7 Δεκεμβρίου 2020

Ἅγιος Νικόλαος, ὁ ἅγιος τῶν ἀδικημένων καὶ τὸ Ψαλτήρι (6.12.20)

 

Λόγος του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου εις τον Άγιον Νικόλαον και την δύναμη του ψαλτηρίου.

"Να υπάρχουν, έλεγε ο Άγιος Παίσιος, σε κάθε χωριόν, σε κάθε μοναστήρι, όχι πολλοί πολλοί και ανώφελοι, δυο τρείς που να πονούν τον κόσμο, να συμπονούν τις ανάγκες του λαού, και τις υλικές και τις πνευματικές".

"Και όταν, λέει, αυτοί οι άνθρωποι, είτε είναι μοναχοί είτε είναι λαϊκοί, αντιλαμβάνονται την ανάγκη του λαού και την μετασχηματίζουν σε προσευχή, πονεμένη προσευχή, τότε το σπίτι εκείνο ή το μοναστήρι ανάλογα, γίνεται κάστρον πνευματικόν που δεν μπορεί να το προσβάλει κανένας".

"Οργανωθείτε! Κάθε χωριόν να βρεθούν δέκα άνθρωποι να διαβάζουν το ψαλτήρι, μία φορά την ημέρα. Έτσι χτίζονται τα οχυρά...Δέκα μυστικοί άνθρωποι, που δεν θα το λένε αυτό, πουθενά, να διαβάζετε συμπεφωνημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας από δύο καθίσματα διαφορετικά ένας έκαστος. Και να μνημονεύετε στο τέλος ονόματα αρρώστων, αναγκεμένων, διαζευγμένων, πονεμένων, μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς".

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Άγιος των αδικημένων, να το θυμάστε αυτό. Όποτε νιώσετε αδικία θα καταφεύγετε στον Άγιο Νικόλαο και θα τον βάζετε εγγυητή και βοηθό σας.

...Αυτός που ήταν και είναι Εικόνα Πραότητος, στην Α' Οικουμενικήν Σύνοδον, εμπνεόμενος από Ιερόν Θυμόν απέναντι στον αιρετικό Άρειον, για να τον κάνει να σιωπήσει, να μην λέει αιρετικά λόγια εναντίον του Υιού της Παρθένου και Υιού του Θεού, έφτασε στο σημείον, να χειροδικήσει! Και ο Μέγας Κωνσταντίνος που ήταν εκεί παριστάμενος της Συνόδου τον εσυνέλαβε και τον έβαλε φυλακή. Και του είπε: Αυτοκράτορά μου κάνε τον Νόμο σου, αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τον Νόμο του Θεού. Στη φυλακή ποιος τον επισκέφθηκε τον Άγιον Νικόλαον; Ο ίδιος ο Χριστός, η ίδια η Μητέρα του Χριστού, η Παναγία μας. Και ο Χριστός Του έδωσε δώρο ένα Ευαγγέλιον και η Παναγία μας ένα ωμόφορον. Και το πρωί εβρήκαν τον Άγιον Νικόλαο να φορά το ωμόφορον που του έδωκε η Παναγία και να διαβάζει το Ευαγγέλιο που του έδωσε ο Χριστός...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου