21 Απριλίου 2021

Πατήρ Ιωάννης Καλαΐδης: " Η Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πέμπτης, σκεπάζει τον Χριστιανό όλον τον χρόνο "!


Τσεσμετζής Μιλτιάδης-εκπαιδευτικός

Την Μεγάλη Πέμπτη του 2002 είχα την μεγάλη ευλογία να μεταφέρω τον άγιο Πατέρα, από το Νοσοκομείο Σερρών όπου νοσηλευόταν, στην Θεσσαλονίκη, στο σπίτι της κόρης του. Ήταν μαζί μας και η ευλογημένη πρεσβυτέρα του Πολυξένη. Στην διάρκεια της διαδρομής, ο π. Ιωάννης μού είπε: «Η Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πέμπτης σκεπάζει τον χριστιανό όλον τον χρόνο, γιατί είναι η Κοινωνία του μαρτυρίου του Χριστού.

Εάν δεν έχουμε την ευλογία από τον πνευματικό να κοινωνούμε και την Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση, τότε να προτιμούμε να κοινωνούμε την Μεγάλη Πέμπτη"!

Σκεπτόμενος τους λόγους αυτούς του Γέροντος, ενθυμήθηκα ότι και η Εκκλησία μας την ημέρα αυτή κρατάει, για όλη την χρονιά, Σώμα και Αίμα Χριστού για να μεταλαμβάνουν οι πιστοί, σε έκτακτες περιπτώσεις! Επίσης ότι η αγία Μαρία η Αιγυπτία ζήτησε από τον άγιο Ζωσιμά να την κοινωνήσει, την επόμενη χρονιά που είχαν συμφωνήσει να ξανασυναντηθούν, την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης! Τέλος και οι αόρατοι ασκητές του Αγίου Όρους, όπως διαβάζουμε στο Γεροντικό, ζητούν από κάποιους ενάρετους Αγιορείτες να τους μεταδώσουν την Θεία Κοινωνία, την ίδια ημέρα!

Άγιοι Γέροντες, όπως ο άγιος Πατέρας μας Ιωάννης Καλαΐδης, μας άφησαν τις πολύτιμες αυτές παρακαταθήκες!

Να μας σκεπάζει πάντοτε η αγία ευχή τους! Αμήν!

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

  1. Συγγνώμη αυτά που γράφετε, σε ποιόν Πατέρα της Εκκλησίας τα στηρίζετε;
    Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το ίδιο σε κάθε θεία Λειτουργία, και σύμφωνα με τους Κολλυβάδες Πατέρες που επανέφεραν την αρχαία Παράδοση της Εκκλησίας αν δεν έχουμε κανένα κώλυμα, είναι θεμιτό να κοινωνούμε συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες πνευματικού πατρός. Αυτά που λέτε, βοηθούν στην προτροπή των πιστών σε αποχή από τη θεία Κοινωνία. Ο λόγος που η Εκκλησία έβαλε τις προηγιασμένες Λειτουργίες την Μ. Τεσσαρακοστή είναι για να κοινωνούν συχνότερα οι πιστοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχή!!! Η Θεία Κοινωνία είναι ίδια όλες τις ήμερες του χρόνου. Άλλο είναι να επιθυμούμε να κοινωνούμε την Μεγάλη Πέμπτη επειδή τότε ο Χριστός μας ίδρυσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και άλλο να λέμε ότι αυτή την ήμερα η Θεία Κοινωνία είναι ανώτερη από τις άλλες. Προφανώς δεν μεταφέρθηκαν σωστά τα λεγόμενα του Πατήρ Ιωάννη. Μεγάλη Προσοχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή δεν είναι ο Χριστός ο ίδιος όλες τις ημέρες; Επηρεάζεται η ουσία του Θεού από το ημερολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή