17 Μαΐου 2021

Γέροντος Δωροθέου: η Αληθινή αποστολή της γυναίκας στον κόσμο

 

"Θα μου πείς, όπως λέει ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός της Κριμαίας, γιατί οι γυναίκες δεν είναι Απόστολοι; Γιατί έχουν άλλη αποστολή! Είδες σήμερα; Γίνανε απόστολοι των αποστόλων, αυτές τους είπαν ότι Αναστήθηκε. Οι γυναίκες έχουν άλλη αποστολή στον κόσμο. Γι' αυτό και ο Θεός, για παράδειγμα, δεν έκανε την Παναγία Απόστολο. Υπήρχε πιο άγιο πρόσωπο ή θα υπάρξει  πιο άγιο πρόσωπο από την Παναγία; Ποτέ!
Όμως δεν την έκανε την Παναγία Απόστολο. Έκανε τους μαθητές του, που φοβισμένοι ήταν εκεί, τρομοκρατημένοι, το όραμά τους είχε καταρρεύσει, Αυτός που νόμιζαν ότι ήταν αχτύπητος ηγέτης πέθανε, και δεν ξέρανε τί να κάνουνε. Όμως αυτούς έκανε Αποστόλους, αργότερα τους έστειλε, την Πεντηκοστή, το Άγιο Πνεύμα και τους φώτισε και γίνανε αυτοί που γίνανε...Όμως, ούτε την Παναγία έκανε Απόστολο. Και οι γυναίκες έχουν άλλο καθήκον στον κόσμο, που πιο πολύ έχει σχέση με την Μητρότητα".

"Ο Θεός είναι Πατέρας, αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι πιο πολύ Μάνα. Όπως η μάνα ό,τι κάνεις πάντα θα σε συγχωρέσει, έτσι και ο Θεός, είναι Μάνα. Ποτέ δεν θα σε σιχαθεί, πάντα θα σε αγκαλιάσει, πάντα θα σε δεχθεί. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία μίας αληθινής μάνας στον κόσμο, θυμίζει τον Θεό. Και σήμερα απορώ με τις μάνες που έχουνε πάρει άλλους δρόμους, αν θα μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους αυτά που δώσανε σε εμάς οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας. Που κάνανε υπακοή, στον παππού η γιαγιά μου, και η μάνα μου στον πατέρα μου, τους σεβότανε... Εμάς που είμαστε στο ιερό μας μεγαλώσανε άγιες μάνες. Που δεν πήγανε στο σχολείο, αλλά ήταν άγιες. Η φυσική ταπείνωσή τους, ο σεβασμός στα αδέρφια τους, στον άντρα τους, η απίστευτη αγάπη στα παιδιά τους. Αυτό είναι ο Χριστός. Συνεπώς, η γυναίκα συνεχίζει να παίζει έναν τεράστιο ρόλο στον κόσμο... Αυτό είναι η αληθινή αποστολή της γυναίκας, η οποία είναι τεράστια μέσα στον κόσμο, ακριβώς, όπως είπαμε, γιατί πατάει στα παπούτσια του Θεού και μας δείχνει πώς είναι τα σπλάγχνα του Θεού. Κανένα άλλο πλάσμα δεν μπορεί να σε σπλαχνίζεται τόσο, όσο αυτό που βγήκες από τα σπλάχνα του, η μάνα σου".
 "...Όλα είναι Χριστός...Γι' αυτό πρέπει και εμείς να περάσουμε τις μεθηλικιώσεις του Χριστού, να ωριμάσουμε πνευματικά, να μην είμαστε μωρά πνευματικά και να καταλάβουμε ότι όλα είναι Χριστός. «τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός», λέει ο Παύλος. Ότι δεν είναι το πρώτο μας μέλημα ούτε καν η οικογένειά μας, ούτε ο εαυτός μας. Όλα είναι Χριστός...Γι' αυτό ζούμε,..., η ουσία της ζωής μας, το οποίο το μαθαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε αργότερα είναι ο Χριστός. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ένωσή μας με τον Θεό. Γι΄ αυτό και δεν είναι ασήμαντο πράγμα στη ζωή μας ο Χριστός, είναι τα πάντα.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΘΕOΔΩΡΑΣ, 19-05-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου