8 Αυγούστου 2021

Η υπερβολή σχετικά με τα εμβόλια μπορεί να είναι καταστροφική για την πορεία της πανδημίας.

 

Δρ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Καρδιολόγος

  • Εμβόλια και αύξηση κρουσμάτων.Το επικοινωνιακό μονοπώλιο των ΜΜΕ.

Μετά από τόσους μήνες επικοινωνιακού μονοπωλίου στα ΜΜΕ φαίνεται ότι ορισμένοι πίστεψαν ότι αρκεί να πεις πολλές φορές το ίδιο πράγμα όχι μόνο για να το πιστέψουν οι άνθρωποι αλλά για να γίνει και πραγματικότητα. Και η υπόθεση των εμβολίων ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

  • Εμβόλια και αύξηση κρουσμάτων. Η περίπτωση μιας εμβολιασμένης ασθενούς.

Πριν μία μέρα με πήρε στο τηλέφωνο μια από τις πιο αγαπητές και παλαιές ασθενείς μου.

Η πρώτη μας γνωριμία έγινε πριν πολλά πολλά χρόνια στο νοσοκομείο όταν ένα ανεύρυσμα ανιούσης αορτής ετοιμαζόταν να σπάσει μέσα της και να της τερματίσει τη ζωή. Ευτυχώς είχα την έμπνευση ότι το στιγμιαίο λιποθυμικό επεισόδιο που την έφερε στο νοσοκομείο μπορεί να οφειλόταν σε ανεύρυσμα και μέσα σε δύο ώρες ήταν ήδη στο χειρουργείο για να σωθεί η ζωή της κυριολεκτικά στο παρά ένα.

Έκτοτε τόσο αυτή όσο και τον εξαίρετο από κάθε άποψη γιό της τους θεωρώ οικογένειά μου και μαζί περάσαμε επιτυχώς και άλλες φουρτούνες. Η κυρία Β. λοιπόν μου λέει στο τηλέφωνο. «Θέλω να σε ενημερώσω ότι από χθες το απόγευμα κάνω έως 38  πυρετό.» Επειδή στις μέρες μας πυρετός σημαίνει κορονοϊός της είπα να κάνει ένα μοριακό ή rapid τεστ για να εισπράξω την οργισμένη της απάντηση: «Αποκλείεται, είμαι εμβολιασμένη και με τις δύο δόσεις της Pfizer από τον Απρίλιο».

  • Εμβόλια και αύξηση κρουσμάτων. Θετική στο τέστ κορονοϊού εμβολιασμένη ασθενής.

Όσο και αν επέμενα να την πείσω ότι οι εμβολιασμένοι και κολλούν και μεταδίδουν ήταν ανένδοτη. Μου έλεγε ότι σε λίγες ημέρες σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης  θα κυκλοφορεί χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους και ότι με τον εμβολιασμό κέρδισε την ελευθερία της. Στην έντονη επιμονή μου για το τεστ  μάλλον εκνευρίστηκε και μου είπε να της δώσω κάτι άλλο γιατί το πρόβλημα είναι το έντερό της κλπ. Εγώ συνέχισα να επιμένω και της είπα ότι δε δίνω τίποτε αν δεν κάνει το τεστ. Κλείσαμε με την υπόσχεση να κάνει το τεστ αν και με μισή καρδιά.

Την πήρα τηλέφωνο το απόγευμα. Άκουσα και πάλι την αγανάκτησή της για το ότι αν και εμβολιασμένη τη βάζω να κάνει τεστ κορονοϊού. Την παρακάλεσα να με ενημερώσει όταν έχει απάντηση. Σε δύο ώρες με πήρε εξουθενωμένη και πολύ φοβισμένη. Το τεστ ήταν θετικό. «Πάσχω από κορονοϊό» μου είπε ξέψυχα  και άρχισε να στολίζει όσους δημοσιογράφους, πολιτικούς και ιατρούς την είχαν πείσει ότι ήταν πια ασφαλής.

  • Προσοχή στα επικοινωνιακά τεχνάσματα: Οι εμβολιασμένοι και μπορεί να κολλήσουν και μπορεί να μεταδώσουν.

Πιστεύω ότι δεν είχε απόλυτο δίκαιο. Κανείς ειδικός -ούτε και η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό- δε λένε ότι οι εμβολιασμένοι δεν κολλούν ή δεν μεταδίδουν. Όμως τα ΜΜΕ αλλά και οι πολιτικοί τελικά αυτό αφήνουν να εννοηθεί. Απολυτοποιούν την αξία των εμβολίων, δαιμονοποιούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δοκιμάζουν σαθρά μέτρα όπως η εστίαση, τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι  να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και όσοι κάνουν ταξίδι μετά από εμβόλιο να το κάνουν  χωρίς τεστ.

Θέλετε ένα παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση αυτή και το περίφημο ψηφιακό πιστοποιητικό; Κυρία ασθενής μου ταξίδεψε στην Κρήτη με το πιστοποιητικό ως πλήρως εμβολιασμένη. Δεν χρειάζεται τεστ για να το κάνει. Μόλις έφτασε εκεί ανέβασε πυρετό. Έκανε self  test που ήταν θετικό. Με ενημέρωσε ότι για να αποφύγει την καραντίνα θα επιστρέψει με χρήση του πιστοποιητικού και χωρίς φυσικά test. Μια κινούμενη βόμβα. Δε θα ήθελα να κάθομαι κοντά της στο αεροπλάνο. Ούτε να ταξιδεύω στην ίδια πτήση. Την ίδια ώρα οι μη εμβολιασμένοι υποβάλλονται σε συνεχή tests. Ποιοί είναι οι πιό επικίνδυνοι για το σύνολο;

Το μήνυμα που φτάνει στο διψασμένο για ελευθερία λαό είναι ότι όλα  τα βάσανα τελειώνουν με ένα εμβόλιο. Είδα πρόσφατα μια διαφήμιση που υπέγραφε η περίεργη «Ένωση ασθενών Ελλάδας» η οποία παρουσίαζε κάποιο να εμβολιάζεται και πίσω του ένα παραβάν έκρυβε κάποιες ανθρώπινες σκιές. Μόλις εμβολιάστηκε, το παραβάν άνοιξε και φάνηκε η ηλικιωμένη μητέρα του και άλλοι συγγενείς τους οποίους άρχιζε να αγκαλιάζει με το σύνθημα του πρωθυπουργού από κάτω «Ένα μήνυμα που αξίζει να ακούσουμε». Δεν θέλει λοιπόν πολύ κάποιος να πιστέψει ότι ο εμβολιασμός είναι το τέλος της πανδημίας. Ποιος θα εξηγήσει λοιπόν στην 84χρονη κ. Β. ότι αν και εμβολιασμένη νοσεί κανονικότατα από τον κορονοϊό;

  • Οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν προσεκτικά τα μέτρα υγιεινής.

Προσοχή λοιπόν. Γράψαμε ότι όσοι εμβολιάζονται μπορούν να κολλούν τους άλλους. Γράψαμε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι άγνωστη για τα νέα στελέχη των μεταλλαγμένων ιών. Δεν το κάναμε για να αντιπολιτευτούμε κανένα. Δεν το κάναμε γιατί είμαστε εναντίον των εμβολίων. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι η απαράδεκτη αμεριμνησία είναι ατομική βόμβα στη φάση της πανδημίας που ζούμε. Γράψαμε ενενήντα άρθρα. Καλοπροαίρετα για να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος που άλλαξε τις ζωές μας δύο χρόνια τώρα. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Θα θέλαμε με ένα μαγικό τρόπο η πανδημία να εξαφανιστεί. Όμως δυστυχώς απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν προσεκτικά τα μέτρα υγιεινής. Και τα δήθεν προνόμια των εμβολιασμένων που δίνουν λάθος μήνυμα στους ανθρώπους πρέπει να αποσυρθούν άμεσα γιατί μπορεί να βοηθούν την οικονομία αλλά σύντομα θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα που θα είναι η ταφόπλακά της.

Το ξέρουν οι κυβερνώντες και οι σύμβουλοί τους ότι σε κεντρικό δήμο αντιδήμαρχος κυκλοφορεί χωρίς μάσκα παντού και όταν κάποιοι εργαζόμενοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν αυτός τους δείχνει το ψηφιακό πιστοποιητικό και λέει: «Εγώ είμαι εμβολιασμένος. Εμβολιαστείτε κι εσείς για να πετάξετε τις μάσκες»; Η ηλιθιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Σε κάποιες επιχειρήσεις οι εμβολιασμένοι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κάνουν κορωνοπάρτυ χωρίς μάσκες και κυκλοφορούν χωρίς αυτές στους χώρους εργασίες λοιδορώντας τους μη εμβολιασμένους που φοβισμένοι φορούν τις μάσκες τους. Και αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά δυστυχώς. Έχω περιστατικό ασθενούς μου εμβολισμένου πλήρως που νοσεί γιατί ο προϊστάμενός του στο γραφείο κυκλοφορούσε χωρίς μάσκα και αρνείτο να μπει καραντίνα αν και η κόρη του επέστρεψε από διακοπές και νοσούσε από κορονοϊό. Η δικαιολογία δεδομένη: “Είμαι εμβολιασμένος”.

  • Η υπερβολή σχετικά με τα εμβόλια μπορεί να είναι καταστροφική για την πορεία της πανδημίας.

Μήπως τελικά οι μη εμβολιασμένοι ως πιο προσεκτικοί είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Είναι φανερό ποιες επικοινωνιακές ανάγκες εξυπηρετεί όλη αυτή η υπερβολή σχετικά με τα εμβόλια αλλά φοβάμαι ότι είναι καταστροφική για την πορεία της πανδημίας. Ας μαζέψουμε όσους έχουν παρεξηγήσει τον εμβολιασμό και αντί να επιτίθενται με κρατική υποστήριξη σε όσους σκέπτονται αν θα εμβολιαστούν, να λαμβάνουν οι ίδιοι τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία αυτών και των άλλων γύρω τους. Οι εμβολιασμένοι είναι υγειονομικές βόμβες και όχι οι ανεμβολίαστοι. Ο νεαρός σε διαφήμιση που μαθαίνει ότι άτομο του περιβάλλοντός του είναι θετικό δε θα πρέπει να ταξιδέψει αλλά να μείνει μέσα καραντίνα αν και εμβολιασμένος.

Εύχομαι περαστικά στην κ. Μ.Β. και αίσιο τέλος στην περιπέτειά της. Δε φταίει αυτή. Φταίνε όσοι της κρύβουν ότι το ποσοστό των νοσηλευομένων εμβολιασμένων  στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες πρωτοπόρες στον εμβολιασμό χώρες αυξάνει συνέχεια. Αυτοί που της παρουσιάζουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας  μια λάθος εικόνα έχουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Επενδύουν σε  ένα ψέμα που θα το πληρώσουμε. Αυτοί είναι ένοχοι για ότι θα συμβεί στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: cardiodoctor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου