17 Ιουλίου 2021

Συνολικά 4.085 ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων καταγράφηκαν στη χώρα μας έως τις 10 Ιουλίου!

Αύξηση 13,66% των αναφορών τις τελευταίες 15 ημέρες, σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί έως τις 26 Ιουνίου

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, 68.446 επιπλέον αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα εμβόλια που χορηγούνται με άδειες έκτακτης χρήσης πραγματοποιήθηκαν στο σύστημα καταγραφής EudraViligance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), με το σύνολο τους να ανέρχεται, πλέον, στα 696.672 (αύξηση 11% σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι 26 Ιουνίου 2021).

Στην Ελλάδα, με τις καταγγελίες για υπο-καταγραφή να δίνουν και να παίρνουν, οι περιπτώσεις παρενεργειών που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες ανήλθαν στις 491, με το σύνολό τους να φτάνει στις 4.085,

σύμφωνα με το EudraViligance και τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «δημοκρατία» (αύξηση 13,6% σε σχέση με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα).

Την ώρα που οι φαρμακευτικές, αλλά και οι αρμόδιες αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αρχίζουν να επιβεβαιώνουν σπάνιες επιπλοκές και παρενέργειες (όπως, για παράδειγμα, νευρολογικών επιπτώσεων τύπου συνδρόμου Guillain – Barré, καθώς και περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας), κάνοντας γνωστό ότι προχωρούν σε βελτιώσεις των συγκεκριμένων σκευασμάτων και την ώρα που σημαντικός αριθμός επιστημόνων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, τονίζουν ότι πρέπει «πριν το τσίμπημα να προηγείται συνάντηση με γιατρό που παρακολουθεί αυτόν ή αυτή που θέλει να κάνει το εμβόλιο», το κάλεσμα για καθολικό εμβολιασμό (χωρίς καν να δίδονται τα φυλλάδια χρήσεων των εταιριών στα οποία αναφέρονται ποιοι και ποιες πρέπει να εξαιρούνται της διαδικασίας, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 4 Ιουλίου), φαίνεται να υπονομεύει την προσπάθεια προστασίας της κοινωνίας και να επιτείνει τη δυσπιστία και την ανησυχία, περίπου στο 50% του πληθυσμού και όχι μόνο σε μερικούς «λίγους», όπως θέλει ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει.

Αποσιώπηση των αναφορών

Ακόμη και η αποσιώπηση των αναφορών που καταγράφονται στο σύστημα καταγραφής παρενεργειών EudraViligance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δημιουργεί την εικόνα ενός Κράτους του οποίου η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανος «μαρκετινίστας», ο οποίος, επειδή δεν τηρεί καν τα προβλεπόμενα, οδηγείται σε λύσεις πίεσης και εκφοβισμού, οι οποίες παραπέμπουν σε ολοκληρωτικές λογικές.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EudraViligance, μέχρι και τις 10 Ιουλίου είχαν αναφερθεί 4.085 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβολιασμό, δηλαδή 491 περιπτώσεις περισσότερες σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί στο σύστημα του EMA μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Σε ποσοστό η αύξηση ανέρχεται στο 13,66%, δηλαδή ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, διαμορφώνεται στο επίπεδο του 11%.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής παρενεργειών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανά εμβόλιο, οι αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών μέχρι και τις 10 Ιουλίου έχουν ως εξής:

  • 2.553 Tozinameran (Pfizer/BioNtech), από 2.393 στις 26 Ιουνίου.
  • 1.304 AstraZeneca, από 1.134 στις 26 Ιουνίου.
  • 169 Moderna, από 25 στις 26 Ιουνίου.
  • 59 Janssen (Johnson & Johnson), από 42 στις 16 Ιουνίου.

Στην Ευρώπη οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί ανά εμβόλιο μέχρι και τις 10 Ιουλίου διαμορφώνονται ως εξής:

  1. AstraZeneca: 326.777 από 303.763 στις 26 Ιουνίου
  2. Tozinameran (Pfizer/BioNtech): 284.433 από 255.715 στις 26 Ιουνίου
  3. Moderna: 68.950 από 56.331 στις 26 Ιουνίου και
  4. Janssen (Johnson & Johnson): 16.872 από 12.777 στις 26 Ιουνίου.
Από το σύνολο των αναφορών ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα εμβόλια με άδεια έκτακτης χρήσης, ποσοστό 35% έχει γίνει από επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Οι υπόλοιπες έχουν πραγματοποιηθεί από παθόντες και παθούσες.


Λίστα ανεπιθύμητων παρενεργειών
Στις αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να συσχετίζονται με τα εμβόλια σε ένα μεγάλο ποσοστό, θα κρίνονται ως «σοβαρές». Κυριαρχούν οι «γενικές διαταραχές και καταστάσεις του τόπου χορήγησης», οι «διαταραχές του νευρικού συστήματος» και οι «διαταραχές του μυοσκελετικού και του συνδετικού ιστού».

Τη «λίστα» των παρενεργειών που παρουσιάζονται ανά εμβόλιο στο EudraVigilance συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καρδιακές και αιματολογικές διαταραχές, αγγειακά προβλήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα και επιπλοκές που αφορούν στον μυϊκό ιστό. Σημειώνεται ότι στο σύστημα EudraVigilance του EMA προβάλλονται δεδομένα σχετικά με ύποπτες παρενέργειες, γνωστές και ως ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, για εγκεκριμένα φάρμακα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει αναφορά σε περιπτώσεις που προκάλεσαν θάνατο.

Στον ιστότοπο του συστήματος επισημαίνεται ότι «οι πληροφορίες σε αυτόν σχετίζονται με ύποπτες παρενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μετά τη χρήση ενός φαρμάκου, αλλά τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα με το φάρμακο». «Οι πληροφορίες», επισημαίνεται στις διευκρινίσεις του EudraVigilance, «σχετικά με τις υποψίες ανεπιθύμητων ενεργειών, δεν πρέπει να ερμηνεύονται υπό την έννοια ότι το φάρμακο ή η δραστική ουσία προκαλεί την παρατηρούμενη δράση ή είναι ανασφαλής στη χρήση. Μόνο μια λεπτομερής και επιστημονική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων επιτρέπει την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων, σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους ενός φαρμάκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου