Αποκαταστάθηκε μετά από μισό αιώνα περίπου το έτος 1991.

Το 1971 εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη μια πρώτη συλλογή από τις δημοσιεύσεις του Β. Νιχηφόρωφ στα Ρωσικά με τον τίτλο «Το Οδοιπορικό Ραβδί». Σε αυτό, ο συγγραφέας αποτυπώνει, αναπαράγει και αναπλάθει με έξοχο λογοτεχνικό τρόπο, με ξεχωριστή ενάργεια, με περιγραφική δεινότητα και χειρουργικό λόγο αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες και γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την δική του εποχή και περίοδο. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας καταγράφει, αποδίδει και αναπαριστά με τη θεσπέσια πένα του μια συνταρακτική περίοδο και εποχή, αποκαλύπτοντας αυτά που έζησε ο ίδιος, η Σοβιετική Ρωσία και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της παλαιάς ΕΣΣΔ.

Πάμε στις μέρες μας. Οι τρέχουσες παγκόσμιες στρατιωτικές εξελίξεις, τα σύγχρονα γεωπολιτικά δεδομένα, οι διεθνικές εξελίξεις, η Αν. Μεσόγειος, το Αιγαίο, το Oruc Reis, ο κορωνοϊός, κλπ, μας προϊδεάζουν, μας προβιβάζουν και μας τοποθετούν τροχιοδεικτικά σε παρόμοιες καταστάσεις, συμβάντα και γεγονότα που έζησε και κατέγραψε στο βιβλίο του ο Β. Νιχηφόρωφ. Τα σημεία των καιρών μας φανερώνουν και μας πιστοποιούν ότι είμαστε κοντά στο να βιώσουμε και εμείς ως Ελληνικός λαός πρωτόγνωρες καταστάσεις, περιστατικά, θλίψεις και γεγονότα που θα θυμίζουν και περιγράφονται στο βιβλίο «Το Οδοιπορικό Ραβδί».(...)


ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ
Συγγραφέας, Καθηγητής-Διεθνολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου