23 Μαΐου 2021

Γέροντος Δωροθέου: Έχεις Εμένα

 

Ο μακαριστός γέροντας Δωρόθεος Τζεβελέκας μας αναλύει με τον χαρισματικό και συνάμα απλό λόγο του το νόημα του Ευαγγελίου το οποίο διαβάζεται την Κυριακή του Παραλύτου. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ:

"Φαντάσου εσύ,  εγώ, ο τυχόν άνθρωπος, που έχω ένα πρόβλημα που με βασανίζει και προσπαθώ να το λύσω και το κουβεντιάζω με τους φίλους μου, ἠ πάω στον ψυχολόγο να το λύσω ή διαβάζω βιβλία και ψάχνω να βρω μία λύση, φαντάσου, λοιπόν,

ότι αυτό το πρόβλημα ο Θεός έρχεται να στο λύσει.. και όχι μόνο, κάνει και σε εσένα και σε εμένα αυτό που έκανε στον παραλυτικό, στέκεται μπροστά σου! 

Φανταστείτε τώρα αυτό τον άνθρωπο που ἐχει μπροστά του το Θεό! Έχει μπροστά του το Θεό, του λέει:  Θές να γίνεις καλά; Και αυτός λέει δεν έχω κανέναν άνθρωπο...και σε σένα το κάνει αυτό ο Θεός. Έρχεται και σε εμάς μπροστά και μας λέει: Θές να γίνεις καλά; Θές να απαλλαγείς από αυτά που έχεις; Μας ρωτάει! Δεν το κάνει με το ζόρι! Μας σέβεται! Πονάει που πάμε να χαθούμε, αλλά μας σέβεται! Γι΄ αυτό και είπαμε πόσο μεγάλη αξία έχει η προσευχή! Ότι ένας άνθρωπος ζει μέσα στην αμαρτία, είναι αδύνατο πολλές φορές να βγεί από εκεί πέρα. Και ο Θεός δεν πάει με το ζόρι να τον σώσει, ο Θεός δεν μας έκανε ρομπότ, μας έκανε ελεύθερους, μας έκανε εικόνα και ομοίωση ΔΙΚΗ ΤΟΥ.  Έχουμε την πρόσκληση να γίνουμε παιδιά του Θεού! Προσευχόμαστε και λέμε: Πάτερ Ημών, Πατέρα μας!

Έχεις, λοιπόν, τον κάθε άνθρωπο, ο οποίος δεν βλέπει τον Θεό. Τί πρέπει να κάνεις εσύ; Να προσευχηθείς για αυτόν! Αν εσύ προσευχηθείς για αυτόν, τότε επιβάλλεις το Θεό να πάει να τον σώσει! Τότε, θα πάει ο Θεός να τον σώσει. Δώσε εσύ τα ονόματα, να πάνε στην προσκομιδή μόνο, από κάποιον που ζει μέσα στην αμαρτία. Διάβασε την παράκληση και από εκεί που είναι να πεις δέκα ονόματα, πες ένα ακόμα έντεκα... Κάνε  ένα κομποσκοίνι και για αυτόν που είναι εχθρός σου και σε μισεί και προσπαθεί να σε καταστρέψει. Εσύ κάνε ένα κομποσχοίνι! Ενεργοποιείς έτσι την χάρη του Θεού που πάει να τον σώσει. Ξεκινάει ο Θεός, λοιπόν, επειδή του Το ζητάει η Εκκλησία ή ο κάθε ένας από εμάς ατομικά και πάει να σώσει τον άνθρωπο!

"Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε αυτή τη φοβερή σκηνή, ο Θεός μπροστά στο παιδί Του. Του λέει θες να γίνεις καλά; Του λέει δεν έχει κανέναν άνθρωπο. Θα μπορούσε να του πεί:  έχεις Εμένα! Το λέει σε όλους μας! Δεν έχω κανένα τρόπο να βγώ από το πρόβλημά μου. Έχεις εμένα, σου λέει ο Χριστός, εδώ μπροστά σου είμαι! Τί κάνεις;; Ζήτησέ το! Βοήθησέ με, φώτισέ με, πάρε με από το χέρι και οδήγησέ με. Έχω ένα πόνο; Βοήθησέ με να τον αντέξω! Και είπαμε, έχω μία χαρά, πάω να Του πω ευχαριστώ! Να ζούμε τον Χριστό όλη την ώρα, και στη χαρά και τη λύπη. Και όταν είμαστε με άλλους και όταν είμαστε μόνοι μας. Γιατί αυτό είναι ο Παράδεισος. Εάν θεωρείς τον Θεό βαρετό εδώ, και μετά που θα πεθάνεις βαρετό θα τον βρίσκεις. Μην περιμένεις να ζήσεις τη βασιλεία των Ουρανών, αν δεν Τον έχεις αγαπήσει, αν δεν Τον έχεις γνωρίσει, αν δεν σε έχει γνωρίσει".

Ι.Μ Αγίας Θεοδώρας, Θεσσαλονίκη, 26 Μάϊου 2013.

Κυριακή του Παραλύτου

2 σχόλια:

  1. Μακάρι να μπορούσα να ξαναμιλήσω στον πάτερ Δωρόθεο,τώρα μας προσέχει από ψηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη. Και εμένα μου λείπει. Γέροντα.καλη Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή