25 Μαΐου 2021

Θα είναι βασικό λάθος να επιβάλουμε ένα Covid-19 εμβόλιο στα παιδιά χωρίς επαρκή δεδομένα ασφάλειας

Δρ. Ιωάννης Καβαλιώτης

Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

...Όσον αφορά τη χρήση των Covid-19 εμβολίων στα παιδιά, τη θεωρώ προς το παρόν λάθος. Με βάση όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα παιδιά είναι μικρός κρίκος στην αλυσίδα της μετάδοσης. Επίσης δεν νοσούν ιδιαίτερα, αλλά και αν ακόμη είναι σε ηλικίες που υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν, τότε η νόσηση είναι συνήθως ήπια (επαναλαμβάνω με όσα γνωρίζουμε σήμερα). Πέραν αυτού όμως είναι το θέμα της ασφάλειας που προέχει.

Ένα εμβόλιο που κρίθηκε ασφαλές (έστω για επείγουσα χρήση) με διαδικασία διμήνου σε ενήλικες, πόσο ασφαλές μπορεί να θεωρηθεί για παιδιά; Οι ανακοινώσεις μιλούν για αποτελεσματικότητα κυρίως. Μα αυτό είναι που ενδιαφέρει μόνον; Η ασφάλεια αγνοείται;

Η επείγουσα άδεια που έλαβε το εμβόλιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

«The Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine was evaluated in 2,260 adolescents 12 to 15 years of age as an amendment to study C4591001, an ongoing randomized, observer-blind, placebo-controlled Phase 3 trial… 

…After the second dose, 98.3% of all participants had ≥ 1 month of follow-up while 57.9% had ≥ 2 months of follow-up. Follow up will continue in trial participants for at least 2 years following the second dose for ongoing safety reporting to Health Canada…» (Public Health Agency of Canada / May 2021).

Δηλ. μια μικρή ομάδα εφήβων έλαβε το εμβόλιο στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης που συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σε 2 τουλάχιστον χρόνια. Το θέμα της ασφάλειας ελέγχθηκε μόνον για 2 μήνες και θα ολοκληρωθεί κι αυτό μελλοντικά. Αν θυμάμαι καλά το μόνο εμβόλιο που έλαβε επείγουσα άδεια χρήσης ήταν το εμβόλιο του άνθρακα στις ΗΠΑ (2005). Φυσικά για ειδικούς σκοπούς και όχι για παγκόσμια καθολική χρήση.

Επίσης, η φιλοσοφία του τρέχοντος εμβολίου είναι τελείως διαφορετική από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό, εφόσον όμως αποδειχθεί σαφώς ότι δεν είναι κακό. Μέχρι τώρα τα εμβόλια περιείχαν νεκρά βακτήρια ή ιούς ή τμήματα αυτών ή ζώντες εξασθενημένους ιούς. Προς αυτά τα αντιγόνα ο οργανισμός κινητοποιούσε άμεσα το ανοσιακό του σύστημα. Με τα τέσσερα υπάρχοντα σήμερα εμβόλια, εισάγεται στον οργανισμό η πληροφορία παρασκευής μιας πρωτεϊνης του κορωνοϊού. Άρα ο οργανισμός του λήπτη πρέπει να παράξει την πρωτεϊνη, στη συνέχεια να την αναγνωρίσει ως ξένη και μετά να κινητοποιήσει το αμυντικό του σύστημα  για παραγωγή αντισωμάτων. Με το εμβόλιο λοιπόν δίνουμε την εντολή παραγωγής ακίδας στον οργανισμό μας. 

Και από αυτό και μόνο προκύπτουν πολλαπλά ερωτήματα:

-Για πόσο διάστημα η παραγωγή; Για πόση ποσότητα;

-Αν η παραγωγή συνεχίζεται επ΄αόριστον τι θα συμβεί;

-Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τυχόν ανεξέλεγκτη παραγωγή της παθογόνου ακίδας του κορωνοϊού;

-Πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο οργανισμό ενός παιδιού;

-Τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξουν επιγενετικές μεταβολές πολύ αργότερα από τη χορήγηση του εμβολίου;  

-εγγυάται κανείς (και ειδικά οι εταιρείες παραγωγής) ότι τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί;

-πόσο γνωστό μπορεί να είναι σήμερα το ευρύτερο φάσμα των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου, ειδικά στα παιδιά;

Θα είναι βασικό λάθος λοιπόν να επιβάλουμε ένα Covid-19 εμβόλιο στα παιδιά χωρίς επαρκή δεδομένα ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι θεμελιώδης παράγοντας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια. Η παράβλεψη του παράγοντα αυτού θα έχει σημαντικές συνέπειες μελλοντικά για όλα τα εμβόλια.

ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΝΑΚΤΗΘΗΚΕ  ΑΠΟ ΤΟ

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΛΟΙΜΩΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου